İşte dakika dakika Ankara'daki kritik gün...

UÇAK SAAT 13'TE İNDİ

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Türkiye'ye geldi. ABD Başkan Yardımcısı Pence ve ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun uçağı saat 13:00 sıralarında Ankara Esenboğa Havaalanı'na indi. Mike Pence buradan Mike Pompeo,  Robert Charles O’Brien ve beraberindeki heyetle ABD Büyükelçiliği'ne geçti.


SARAY'DA FUAT OKTAY KARŞILADI


Mike Pence'i Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay kapıda karşıladı. İkili basına fotoğraf verdikten sonra içeri geçti.


ÇAVUŞOĞLU - O'BRIEN GÖRÜŞMESİ


Pence'nin ziyaretinde önce, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı O'Brien ve ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ile Dışişleri Bakanlığı'nda heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.


Basına kapalı yapılan toplantı, yaklaşık 45 dakika sürdü. Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence arasında gerçekleştirilecek görüşmenin ayrıntılarının masaya yatırıldığı kaydedildi.

SAAT 15:40 - CUMHURBAŞKANLIĞINDA GÖRÜŞME


Trump’ın tarihe “Küstah Türkiye mektubu” olarak geçecek mektubunun gölgesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’i saat 15.00'da Beştepe'de kabul edecekti ancak görüşme gecikmeli olarak saat 15:40'da başladı. Görüşme 1 saat 40 dakika sürdü.

İKİ TOPLANTI 4 SAAT 20 DAKİKA SÜRDÜ

Erdoğan-Pence görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Pence ile birlikte ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in başkanlığındaki heyetler arası görüşme 2 saat 40 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda basına kapalı gerçekleştirilen görüşmede, Türk heyetinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler
hazır bulundu.

ABD heyetinde ise ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert Charles O'Brien, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield yer aldı.

ERDOĞAN, JEFFREY İLE TÜRKÇE KONUŞTU

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pence ile görüşmeden önce Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey ile Türkçe diyalog kurdu. Jeffrey, Erdoğan'a "Merhaba Sayın Cumhurbaşkanı nasılsınız?" diye sordu. Erdoğan da "İyiyim, sizler nasılsınız?" karşılığını verdi. Jeffrey, "Çok iyiyim sağ olun" dedi.

O BRIEN AKAR İLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert Charles O’Brien ve beraberindeki heyet dün akşam ilk olarak Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile görüştü. Toplantıda başta Güvenli Bölge olmak üzere Suriye’deki son durum, savunma ve güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunulduğu aktarıldı.

[old_news_related_template title="Son dakika... Trump'ın küstah mektubunun gölgesinde! Ankara'da sıcak saatler" desc="Türkiye Cumhuriyeti bugün ABD ile ilişkilerde tarihin en önemli günlerinden birine şahitlik edecek. ABD Başkanı Trump'ın küstah mektubunun gölgesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşecek. Bu kritik görüşmenin yanı sıra Erdoğan'ın ve bakanların Barış Pınarı Harekatı kapsamındaki diplomatik temasları da sürecek. İşte Ankara'daki gergin ve 'son dakika' gelişmelerine açık gününden detaylar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/17/iecrop/trump-erdogan-reuters_16_9_1571296705.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/son-dakika-trumpin-kustah-mektubunun-golgesinde-ankarada-sicak-saatler-5394555/"]