İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi, Berkin Elvan'ın hayatını kaybettiği yerde 6 yıl sonra Jandarma Komutanlığı'nca keşif yapılmasına karar vermiş, ZET ile (biber gazı kapsülü silahı) atış yapılan noktaları ile Elvan'ın vurulma noktasının tespit edilmesi ve sanık polisin atışla ilgili kusur oranının belirlenmesi istenildi.

KEŞFİ RAPORU MAHKEMEYE ULAŞTI

Keşif sonucu hazırlanan rapor mahkeme dosyasına ulaştı. İstanbul İl Jandarma Komutanlığı Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, İncelenen görüntülere göre ZET kullanan iki polisin kaç derecelik açıyla atış yaptıklarının tespit edilemediği belirtilerek kusur oranın belirlenmesinde yetersiz kalındığı belirtildi.

"BERKİN İLE POLİSLER ARASINDA 60 METRE VAR"

Raporda, tanık ifadesine göre ZET'çi iki polisin atış yaptığı yer ile Berkin Elvan'ın bulunduğu nokta arasında eğim bulunduğu ve ZET'çi polislerden biri ile 59,40 metre diğeri ile 60,70 metre mesafe olduğu kaydedildi. Raporda söz konusu gaz tüfeğinin belirtilen noktadaki ideal kullanım şeklinin, duvara çarpıtmak veya zeminden sektirmek suretiyle atış yapılmasının uygun olduğu belirtildi. Raporda, "Söz konusu olay yeri özellikleri ve mesafeler göz önüne alındığında 15 ila 20 derecelik bir açı ile atış yapılmasının uygun olduğu değerlendirilmektedir" denildi.

GAZ TÜFEĞİ 50-150 METRE ARALIĞINDA KULLANILABİLİR

Raporda ZET tüfeği bilirkişileri tarafından yapılan değerlendirmeye de yer verildi. Silahın özelliklerinin anlatıldığı değerlendirme de, söz konusu tüfeğin kullanım esnasında verilecek açıyı ölçerek atış yapmak için herhangi bir aparatının bulunmadığı, verilecek açının; arazi, rüzgar ve mesafe unsurları göz önüne alınarak el kararı ile ayarlandığı aktarıldı. Ayrıca bilirkişi değerlendirmesinde, gaz tüfeğinin gösterici grup ile müdahale kuvvetlerinin arasındaki mesafenin 50 metre ile 150 metre olduğu durumlarda kullanılabileceği, kullanan personelin göstericilerin yanlarına ve gerisine atış yapmasının gerektiği vurgulandığı aktarıldı.

"BİLİRKİŞİLER YETERSİZ KALDI... KUSUR BELİRLENEMEDİ"

İncelenen görüntülerde ZET kullanan iki polisin kaç derecelik açıyla atış yaptıklarının tespit edilemediği anlatıldı. Raporda, gaz tüfeği bilirkişilerinin sadece gaz tüfeği kullanıcısı olduklarından, olayda kusur oranlarının tespitinde yetersiz kaldıkları aktarıldı. Bilirkişiler, Jandarma genelinde gaz tüfeği eğitimlerinin yapıldığı İzmir Foça Jandarma Okul Komutanlığı’ndaki usta öğrencilerin veya Adli Tıp Kurumu’nun kusur oranlarının tespiti için uygun oldukları belirtildi.