CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, İhlas Finans mağdurlarının derdini 2005 yılında TBMM Plan Bütçe Komisyonu’na taşıdı. Mağdurların paralarını alabilmesi için TBMM’yi göreve çağırdı. Akif Hamzaçebi, “Gizli bir el o maddeyi, Genel Kurul aşamasında tekliften çıkarttı. Bu madde geçse, İhlas Finans’ın sahiplerinin mallarına TMSF el koyacak, mağdurların da parası ödenecekti. Yaratılan mağduriyetin sorumlusu İhlas Finans’ın sahipleridir. Bu ülkede hukuk varsa İhlas’ın peşine düşülmeli” dedi. Hamzaçebi, yüz binlerce mağdur yaratan İhlas Finans konusunda şunları anlattı:

İHLAS ÖNEMLİ BİR ÖRNEK

2001 sonrası Türkiye’de bankacılık sistemi çok büyük krize girdi. Birçok özel banka Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredildi. Kamu bankalarının mali bilançoları yeniden yapılandırıldı. Bankalara toplam 47 milyar dolarlık bir kaynak aktarıldı. Vatandaşın mağduriyeti giderildi.

Özel finans kurumlarına ise farklı bir uygulama yapıldı. Devlet görev üstlenmediği için vatandaş parasını almadı. İhlas Finans buna çok önemli bir örnektir. Bankaya para yatıran vatandaş parasını alırken İhlas Finans’a yatıranın alamaması kabul edilemez. Devletin yaşanan mağduriyete seyirci kalması da asla kabul edilemez.

[caption id="attachment_3182295" align="alignnone" width="880"]ABD’YE KAÇTI, AMERİKAN VATANDAŞI OLDU İhlas Finans Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Ören, ABD’ye gitti. Ören, burada yemin edip Amerikan vatandaşı oldu. Ören böylece, Türkiye’ye iade edilmekten kurtuldu. ABD’YE KAÇTI, AMERİKAN VATANDAŞI OLDU
İhlas Finans Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Ören, ABD’ye gitti. Ören, burada yemin edip Amerikan vatandaşı oldu. Ören böylece, Türkiye’ye iade edilmekten kurtuldu.[/caption]

AKP’Lİ DE DESTEK VERDİ

2005 yılında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesiydim. Komisyonda bankacılık kanunu görüşülüyordu. İhlaszedelerin mağduriyetinin giderilmesi için sabah saat 05.00 gibi bir önerge hazırlayıp başkanlığa sundum.

Önergem sayısal çoğunluğa göre kabul edildi ancak  başkan ‘Kabul edilmemiştir’ dedi. Çok şiddetle itiraz ettik. Oylama tekrar edildi. Önerge bir kez daha kabul edildi. O dönem AKP Şanlıurfa Milletvekili Sabahattin Cevheri de önergeye destek verdi.

‘GİZLİ BİR EL’ İDDİASI

Fakat daha sonra Genel Kurul’da gizli bir el bu maddeyi metinden çıkardı. Dönemin başbakanının talimatı olmaksızın bunun tasarı metninden çıkarılması mümkün değil. Eğer kabul edilmiş olsa İhlas Finans da bankalar gibi tasfiye hükmüne tabi olacaktı.

TMSF bu tasfiyeyi yapacaktı ve İhlas Finans’ın sahiplerinin mal varlığına da el konulabilecekti.

Vicdanı sızlatan durum devam ediyor. 100 binlerce insan ve 1 milyar doları aşkın bir mevduat var ortada.

‘VAZGEÇMİŞ DEĞİLİM’

Ben bu düzenlemeyi birçok kez TBMM gündemine getirdim ancak kabul edilmedi. Hâlâ bu konuda bir teklifim TBMM Başkanlığı’nda bekliyor. Tekrar Genel Kurul gündemine getireceğim.

Milletvekillerimizin vicdanlarında tartması lazım. 17 yıllık bir mağduriyet var. Bütün tasarrufunu yatırmış, umut bağlamış. İnsanların hayatını elinden almaya kimsenin hakkı yok.  Vicdanın galip geleceğine inanıyorum.

Bugün İhlas Finans’ın internet sayfasına bakın, hâlâ mevduat sahiplerine borcu olduğunu görüyorsunuz. Bunun hiçbir savunması yok. Yıllardır insanlar paralarını alamamış ve siz hâlâ gerekçe üretiyorsanız bu durum asla kabul edilemez.

Bunun elbette ilk sorumlusu İhlas Finans’ın sahipleridir ama devlet de bu yolsuzluğa seyirci kalamaz.

[caption id="attachment_3182302" align="alignnone" width="880"]SONUNA KADAR BU İŞİN TAKİPÇİSİYİM CHP’li Akif Hamzaçebi, Başak Kaya’nın sorularını yanıtladı. Akif Hamzaçebi, İhlas Finans’la ilgili “Son kişi alacağını alıncaya kadar bu konuyu takip edeceğiz” dedi. SONUNA KADAR BU İŞİN TAKİPÇİSİYİM
CHP’li Akif Hamzaçebi, Başak Kaya’nın sorularını yanıtladı. Akif Hamzaçebi, İhlas Finans’la ilgili “Son kişi alacağını alıncaya kadar bu konuyu takip edeceğiz” dedi.[/caption]

‘PARAN KADAR İTİBAR’

Onun için ülkeyi yönetenler de bundan sorumludur. Kimse ‘Bana ne’ diyemez.

Sorumlu olan kişiler mağdurların parasıyla hayatlarını sürdürüyorlar. Maalesef Türkiye’de parası olan vatandaş itibarlı vatandaş oldu. Paran, siyasi gücün yoksa itibarlı değilsin. Maalesef yargı da böyle işliyor. ‘Paranızı aldım ve geri ödemiyorum’ denilemez. Hukuk varsa İhlas Finans’ın peşine düşmen lazım.

TAZMİNAT İSTEYEBİLİRLER

Bir koruma olduğu son derece açık. Son kişi alacağını alıncaya kadar bu konuyu takip edeceğiz. Mağdurlar tazminat davası açsa kazanırlar. Bırakın paralarını almayı yıllardır yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle normal bir hukuk sisteminde manevi tazminat davası açsalar da kazanırlar.