Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü tarafından 5 yıl önce düzenlenen bir programda konuşan, Yunan asıllı İngiliz yazar Hamza Andreas Tzortzis'in, Atatürk'ten "şeytan" olarak bahsettiği görüntüleri ortaya çıkmıştı. Kamuoyunun büyük tepkisini çeken bu çirkin benzetmeye karşı harekete geçen İstanbul Barosu, Tzortzis hakkında 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçundan soruşturma başlatılmasını talep etti.

ORGANİZASYONU DÜZENLEYENLERE DE SUÇ DUYURUSU

Bir suç duyurusu da avukat Onur Cingil'den geldi. Cingil, Yunan aslıllı İngiliz Hamza Andreas Tzortzis'in yanı sıra, organizasyonu düzeleyen Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü yetkilileri hakkında da soruşturma başlatılmasını talep etti.

"ATATÜRK'E VE CUMHURİYETİMİZE HAKARET ETMEK MARİFET SAYILMAKTA..."

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçeyle başvuran avukat Onur Cingil, "Son dönemlerde, bazı siyasilerin ve devletin yöneticilerinin, ülkenin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk’e karşı açık ya da üstü kapalı sarf ettikleri hakaret sözleri, toplumun bu tip marjinal yapılarında cevap bulmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’e ve Cumhuriyetimize hakaret etmek marifet sayılmaktadır. Nitekim, Boğaziçi İslam Araştırmaları Topluluğu tarafından düzenlenen organizasyonda konuşan Yunan asıllı İngiliz bir şahıs olan Hamza Andreas Tzortzis, Cumhuriyet ve devrimlere yönelik olarak cehalet akan gerçek dışı beyanlarda bulunmuş ve Mustafa Kemal Atatürk’e birden fazla kez ve alenen "Şeytan" demiştir" ifadesinde bulundu.

"BU YAPILANLAR GEÇMİŞE HAKARET, ÜLKEMİZE İHANETTİR"

Dilekçenin devamında ise şu ifadelere yer verildi; "Ne yazık ki, 'Keşke Yunan Kurtuluş Savaşı’nda galip gelseydi' sözünden, Atatürk’e şeytan diyen Yunan asıllı konuşmacıya gülerek ve alkışlayarak katılan zihniyete ulaştık. Fakat bilinmelidir ki, bu marjinal azınlıklar dışında kimsenin Atatürk’le bir sorunu yoktur. Bu halk vefayı bilir, atalarını minnetle anar. Çünkü Atatürk, Türkiye’dir. Bu yapılanlar ise, geçmişe hakaret, ülkemize ihanettir."

Cingil, Atatürk aleyhine işlenen suçlar hakkında kanuna muhalefet eden Hamza Andreas Tzortzis ve organizasyonu düzenleyen Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü yetkilileri hakkında, soruşturma başlatılmasını talep etti.