Yeni askerlik sisteminde 20 yaşını doldurmuş ve 31 bin TL ödeyenler bedelli askerlik yapabilecek. Bedelli askerlikten yararlananlar bir aylık temel eğitimin ardından terhis olacak. Düzenlemeyle, bakaya ve yoklama kaçağı durumunda olanların bir defaya mahsus olmak üzere bedelli askerlikten yararlanmasının önü açıldı, cezaları da affedildi.

Yeni askerlik kanunuyla yedek subaylığın yanı sıra yedek astsubaylık da devreye girdi. Yedek astsubay olarak görev yapacaklar 2 ay temel 10 ay da kıta görevi yapacak. İsteyenler yedek astsubaylıktan astsubaylığa geçebilecek. Doktorlar ve öğretmenler, bir aylık temel eğitimin ardından görevlerini yaparak askerlik hizmetini tamamlamış sayılacak. Yeni kanun ile bazı kişilere askerlik muafiyeti de sağlanabilecek. Muafiyet kararı, Milli Güvenlik Kurulu'nun gerekli gördüğü sahalarda, Milli Savunma Bakanlığı'nın teklifi üzerine verilebilecek.

BEDELLİ ASKERLİK BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Bedelli askerlik başvurularının bugünlerde başlaması bekleniyor. Bakaya ve yoklama kaçakları için 1 Kasım'da sona ermesi bekleniyor. Yani 460 binin üzerindeki yoklama kaçağı 1 Kasıma kadar başvurularını yapmak zorundalar. Yasanın kabulü sonrası yoklama kaçağı ve bakaya olanlar ise bedelli askerlik düzenlemesine başvuru yapamayacaklar.

[old_news_related_template title="Askerlik borçlanması nasıl hesaplanır?" desc="Sigortalı bir yerde çalışan ve askerlik vazifesini yerine getirmek için işinden ayrılan vatandaşlar askerlikte geçirmiş oldukları sürenin ya tamamını ya da belli bir kısmını çalıştıkları işte sigortalı geçirmiş olarak sayılması için askerlik borçlanması hesabının yapılması gerekmektedir? Peki, askerlik borçlanması nasıl hesaplanır?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/04/iecrop/shutterstock_153007202_16_9_1562215558.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/askerlik-borclanmasi-nasil-hesaplanir-2szcu-5212884/"]