İstanbul’da dün meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem bazı binalarda hasara sebep oldu. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nin bazı yapılarında da çatlaklar meydana geldi. Deprem sonrasında çatlak meydana gelen Diş Hekimliği Fakültesi binasında eğitim gören öğrenciler duruma isyan etti. Sabah saatlerinde bina önünde oturma eylemi yapan öğrenciler ve bazı doktorlar, yetkililerden binanın durumu be ne yapılacağı hakkında bilgi istedi. Binada eğitim almak yada hasta bakmak istemeyen öğrenciler “Hastaların ve bizim güvenliğimiz yok” diyerek duruma tepki gösterdi.

ÖĞRENCİLER AÇIKLAMA YAPTI

Öğrenci temsilcilerince hazırlanan açıklamada; “İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde öğrenciyim. Bugün gerçekleşen deprem sonucunda gördük ki bu fakülte can güvenliğimiz bulunmamaktadır. Binamızın sağlam olmadığı uzmanlar tarafından da belirtilmiş olmasına rağmen herhangi bir önlem alınmamıştır. Geçen sene dekanlık katında tavan çökmesi meydana gelmiş herhangi bir inceleme yapılmadan üstü kapatılmıştır. Binamızın duvarlarında boyalar sıvalar dökülmüş olup ilerleyen günlerde tekrar boyanarak kapatılacaktır. Her gün yüzlerce hastaya hizmet veren bu fakülte bir tek İstanbul da değil Türkiye'nin dört bir yanından gelen hastalara hizmet vermektedir. Geçen senelerde çocuk bölümü çökme tehlikesi olduğundan dolayı yıkılmış yenilenme yerine otoparka çevrilmiştir. Bir afet anında başvurulması gereken hastane afet esnasında tahliye edilmektedir. Herhangi bir önlemin alınması için binanın yıkılması ve bizim de enkaz altında kalmamız mı gerekiyor? Binlerce hasta. öğrenci, doktor ve personelin bulunduğu binamızda gerekli incelemelerin yapılmasını talep ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki her depremden sonra birkaç gün depreme hazırlıklı değiliz sonucuna varılan tartışmalar yapılacak sonrasında gündem değişecek ve biz yıkılma tehlikesi olan binada hizmet vermeye devam edeceğiz. Ya da en kötü senaryo gerçekleşecek yüzlerce kişi ölecek birkaç gün konuşulacak ve her şeyu geride kalacaktır. Gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyoruz.“ denildi.

‘CAN KAYBI YAŞANMADAN TEDBİR’

Sözcü’ye konuşan öğrencilerden Ahmet Yasin İmalı, binada ağır korozyon raporu olduğunu bildiklerini dile getirdi. “ Ülkemizde bazı şeyler için can kaybı yaşanmadan tedbirler alınmıyor” diyen İmalı “Can kaybı yaşanmadan tedbir alınsın diye eylem yapıyoruz” dedi.

BİNA TAŞINMASIN YENİNDEN YAPILSIN

Eğitim aldıkları Çapa’nın 100 yıllık bir kurum olduğunu ifade eden Ahmet Yasin İmalı “ Hocalarımızdan, binada daha önceki depremlerde derin çatlaklar olduğunu ve sıvalarla kapatıldığını duyduk. Bu bizi gerçekten korkutuyor. Biz ayrıca Çapa’nın taşınmasını da istemiyoruz. Binamızın yeniden yapılmasını istiyoruz.

‘DİKEY KUVVETE DAYANIKLI YATAY KUVVETE HASSAS’

Öğrenciler eylem yaparken, üniversitenin teknik birimleri de inceleme yaptı. Teknik ekip öğrencilere bir açıklama yapmada ayrılırken; Dekan Yardımcısı Begüm Güray Efes oturma eylemi yapan öğrencilere açıklamada bulundu. Efes’ “Gereken yapılacak” derken; öğrenciler “Can güvenliğimiz var mı? “Deprem açısından güvende miyiz?” “Binanın durumu” ne diye sordu. Efes ise “Bildiğim kadarıyla bina dikey kuvvetlere dayanıklı, ama yatay kuvvetlere hassas” dedi. Gereken güçlendirmelerin yapılacağını söyleyen Begüm Güray Efes’e “ Bu şartlarda pazartesi hasta bakacak mıyız” sorusuna “Ben bakacağım” yanıtını verdi.

MEZAR TAŞI DEĞİL DİPLOMA İSTİYORUZ

Binanın güvenilir olduğu konusunda kesin bir bilgi olmaması ve güçlendirme gerektiren bir binada eğitim yapmak istemeyen öğrenciler, eylemlerine devam etti. Öğrencilerin taşıdıkları “Mezar taşı değil diploma istiyoruz.” “Çatlaklar kavite değildir doldurulamaz” dikkat çekti. Destek vermek için oturma eylemine destek veren vatandaşlar, güvenlik görevlilerince uzaklaştırıldı.