ABD’den art arda skandal kararlar geliyor. ABD Senatosu önce 1915 olaylarını sözde “Ermeni soykırımı’’ olarak tanıyan tasarıyı kabul etti. Bu kararın yankıları bitmeden Türkiye aleyhinde bir skandal karar daha geldi. Başkan Trump’ın, ABD Temsilciler Meclisi ile Senato’da Haziran ve Temmuz 2019’da kabul edilen Güney Kıbrıs’a silah ambargosunun kaldırılması kararını onaylamak üzere gündemine aldığı bildirildi. Henüz açıklanmayan ancak KKTC Bakanlar Kuruluna ulaşan bilgiye göre ABD, Rumlara 32 yıldır uygulanan silah ambargosunu 12 Aralık 2019 tarihi itibarı ile kaldırıyor. Rum yönetimi de bu karar karşılığında ABD’ye, “Rus savaş gemilerinin artık Güney Kıbrıs limanlarını kullanamayacağı ve kara para aklama denetimlerinde, ABD ile ortak çalışma” sözü verdi.

1982 yılında NATO standartlarında inşa edilen Geçitkale Havaalanı, uzun süredir kapalıydı.


OLAĞANÜSTÜ DURUM

KKTC Bakanlar Kurulu’nun son toplantısında alınan kararda, “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) münhasır ekonomik bölge hususunda, Türk tarafını dışlayıcı iddiaları ve en önemlisi de, ABD’nin takriben 12 Aralık 2019 tarihinde Güney Kıbrıs Rum yönetimine  yönelik silah ambargosunu kaldırma yönündeki gelişmeler dikkate alındığında, tehdit ve olağanüstü durumun bertaraf edilmesi gerekmektedir” ifadesi dikkat çekti.



Bir süre önce ABD Temsilciler Meclisinde Milletvekili David Cicilline ve Senato’da da Senatör Bob Menendez, GKRY’ne 1987’den bu yana uygulanan ABD silah ambargosunun kaldırılması için karar tasarısı sunmuş ve her iki tasarı peşpeşe kabul edilmişti. KKTC hükümeti kararı, “GKRY’nin bölge barışını tehdit eden tavırlarına rağmen sırtı sıvazlanmakta ve Doğu Akdeniz’de barış ve istikrar tehlikeye atılmaktadır” biçiminde değerlendirdi.

Geçitkale, iHA ve SİHA’lara merkez olacak


Türkiye’nin, KKTC hükümetinden Geçitkale Havalimanı’nı İHA ve SİHA üssü yapmak için amacıyla TSK’ya devredilmesine yönelik talebi, İsrail’in benzer bir amaçla Rumlarla anlaşması üzerine acilen karara bağlandı. KKTC Bakanlar Kurulu Mağusa yakınlarında bulunan ve bugüne kadar askeri amaçlarla kullanılan Geçitkale havaalanının TSK’ya tahsisini kararlaştırdı. Havaalanı, Doğu Akdeniz’de sondaj ve sismik araştırma yapan Fatih, Yavuz, Barbaros Hayrettin Paşa ve Oruç Reis gemileri ile, Türk Deniz Kuvvetlerine ait fırkateynlerin güvenliğini sağlamak amacıyla silahlı ve silahsız İHA’ların ana üssü olacak. Karar hemen uygulanıp, İHA ve SİHA’lar yarın  adaya gönderilecek.



ASİL NADİR DEVRE DIŞI

KKTC Bakanlar Kurulu kararında, “Geçitkale Havalimanının insansız hava araçları faaliyetleri için kullanılmasına izin verilmiş, bu konuda sözleşmenin diğer tarafı da (Asil Nadir) bilgilendirilmiştir’’ denildi. Havaalanının işletme hakkı, kargo ve sivil uçuşlara açılmak amacıyla bir süre önce Kıbrıslı iş insanı Asil Nadir’e kiralanmıştı. Ancak atıl durumda bekletilen havalimanına bugüne kadar yatırım yapılmadı ve sözleşme fesh edildi