Miraç Kandili ne zaman? "Bugün kandil mi?", "Bugün ne kandili? sorularının yanıtını merak edenler cevapları aramaya başladı. Bugün Regaib Kandili idrak edilecek. Recep ayının 27. gecesine Miraç gecesi denir. Miraç kelime anlamı itibariyle göğe çıkma, yükselme anlamlarına gelir. İsra ve Miraç hâdisesi, Peygamber Efendimizin (s.a.v) hicretinden 18 ay evvel vukû bulmuştur. İşte Kandil gecesinin anlamı ve faziletleri...

MİRAÇ KANDİLİ 

Recep ayının 27. gecesine Miraç gecesi denir. Miraç kelime anlamı itibariyle göğe çıkma, yükselme anlamlarına gelir. İsra ve Miraç hâdisesi, Peygamber Efendimizin (s.a.v) hicretinden 18 ay evvel vukû bulmuştur. Miraç olayı, Peygamber Efendimizin (s.a.v) Mescid-i Harâm’dan Mescid-i Aksâ’ya oradan da Allah’ın huzuruna yükseldiği hadiseye denir. Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bu gece pek çok rûhânî ahvâl ve ikrâma kavuşmuş olmakla birlikte hiç bir kulun ulaşamayacağı manevi alemlere varmıştır. İşte bu gece her yıl Miraç Kandili olarak idrak edilir.

MİRAÇ GECESİNİN ÖNEMİ VE FAZİLETİ

Miraç Kandili’ni ibadetle geçirmenin sevabı çok büyüktür. Çünkü bu gece Peygamber Efendimize ve ümmetine “namaz” hediye edilmiştir. Beş vakit namaz farz kılınmıştır. Peygamberimize (s.a.v) “Peygamberlerden hiçbiri Sen’den evvel, ümmetlerden hiçbiri de Sen’in ümmetinden evvel cennete girmeyecektir!” müjdesi verilmiştir. (Râzî, XXVIII, 248)

Yine Müslim’de rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte şöyle buyrulur:

“Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e (Mîrâc’da) üç şey verildi: Beş vakit na­maz, Bakara Sûresi’nin sonu ve ümmetinden şirke düşmeyenlere büyük günahlarının affedildiği haberi…” (Müslim, Îman, 279) müjdesi verilmiştir.

Miraç gecesine özel ibadet bulunmamaktadır. Fakat gündüzünde oruçlu olmanın, geceyi nafile ve kaza namazları ile eda etmenin ecri büyüktür. Bu geceye özel toplanıp, cemâatle namaz kılınması bid’at sayılmaktadır. Zaten, Terâvihten başka hiçbir nâfile namazın, çağrışarak cemâatle kılınması sünnet değildir, mekrûh sayılır. Ancak bir yerde bulunan, iki üç kimsenin bu gibi namazları cemâatle kılmaları câiz görülmüştür..” (İslâm İlmihali, Ö. Nasuhi Bilmen sh: 207)

MİRAÇ KANDİLİ’NİN GÜNDÜZÜNDE ORUÇ TUTMANIN VE NAFİLE NAMAZ KILMANIN ÖNEMİ

Peygamber Efendimiz “Bir kimse Recep ayında oruç tutsa, Allah Teâlâ tarafından üç türlü lütûf ve inâyete mazhâr olur. Bunlardan biri, Allah Teâlâ onun geçmiş günahlarının tümünü mağfiret eder. İkincisi, ondan sonraki hayatında da onu korur. Üçüncüsü, mahşer yerinde, susuzluktan emîn olur.” buyurdu. (Gunye 1/181-182)

Mîrâc’daki en mühim hususlardan biri, beş vakit namazın farz kılınmasıdır. Hak dostları bu gecede namaz kılmanın ehemmiyetine dikkat çekmişler ve namaz borcu olanların kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir.

[old_news_related_template title="Kandil simidi nasıl yapılır?" desc="Bugün Miraç kandili idrak edilecek ve ülkemizde kandil simidi dağıtılacak. Bir çok pastanede kolayca bulunabilmesine rağmen aynı zamanda da evde de kandil simidi yapanlar çok sayıda. Peki kandil simidi nasıl yapılır? İşte kandil simidi tarifi..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04_a/iecrop/kandil-simidi-tarifi-kandil-simit_16_9_1554183792.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/gurme/pratik-kandil-simidi-tarifi-kandil-simidi-nasil-yapilir-mahlepli/"]

[old_news_related_template title="Miraç Kandilinde nasıl ibadet edilmeli?" desc="Miraç Kandili, mübarek üç ayların ilki Recep ayının 27. gecesi idrak edilecek. Bugün Miraç kandili yani Peygamber Efendimiz (s.a.s)’ in göğe yükselerek Allah’ın huzuruna kabul edilmesi. Peki Miraç Kandilinde nasıl ibadet edilmeli? İşte kandilde yapılacak ibadetler... " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04_a/iecrop/mirac-kandili-2_16_9_1554182801.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/mirac-kandilinde-nasil-ibadet-edilmeli-iste-yapilacak-ibadetler-4259457/"]