Her okul kayıt döneminde olduğu gibi bu yıl da devlet okullarında velilerden istenen kayıt ücretleri kriz yarattı. MEB, kesinlikle böyle bir ücretin istenemeyeceğini, istendiği takdirde ise okul yönecileri hakkında işlem başlatılacağını duyurdu.

Son olarak İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada da gelen şikayetler üzerine okullarda bağış adı altında kayıt parası alınmasıyla ilgili soruşturma başlatıldığı, 55 adet inceleme soruşturmalarının 7'sinin sonuçlandığı belirtildi. 3 idareciye idarecilik görevinin alınması teklif edilirken, 4 idareciye de disiplin cezası verildiği ifade edildi.

Sizin de başınıza böyle bir durum geldiyse ihbar@sozcu.com.tr'ye yazın, yetkililere sesinizi duyuralım.

İşte okurlarımızdan gelen şikayetlerden bir kısmı;

Bir okur:

Merhabalar,

İstanbul-Eyüp/Alibeyköy Şair Nabi İlkokuluna kızımın ilkokul kaydı çıktı. Kayıt işlemleri için gittiğimizde bizden 4 top a4 kağıdı ve 200 tl bağış vermemizi istediler. A4 kağıt istemelerini bir nebze anlayabiliyorum. Fakat bu 200 tl'ye anlam veremedim. Okula gittik, öğretmen seçimi yapabiliyor muyuz diye sorduğumuzda "Evet yapabiliyorsunuz fakat onun için ayrı bir "BAĞIŞ" yapmamız gerektiğini söylediler. Bu bağış tam 2000 TL. Farklı bir öğretmen için de 500 TL istediler. Velilerin hassas noktası olan çocukları kullanarak resmen bağış adı altında insanları haraca bağlıyorlar. Versek bir dert, vermesek bir dert. Bu tutarları vermezsek okulda çocukla uğraşırlar diye korkuyoruz. Ödediğimiz para için de makbuz kalmadı diyerek elimize bir ödeme kanıtı dahi vermediler. Kendi ülkemizde, yasal hakkımız olan "okul" için yolunacak kaz olarak görünmek zoruma gidiyor. Kimi kime şikayet edelim?

Teşekkürler,
İyi Çalışmalar.

A. Y.:

Merhaba ben Antalya'da yaşıyorum.

Kızım 4 yaşında bu yıl devletin anaokuluna yazdırdık.Kayıt ücreti 250 TL ve okul aile birliğine de 250 TL istediler. Kayıt ücreti 250 TL ödedik. 250 TL'yi okula başlayınca öderiz dedik.Her ay aidat olarak da 200 TL ödememiz gerektiğini söylediler. Bu ödemelerin alınması gerekiyor mu?

Bir okur:

İyi günler; bugün sitenizde okullarda alınan kayıt parası konusunda yazmak istedim. Kızımızı Bursa yıldırım ilçesi makbule atadan anaokuluna yazdırdık. Devlet okulu olduğunu biliyoruz. Okula 170 TL aidat ve ilk kayıtta 700 TL bankaya okul hesabına para yatırdık. Bu ücreti de milli eğitim müdürlüğü tarafından belirlendiğini gösteren ve bu tip birkaç anaokulunda da uygulandığını öğrendik. Değerlendirmesini size bırakıyorum.

A.C. K.:

Ankara Eryaman Ata Anaokulu istenen kayıt parası 450 TL dir…

C. C.:

Her ne kadar karşı çıksam da eşim sınıf seçmemiz gerektiğini söyledi. Ben öyle bir şey olmaz dedim. Ama sınıf değiştirmek için 1500 tl ödedim.

Tarihi de bir şey olur diye gizliyorum.



A. T.:

Merhaba;

Tekirdağ-Kapaklı’da irfan mandalı ilk okulunda kayıt parası olarak 100 TL ve çeşitli temizlik malzemeleri talep ediliyor. Haberler yeni yeni çıkmaya başladı bu sebepten daha önceden ödediğimizi kanıtlayamıyorum. Ama bundan sonrası için alınmaması sağlanırsa maddi durumu güç olan insanlara kolaylık sağlamış olursunuz.
İlginize teşekkürler, iyi çalışmalar diliyorum.

K. K.:

Merhabalar,

Bursa Nilüfer ilçesinde yaşıyorum. 4 yaşında kızım var. 2 yıldır Nilüfer İlçesi Beşevler Mah. bulunan Milli İrade Anaokulu' na kayıt yaptırdım. Burası devlet okulu. Kayıt yaptırırken 180 TL yatırdım. bu ücret her ay Okul Aile Birliği hesabına yatırılmak zorunda. Ayrıca çocuklarımızın yıl içinde yapacakları çalışmalara istinaden toplu bir kırtasiye listesi ve okul da kullanılacak temizlik malzemesi listesi verildi. Kayıt odasının hemen karşısında oturan ve koliler içerisinde Sabahçı ve öğlenci diye koli yapmış bayandan temin edebileceğimizi söylediler. fiyatını sorduğum zaman temizlik malzemeleri ile birlikte 400 tl olduğunu söyledi. ben dışarıdan 200 TL'ye kırtasiye malzemeleri temin ettim. aldığım yerinde kendi karı var elbette. Ama okul bu yerle anlaşarak kendi karını da alıyor. ilk kayıt esnasında 180 TL parayı yatırmazsanız kayıt işleminin yapılmayacağını kayıt görevlisi eşime söylemiş. ben gittiğimde konuyu sesimi yükselterek söylediğim zaman hemen olmasa bile Eylül ayına kadar yatırmamızı istediler. konuyu görüşlerinize sunar, iyi çalışmalar dilerim.

Bir okur:

Anadolu lisesi sınavlarında dereceye girerek Kadıköy Anadolu lisesini kazanan bir öğrencinin velisiyim. Okul bizi tanışma amaçlı toplantıya çağırdı ama bu organizasyonun tanışma ile ilgisi olmadığını gittiğimiz anda aşağıdaki taahhütnameyi imzalamamız istendiğinde anladık. Minimum 3.500 TL (oda hazırlık aşamasında istenmiş önümüzdeki yıllar hariç) bağış talep ediliyor ve aşağıdaki taahhütnameyi imzalamamız isteniyor. Yardımlarınızı rica ederim.


M. B.:

Merhaba, yeğenimi anaokuluna yazdırdık. 700 TL malzeme parası, 100 TL aidat aldılar. Ayıca yeni kayıtlara 100 TL aidat istiyorlar. Çocuğunu yazdırmaya gelen durumu çok kötü olan bir anne müdüre ödeyemeyeceğini söyledi. Müdürün dediği aynen şu: "Bi 100 TL'niz yok mu? Ne yiyip ne içiyorsunuz? Nasıl geçiniyorsunuz?" Kadın çaresiz şekilde, "Bi ben bilirim bi Allah" dedi. '50 TL anca veririm' dedi kadın. Yani garibanın cebine göz dikiyorlar. CİMER'e şikayet ettim ama sizin de paylaşmanızı istiyorum.

S. K.:

Merhaba, Adım S... Özel bir bankada yönetici yardımcısıyım. Abimler ile birlikte yeğenimi İstanbul Avcılar ilçesinde Mehmet Emin Horoz And .Meslek lisesine kayıt için götürdük. Bizden istenen evrakların resmini ayrıca ekte belirtiyorum. Bunlarla birlikte okula zorunlu bağış adı altında 100 TL para istediler. Abim 9 aydır işsiz olduğu için bu parayı veremeyeceğini belirtti. Buna istinaden müdür veliyi çocuğun yanında rencide edecek şekilde madem paranız yok bu seferlik sizden bağış almayalım gibi cümle kurdu. Sosyal bir devlette eğitimin ücretsiz olduğu ve bu kadar MEB Bakanımızın talimatı olduğunu ve tavrının yanlış olduğunu söylememize rağmen bu tarz uygulamalara göz yumuluyor. İlçe Milli Eğitim'e şikayet ettiğimizde de durumları bildiklerini ama bu durumun gönüllülük esasına dayalı olduğunu vermek zorunda olmadığımızı söylediler. Ben de neden bir yaptırım uygulamıyorsunuz o zaman dediğimde, 'dediğimiz gibi okullar bunu gönüllü iseniz alırlar, zoraki olmaz' diyor. İdarecilerin bu suistimalleri acilen engellenmelidir.

H. H.:

Servis ücretleri:

Merhabalar,

Okul servis ücretlerinde de farklı uygulamalar olmaktadır. Özel okula giden oğlumuz için devletin belirlediği fiyatın üzerinde ücret talep etmekteler.

Bir okur:

Kayıt ücreti almadan TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NDE hiçbir okul kayıt yapmıyor. Çocuğumun isimlerini ve bilgisini silmemin nedeni de öğrenciye tepki göstermelerinden korktuğumdan. Velilerin işi çok zor. Bizleri lütfen duyun bir de kağıt topluyorlar. Tüm okullar dahil... Hem de 5 paket! Millet açlıktan ölüyor bize masraf üstüne masraf çıkartıyorlar.

E.A.:

İngilizce ağırlıklı özel sınıf için senelik 1000 TL isteniyor geçen sene başladı.



E. K.:

Merhaba ;

Biz de bu sene Avcılar İstanbul da bulunan Cihangir İlköğretim okulunun anasınıfına kaydettik 540 tl elden ödeme yaptık bankada sıra beklemeyelim diye makbuz verdiler bulunca yollayacağım eylül ekim ve haziran ayının aidatıymış isyan ettik ama mecbur verdik.

Bir okur:

Manisa Turgutlu ilçesinde hemen hemen tüm okulların servis taşımacılığını yapan B. G. adındaki şirket geçen yılda bu şirket taşıma ihalesini almıştı. Geçen yıl 1150 TL ye hizmet verdiği güzergahı,bu yıl 2000 TL ye çıkarmıştır.Bu yüzde 69,5 artış demektir. Böyle acımasız adaletsiz bir artış olamaz. Lütfen bu konuya el atar mısınız?

A. A.:

Haydarpaşa Anadolu teknik ve eğitim lisesi

Sabah okula kayıt icin okula gittim benden istenilen 100 TL'lik alışveriş ve sonra 200 TL bağış parası ve ayrıca okula girişte 10 TL otopark parası ödüyorsun.

S. P.:

Kanlıca/Beykoz ''Sedat Simavi'' ilköğretim 0kulu...Birinci sınıfa kayıt yapmak için...İngilizce öğretimi için 1.000.-tl ayrıca 5000.- tl istediler.

H. B.:

İstanbul Küçükyalı kadirrezanhas ilköğretim okulunda da zorunlu bağış isteniyor kayıt için giden velilerin eline iban no veriliyor dekontla gelin deniliyor. Öğretmenlerden birisi için özel sınıf açılmış 4000 TL istendi bir diğer öğretmen içinde 2000 TL karşılığında sınıf açılmış yalnız burada sadece okul yetkililerine yüklenmekte çare değil, çünkü bu paralı sınıflar için kontenjan dolmuşsa velilerde sorgulamak lazım benim oğlum başlayacak bu okula e okul da kayıt görünüyor. Ben yatırmadım bağış parası kızım liseye başlayacak bir devlet okulu hemde fen isesi orada da aynı iban verdiler, elimize 1500 TL yatırın dekontuda WhatsApp'tan  bana atın desi okul aile birliğinde görüştüğümüz beyefendi yani bütün devlet okullarında durum bu şekilde her yıl maalesef

N. V.:

İstanbul Fatih Silivrikapı anaokulunda kreşe gidiyor. Yasal bir iş yapıyorlarmış gibi makbuz karşılığında para topluyorlar. Ben ekonomik durumumun uygun olmadığını belirtip 100 tl ile yaptırabildim kaydımızı yalnız başka velilerden 200-500 tl gibi rakamlar verdiklerini biliyorum. Kayıt için gittiğim günde de yeni gelen bir aileye '300 tl veren de var 2000 tl veren de' cümlesine şahit oldum. Bu kayıt parası dışında bizden 8 10 kalem temizlik malzemesi talepleri var. 20 lt domestos 10 lt yüzey temizleyici gibi. İki dönem boyunca çocuk başına kullanılamayacak miktarlarda.

T. K.

500 TL yatır, kaydı yapalım



E. Ö.:

İkametgah adresimize göre oğlumun kaydının çıktığı okula başvuru yaptık ve bizden 500 TL kayıt parası istendi. İşsiz olmama rağmen borç bulup yatırdık. Bu ücret yatırılmazsa zaten kayıt olamazsınız. Dekontu paylaşıyorum. Hani öğrenim hakkı her bireyin hakkıydı. Bu ülke hep böyleydi böylede devam ediyor. Kim dur diyebiliyor

E.B.:

Bahçelievler kazım Karabekir ortaokulu nakil için kayıt ücreti istedi.



B. T.: Kartal Milli Eğitim Vakfı Ortaokulu İstanbul Kartal Uğurmumcu Mahallesinde bir okul. Bu okulda proje kapsamında sınıflar açıldığı söyleniyor. Bu sınıflara dışarıdan özel yabancı dil öğretmenleri getirileceği ve bu sınıfa öğrencilerini kayıt ettirmek isteyenlerden 2000 TL den başlayan kayıt ücretleri alınacağı söyleniyor. Milli Eğitim Bakanlığının bu tür işlemler için yapılan şikayetler neticesinde çeşitli illerde soruşturma açması okul yönetimini tedirgin etmiş olmalı ki kayıt işlemini şimdilik yapıp kayıt ücretlerini okullar açıldıktan sonra almak üzere velileri yönlendiriyorlarmış. Yani bu ücreti bir şekilde almak için ellerinden geleni yapıyorlar. Devlet ise bu konuda yetersiz kalıyor. Bu konuyu benim gibi konuyla alakasız biri öğrenebiliyorsa Devlet daha fazlasını öğrenebilir.

M.S.:

MEB bağlı kurslarda da zorunlu bağış

Halk Eğitim kurslarında ve diğer halk eğitime bağlı kurslarda da adı konulmuş olarak yarim dönemlik kurslar için 100 2 dönemlik kurslar için 200 yada 300 gibi ücretler hesap numarasına istenen parayı yatırın kaydınızı yapalım denilerek yapılıyor. Bağış. kişinin maddi durumuna göre yarışabileceği miktardır.Bu söylenince de burası İSMEK değil cevabını veriyorlar.