Mart ayında pırasa, çarliston biber, patlıcan, patates ve soğan gibi birçok sebze ve meyve fiyatlarının yüzde 200 oranlarına dek arttığına dikkat çeken CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, sorunu çözmek yerine göstermelik olarak uygulamaya konulan tanzim satış noktalarının da çare olmadığını anlattı. Mart ayında taze sebze ve meyvedeki fiyat artışlarıyla birlikte yıllık artışın son bir yılda yaklaşık yüzde 70 oranında yükseldiğini dile getiren Barut, "Aylık enflasyona en büyük katkının gıda fiyatlarından geldiği ortada. Gıda fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 31'i aştı. Tanzim satışları gibi uygulamaların, soğan depolarını basmanın, domates ve patateste gümrük vergilerini sıfırlamanın çözüm olmadığını bir kez daha gördük" diye konuştu.

[old_news_related_template title="CHP'den YSK'ya ve başkanına suç duyurusu" desc="Cumhuriyet Halk Partisi, Yüksek Seçim Kurulu'na suç duyurunda bulunmaya hazırlanıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/04/iecrop/foto-chp_16_9_1554376729.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/chpden-yskya-ve-baskanina-suc-duyurusu-4297516/"]

"HEPİMİZİ KÜL EDEN BU YANGIN DAHA ÇOK ÜRETİMLE SÖNER"

Mutfaktaki yangını söndürmek için önerilerini sıralayan CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, şunları kaydetti:

"3 Kasım 2002 tarihinden beri ülkeyi yöneten AKP iktidarı, çiftçiyi, hayvancılıkla uğraşan yurttaşları ve tarımı desteklemek yerine etinden samanına kadar her şeyi sıfır gümrük uygulamalarıyla ithal etmiştir. Sanayicisinden çiftçisine herkesin taleplerine kulak tıkayan, onları görmezden gelen bu iktidar, bir gün halcileri, bir gün çiftçileri, bir gün marketleri suçlayıp topu taca atmaya çalışıp sorumluluktan kurtulacağını sanıyordu. Bazen 'dış güçler' bazen de 'faiz lobisi' diyerek kabahatini gizlemeye çalışıyordu. Ama acı gerçekler kendini her seferinde tekrar hatırlattı. Mart ayında gıda, sebze ve meyve fiyatlarındaki rekor artışlar çözüm için ne yapmamız gerektiğini bir daha ortaya koydu. Herkesi, esnafından çiftçisine, sanayicisinden iş insanına, emeklisinden işçisine hepimizi kül eden bu yangını ancak daha çok üretimle söndürebiliriz. İthalat ve tüketime dayalı ekonomi anlayışından vazgeçilerek, tarım ve sanayi başta olmak üzere üretimin ve üretenlerin desteklenmesi gerekmektedir. Derhal tarımsal üretimi, çiftçileri ve tüm üretenleri destekleyen bir model geliştirilmelidir. Üreticilerimize en büyük girdileri olan mazot, gübre ve zirai ilaçlar daha kolay ve ucuza sunulmalıdır. Çiftçi ürettiğinden kazanmalı, yurttaşlar daha ucuza tüketim yapabilmelidir."

[old_news_related_template title="Ekrem İmamoğlu: Aradaki fark 19 binin üzerinde | Son dakika" desc="İmamoğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'un 'AKP lehine 11 bin 109' sözlerine ilişkin '500 sandıkta 11 bin oyumuz arttı denilerek algı yönetmeye çalışılıyor. Bahsedilen 500 küsür sandıkta 11 bin arttı dedikleri sayı 1 Nisan’ın o ilk saatlerindeki, bizim ulaştığımız 27 bin farktan sonra evet maddi hatalar vardı. O hataların düzeltilmesi gerekiyordu, itirazlar vardı, o maddi hatalar düzelttikten sonra doğru rakibimizin oyu 11 bin arttı. Aynı zamanda bizim de oylarımız 3 bin 500 arttı. Zaten oradan 20 binlere geriledi. Sanki geçersiz oylar 545 sandık sayıldı ve 11 bin oy düştü denilerek bir algı oluşturulmak isteniyor. Öyle değil, sandıklarda yapılan, dün de söyledim 177 oy varken 1 yazılmış bize. Bu hata rakibimizde de vardı. Bunlar düzeltildi. Düzelttikten sonra 20 binlerin biraz üzerinde rakama düştü fark. Şimdi de dediğim gibi, 19 bin 552. 11 ilçede geçersiz oyların sayılmasından sonra gelinen süreç' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/sondakika-20180305.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/imamoglundan-onemli-aciklamalar-son-dakika-4299420/"]