Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Muhriddin ile iki ülkenin Dışişleri Bakanlıkları Arasında Arşiv Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Muhtırası imzaladı. Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda düzenlenen imza töreninin ardından kameraların karşısına geçen iki bakan, ortak basın toplantısı düzenledi.



Çavuşoğlu, Türkiye ile Tacikistan arasındaki ikili ilişkilerin takdire şayan olduğunu belirterek, "FETÖ konusunda Tacikistan´ın bize verdiği destek için bir kez daha huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. FETÖ okullarıyla ilgili alınan tedbirleri memnuniyetle karşılıyoruz. Bazı şahıslarla ilgili adımları da birlikte atıyoruz. Tacikistan´ın da güvenlikle ilgili hassasiyetlerini biz her zaman destekledik" diye konuştu.

[old_news_related_template title="Son dakika: ABD'nin İran yaptırımı muafiyetine Türkiye'den sert tepki!" desc="Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Tek taraflı yaptırımları ve komşularımızla nasıl ilişki kuracağımız konusundaki dayatmaları kabul etmiyoruz' dedi. Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, ABD'nin muafiyetleri uzatmama kararıyla ilgili yurt içi ve yurt dışındaki ilgili kurumlarla görüşmeler yaptıklarını ve İran'ın tutumunun kısa sürede açıklanacağını belirtti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/22/iecrop/basliksiz-1-9_16_9_1555950690.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/abdnin-iran-yaptirimi-muafiyetine-turkiyeden-ilk-tepki-4524267/"]


Çavuşoğlu, ABD´nin İran´dan petrol ithali yasağına getirilen muafiyetlere son vermesi hakkındaki soru üzerine şunları söyledi:

"Biz, en başından beri bu tür yaptırımların doğru olmadığını hem ABD´ye hem de kamuoyuna açık ve net bir şekilde söyledik. Bu yaptırımların İran halkına verdiği zararı da anlatmaya çalıştık. Bölgenin istikrarı ve güvenliği bakımından da son derece tehlikeli adımlardır. Bunu, bizzat ABD´li muhataplarımıza da anlattık. 2 Mayıs´a kadar bazı ülkelere muafiyet tanınmıştı, Türkiye de bunlardan biri. Bu yaptırımları doğru bulmadığımız gibi katılmadığımızı da söyledik. Türkiye´nin ve diğer ülkelerin petrol konusunda kaynaklarını çeşitlendirmesi mümkün değil. Bugün Irak´tan gelen petrol boru hatları DAEŞ´in işgalinden sonra yıkılmıştır. Bunların tamir edilmesi belli bir zaman alacaktır. Diğer taraftan Kürt Bölgesel Yönetimi üzerinden gelen boru hattının da kapasitesi sınırlıdır. Onun dışında bir ülkeden petrol alındığı zaman pratikte de bunun mümkün olmadığını anlatmaya çalışıyoruz. Bu sefer rafinerilerinin teknolojisini değiştirmek gerekiyor. Bunun için rafinerilerinin kapanması gerekiyor, ciddi bir masraf gerekiyor."

[old_news_related_template title="Son dakika... ABD'yle yeni kriz kapıda... Trump muafiyeti bitiriyor" desc="İran'a uygulanan ambargonun muafiyeti konusunda gerilim yaşayan Ankara-Washington hattında sıcak bir gelişme yaşandı. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada Trump'ın, Türkiye'nin de dahil olduğu 8 ülke için 2 Mayıs'ta bitecek İran muafiyetlerini uzatmama kararı aldığı ifade edildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/22/iecrop/trump-reuters-10_16_9_1555938127.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/yeni-kriz-kapida-trumptan-kritik-muafiyet-aciklamasi-geldi-4522041/"]

'HADDİNİ AŞMAK DEMEKTİR'


ABD´nin aldığı tek taraflı kararın bedelini müttefiki olan ülkelere ödetmeye çalıştığının altını çizen Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"ABD tek taraflı bir karar alıyor, tüm ülkelere 'bunun bedelini siz ödeyin' diyor. Ayrıca İran yerine bu petrolü herhangi bir ülkeden almayı teklif etmek de haddini aşmak demektir. Sen o ülke adına pazarlama mı yapıyorsun? Daha önceki Dışişleri Bakanı Tillerson, enerji sektöründendi ve kendisi Dışişleri Bakanı olduğu zaman da bir daha bu işlere hiç karışmadı. Amerika´nın Dışişleri Bakanı´nın diğer ülkelere `Şu ülkeden petrol al´ demesi son derece yanlıştır. Hangi açıdan bakarsanız bakın doğru değildir. Ve ülkeleri birkaç ülkeye yönlendirmek yanlıştır. O ülkelerin de petrol fiyatlarının son derece yüksek olduğunu onlar da biliyor, biz de biliyoruz. O ülkeler adına bir ülkenin dışişleri bakanının pazarlama yapmaya çalışması da son derece yanlıştır. Yani burada ABD ile petrol alınması istenilen ülkeler arasında yakın iş birliği var. Siyasi bakımdan doğru değildir, etik bakımdan doğru değildir, ticari bakımdan hiç doğru değildir ve Dünya Ticaret Örgütü´nün kurallarında da aykırıdır. ABD İran´a karşı İsrail´in isteğiyle düşmanlık yapacak, diğer taraftan yakın çalıştığı ülkelerin de petrol satışlarını arttıracak. Böyle bir yaklaşım bugüne kadar dünyada görülmemiştir. Maalesef bu dönemde görmeye başladık ama an başından beridir söylüyoruz, Türkiye bu tür adımlara da dayatmalara da karşıdır."

DHA