Havalarda yaşanan değişim sürüyor, dünyanın farklı noktalarından aşırı hava olaylarına dair haberler birbiri ardına geliyor. Peki tüm bunlara küresel ısınma mı neden oluyor? 10 madddede dünyanın garipleşen havası...

AMERİKA DONUYOR!

ABD’nin orta batı kesimi ve doğu yakası dondurucu soğuklarla mücadele ediyor. ‘Kutup girdabı’ olarak adlandırılan soğuk havanın en çok etkilediği yerlerden biri Chicago. Eksi 30 derecenin ölçüldüğü kentte, Michigan Gölü buz tuttu. ABD basınında yer alan haberlere göre Chicago’da 9 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle, soğuk hava nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 21’e yükseldi.

New York'ta kaldırımlarda kar temizleme çalışmalarına vatandaşlar da katılıyor.


AVUSTURALYA'DA 109 YILIN EN SICAK GÜNLERİ

Avustralya'da ocak ayı 1910'dan bu yana en sıcak ay olarak kayıtlara geçti. The Guardian'da yer alan habere göre, Avustralya'da ortalama sıcaklığın 30 dereceyi geçmesi nedeniyle Ocak 2019, 109 yılın en sıcak ayı oldu. Avustralya Meteoroloji Bürosundan yapılan açıklamada, ocakta Adelaide kentinde ölçülen 46,6 derece ve Port Augusta kentinde ölçülen 49,5 dereceyle sıcaklık rekoru kırıldığı kaydedildi.

thumbs_b_c_9e0aba8283a6791ee9d47be5f1ff5511 Güney Avustralya'da aşırı sıcaklar nedeniyle 16 kişinin hastaneye kaldırıldığı açıklanmıştı.


TÜRKİYE KASIRGALAR ÜLKESİ OLABİLİR

Geçtiğimiz aylarda yaşanan kasırga gelişmeleriyle; Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, küresel ısınma sonucu tropikal fırtınaların daha sık olacağını belirtti.

Türkiye'de geçtiğimiz aylarda gündem olan kasırganın ardından bir süredir hortumlar Akdeniz kıyılarımızı etkiliyor. Türkiye'de geçtiğimiz aylarda gündem olan kasırganın ardından bir süredir hortumlar Akdeniz kıyılarımızı etkiliyor.


“Daha çok pasifik ve atlantikte olan bu yapıların en önemli etkileri deniz suyu sıcaklıkları. Yazdan sonbahara geçişte deniz suyu sıcaklıkları yüksek oluyor. Kara daha çabuk soğuyor. Kuzeyden en ufak bir soğuk hava geldiğinde denizdeki yüksek sıcaklık havaya doğru hızlı bir şekilde transfer oluyor. Büyük sıcaklık farklarından dolayı tropikal siklon gibi yapılar oluşuyor." dedi.

ANTALYA HORTUM ŞEHRİ OLDU

Antalya’da geçtiğimiz günlerde etkili sağanak ile fırtına, kent merkezinde ve ilçelerde hayatı olumsuz etkiledi. Kent merkezinde saatteki hızı 100 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle Konyaaltı sahilinde dev dalgalar oluştu, çok sayıda tabela uçtu, küçük ağaçlar ve direkler devrildi. Bazı yollar da trafiğe kapatıldı. Kumluca ve Finike ilçelerindeki hortum ise bölgedeki yerleşim yerleri ile tarım ve sera alanlarına zarar verdi. Kumluca’da Berivan Karakeçi (13), rüzgarın çatıdan uçurduğu sac parçasının başına çarpması sonucu yaşamını yitirdi, Finike’de ise 5 kişi yaralandı. Fırtına, Kemer, Kaş ve Korkuteli ilçelerinde de etkili oldu. Phaselis bölgesinde denizde oluşan hortumda otomobil, dereye uçtu. Araçtaki Buse Acar’ın bulunması için çalışma başlatıldı.

antalya-kapak1_7284231 Antalya'da yaşanan hortum sonrası can kayıpları ve mal kaybı yaşandı.


YURDUMUZ DENGESİZ KIŞIN ETKİSİNDE

Türkiye birkaç hafta önce dondurucu soğuklarla mücadele ederken yurdun birçok noktasından aşırı soğuklara ve kar yağışına dair haberler geliyordu ancak ardından artan sıcaklar yurdu bahar havasına çevirdi. İstanbul'da bugün sıcaklıklar 15 derece dolaylarında seyrederken, şubat ayında ölçülmüş en yüksek sıcaklık 18.02.2016 tarihinde 21.3 olarak ölçüldü.