Samsun Hurdacılar Odası Başkanı Nazmi Kaçak, Canik ilçesinde yer alan eski cezaevindeki hurdaların akıbeti ile ilgili açıklama yaptı. Söz konusu alanda zorunlu olmasına rağmen yıkım işlemi yapılırken ihaleye çıkılmadığını ancak yıkım tamamlandıktan yaklaşık 3-4 ay sonra ihale yapılmak istendiğini belirten Başkan Kaçak, "Ne yazık ki burada bulunan eski cezaevi ile ilgili yıkım şartlarının belirlenerek ihale yapılması gerekiyordu. Burası TOKİ’ye ait bir alandır. Ancak Canik Belediyesi’nin uhdesindedir. Esnaf arkadaşlarımız burayla ilgili Canik Belediyesi’ne giderek ihaleye girmek istediler. Yalnız belediyeden, ‘ihale yapmayacağız, burayı biz yıkacağız, satacağız, belediyenin buna ihtiyacı var’ dediler. Bizi ihaleye sokmadılar” dedi.

Hurdacılar Odası ve esnaf ihale şartnamesine ulaşamadı. Foto: Sözcü Hurdacılar Odası ve esnaf ihale şartnamesine ulaşamadı. Foto: Sözcü

YAKLAŞIK BİN TON HURDA NEREDE?


Başkan Nazmi Kaçak, belediyenin cezaevinden çıkan hurdayı az gösterdiğini ileri sürerek, "Yaklaşık 100 ton olduğu belirtiliyor. Bu tür alanlarla ilgili belediyeler ve diğer kamu kurumlarından bize yazı yazılır. Biz buraya gelir ekspertizlik yaparız. Tahmini hurda değeri çıkartırız, fiyat ekspertizliği yaparız. Buradan da çıkan hurda yaklaşık bin ton ve üzeri. O zaman hurdanın kilogram değeri 1.8 TL idi. Bu da demek oluyor ki tahmini 1.5 milyon TL civarında bir bedel. 1.5 milyon TL değerinde bir hurdayı aradan 4-5 ay geçtikten sonra bugün 100 ton gibi gösteriyorlar. Biz buna rağmen dedik ki yayınlanan ihaleye girelim. Ama ortada ne cezaevi var, ne hurda var, ne de belediye tarafından bize verilen bir ihale şartnamesi var. Hiçbiri yok. Başkanvekilim, kendilerine gidip Fen İşleri’nden şartname istiyor. Şartname yok diyorlar. 100 ton hurda var, satışa çıkılacak diyorlar piyasada hurda yok. Böyle bir şey olamaz” diye konuştu.

BİR AÇIKLAMA YAPSINLAR


Canik Belediyesi’nin ihalesine girmeye çalıştığını belirten esnaf Birol Saraçoğlu da, “Biz her resmi kurumun ihalelerini takip ederiz ve gideriz. Bunu da ihale sitesinde ve Canik Belediyesi’nin kendi resmi sitesinde de gördük. Bu ilanı elimize aldık, Canik Belediyesi’ne gittik. Fen İşleri’nde çalışan arkadaşların bir bilgisi yok ve müdür beyle görüşmemizi söylediler. Ancak müdür beyle de bir türlü görüşme şansımız olmadı. Yayınlanan ilanda şartnamenin 100 TL karşılığında Fen İşleri’nden temin edilebileceği belirtilmiş. Bu 100 TL’yi yatırıp şartnameyi almak istedik ama şartname ortada yok. İhale günü olarak 30 Ocak 2019 tarihinde ise bize ihalenin iptal edildiğini söylediler" dedi.