Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra Koç Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamlayan Aslı Aksoy, İstanbul’da tekstil ve gıda üretim alanlarında pazarlama müdürü olarak çalışmaya başladı. İş seyahati için Amerika’ya giden Aksoy, New York’ta yediği kuşkonmazları çok beğendi ve Türkiye’ye döner dönmez kuşkonmaz yetiştirmek için harekete geçti. Muğla’da kuşkonmaz yetiştiriciliği için faaliyete geçen Aksoy, günde bir kez hasat veren kuşkonmazlarda, bölgenin hava koşulları ve toprağının güzelliğiyle hasat ikiye katlandı. Ardından arazisini kapalı seraya dönüştürülmesiyle de erken hasat alınmaya başlandı. Aslı Aksoy başarısına yenilerini ekledi ve Türkiye’nin en önemli satış mağazalarıyla sözleşme imzaladı. 2 yılda Türkiye’nin ikinci kuşkonmaz üreticisi konumuna ulaşan Aksoy ayrıca “İyi Tarım Uygulamaları Sertifika” almaya da hak kazandı.

 

KENDİ İŞİNİ KURDU


13 yıllık iş hayatını bir kenara bırakan Aksoy, 2014 yılı Aralık ayında Muğla'nın Ortaca ilçesinde 2,5 dönümlük ilk kuşkonmazlığını kurdu. Henüz ilk hasatta, 15 bin lira kazanınca yeni işine dört elle sarıldı. Eskişehir, Hollanda ve Almanya’da önemli bilgilere ulaştı. 2015 Aralık ayında, Muğla’nın bu kez Yeşilçam Köyü’nde 24 dönümde ilk büyük kuşkonmaz tarlasını kurdu. Hobi düzeyinde başlayan tarımsal faaliyetlerini kısa sürede ticari olarak düzenlemek üzere Kasım 2016’da İstanbul’daki işi hayatından istifa ederek köye yerleşti.

amerikada-kuskonmaz-yedi-hayati-degisti-1

20 DÖNÜMDEN 7 TON HASAT ELDE ETTİ


2016 Mart ayında ilk hasat 20 dönüm net 7 ton ürün gerçekleştirildi. Hasat 2018 yılında 10 tona çıktı ve Ocak 2018’de 18 dönüm daha dikim yaparak toplam arazi 42 dönüme taşındı.
Kuşkonmaz üretiminin sabır ve emek isteyen hassas bir süreç olduğunu belirten Aslı Aksoy, kuşkonmaz yetiştiriciliği hakkında şöyle konuştu; “Fideleri diktikten sonra birinci yıl sadece bakım yapıyorsunuz ve o yılın sonunda tarlanız size az bir hasat ile ilk kez merhaba diyor. İkinci yılın sonunda, tam hasat başlıyor. İlk kez hasada başlayacağımız yeni tarlamızla birlikte 2019 hedefimiz, 15 ton. 2020 Hedefimiz, 20 ton hasat ile tam kapasiteye ulaşmak. Bu yıl, 20 dönüm kuşkonmazı örtü altına alarak üretimde erkencilik sağladık. İlk kuşkonmazları henüz Şubat ayı gelmeden kesmeye başladık. Bu durum ortalama satış fiyatımızı, yüzde 30 yukarıya taşıdı”

amerikada-kuskonmaz-yedi-hayati-degisti-6

EKİP 7 KADINDAN, 11 KADINA ÇIKTI


İyi Tarım Uygulamaları sertifikalarını aldıktan sonra toplum sağlığı ve refahı için faydalı, insan, hayvan ve çevreye saygılı bir ekonomik faaliyet ortaya koyduklarını belgelendirdiklerini de hatırlatan Aksoy “Yola 7 kadın arkadaşımızla yola çıkmıştık. Ekibimizdeki arkadaşlara, köydeki diğer komşularımı da dâhil ederek 11 kişiyle bitki koruma tekniklerinden ilk yardıma, kayıt altı sürdürülebilir tarım uygulamalarına kadar eğitimler düzenledik. Tarladaki tesisimizin, meyve sebze işleme izin süreçlerini tamamladık.
Bağımsız satışlarım ve anlaşmalı üreticilik modeli ile iki yılda 4 büyük zincir marketlerin raflarında, hallerde, yerel pazarlarda ve ayrıca bazı saygın restoranların menülerinde kendimize yer bulduk. İthal kuşkonmaza karşı; yerli üretim kuşkonmazın sürdürülebilir başarısı için markalaşma çalışmalarına ağırlık verdik” diye konuştu.

amerikada-kuskonmaz-yedi-hayati-degisti-4

KUŞKONMAZ NEDİR?


Sebze olarak tüketildiği gibi süs bitkisi olarak da yetiştirilen kuşkonmaz, adını yapraklarının tüy kadar hafif olmasından alır. Düşük kalorisi ve lifli yapısıyla yiyen kişinin rahatlıkla sağlığını korumasını sağlamaktadır. Bu sebeple diyet yapan hemen herkes kuşkonmaza listesinde yer vermektedir. Bitki, kemik gelişiminden bağışıklık sistemini güçlendirmeye kadar hemen her alanda vücuda fayda sağlamaktadır.

A, B ve C vitaminleri açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Potasyum, fosfor ve kükürt elementleri açısından da zengindir. Ülser için şifalı olması da kuşkonmaz faydaları arasındadır. Kalsiyum, magnezyum ve demir gibi elementler içerir. Soğuk algınlığı, öksürük gibi rahatsızlıklara karşı faydalıdır. Hazımsızlık, şişkinlik ve ödem atılmasına yardım eder. Sindirim sistemini rahatlatır. Afrodizyak etkisi de bulunmaktadır. İdrar söktürücü etkisi de herkes için önem taşımaktadır. Bu özelliği sayesinde kuşkonmaz sıklıkla kullanılır. Romatizma ağrısı çekenler, kemikleri ağrıyan kişiler de bu şifalı bitkiyi kullanarak şifa bulabilirler. Vücuttaki toksinlerin atılmasına yardım eder.