Binlerce kişinin mağduriyet yaşadığı Çiftlik Bank dosyası kapsamında ‘Tosuncuk’ olarak bilinen örgütün bir numarası Mehmet Aydın’ın da aralarında bulunduğu 7’si firari 48 sanıklı davanın 2. duruşması başladı. Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya 11 tutuklu sanık ve mağdurlar ile taraf avukatları katıldı. Mahkeme heyeti mağdurların beyanlarını dinliyor. Cuma günü görülen ilk duruşmada 11’i tutuklu 24 sanık dinlenmişti.

YÖNETİCİLERİN 75 BİN 260’AR YILA KADAR HAPİS İSTENMİŞTİ

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, firari olan örgütün bir numaralı şüphelisi Mehmet Aydın’ın da aralarında olduğu 18 kişinin ‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurma/yönetme’, ‘Bilişim sistemlerini araç olarak kullanma suretiyle nitelikli dolandırıcılık’, ‘Ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık’ ve ‘Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama’ suçlarından 22 bin 580 yıldan 75 bin 260’ar yıl hapsi istenmişti.

Savcılık, örgüt üyeleri ve örgüte yardım eden 30 kişi hakkında ise ‘Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma’, ‘Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etme’ ve ‘Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama’ suçlarından ayrı ayrı 5 yıldan 13 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

1 MİLYAR 139 MİLYON 972 BİN 622 LİRA TOPLANMIŞTI

3 bin 762 kişinin müşteki olarak yer aldığı 500 sayfalık iddianamede, 18’i örgüt yöneticisi olmak üzere 48 kişi şüpheli olarak yer almıştı. Şüphelilerin bu sistem aracılığıyla 132 bin 222 katılımcıdan, sistemin çalışmaya başladığı 31 Temmuz 2016 tarihinden itibaren 1 milyar 139 milyon 972 bin 622 lira toplandığı ve katılımcılara bu dönemde 687 milyon 838 bin 995 lira geri ödeme yapıldığı bilgisi verilmişti.

NASIL KANDIRILDIKLARINI ANLATTILAR


Kurucusu Mehmet Aydın'ın firari olduğu 48 sanıklı Çiftlik Bank davasının ikinci duruşması devam ederken mağdurlar nasıl dolandırıldığını anlattı.

AVUKAT: İŞLEYEN BİR SİSTEMDİ PARA YATIRDIM

Mağdurlardan Büşra Coşkun, stajyer avukatken sisteme arkadaşlarının tavsiyesiyle katıldığını söyleyerek, “Bin lira yatırdım. 350 lirasını geri aldım. Kalanı alamadım. Arkadaşlarım söyleyince araştırdım. Baktım işleyen bir sistem ben de yatırdım” diyerek şikayetinin devam ettiğini söyledi.

MAHKEMEYE ‘MAĞDURİYETİMİZ GİDERİLECEK Mİ?’ DİYE SORDU

İnternetteki reklamlar üzerine sisteme katıldığını söyleyen Ahmet Sağlam, pos makinesi teknik servisinde çalıştığını anlatarak, “5 bin lira yatırdım. 2 bin 700 lirasını geri aldım” dedi. Sağlam'ın “Bizim mağduriyetimiz giderilecek mi” diye sorması üzerine mahkeme başkanı “O kısmı sanıklara soracaksınız” diye cevap verdi.

‘MEHMET AYDIN’DAN ŞİKAYETÇİYİM’

Laboratuvarda biyolog olarak çalıştığını belirten Ali Elibol, televizyon reklamlarını ve açılışı görünce 30 bin lira para yatırdığını anlatarak, "18 bin lira param kaldı içerde. Mağduriyetimiz karşılanırsa Mehmet Aydın’dan şikayetçiyim. Oyuna kendi isteğimle girdim. Diğer sanıkları tanımam. Mağduriyetimiz karşılanacaksa buradaki arkadaşlardan şikayetçi değilim” dedi.

‘OĞLUM İNEK ALDI, TAVUK ALDI’

Bahçıvanlık yapan Ayhan Oduncu da 21 bin lira para yatırdığını söyleyerek, “Oğlan geldi. ‘Çiftlik bank diye bir şey var’ dedi. ‘Türkiye Kastelli olayını yaşadı oğlum, sor’ dedim. Bilgisayar üzerinden bütün işlemleri oğlum yapıyordu. Kazandığını söylediği paralarla sistem üzerinden alışveriş yapmaya devam ediyordu. ‘Bir gün tavuk aldım, bir gün inek aldım’ diyordu. Benim için 21 bin lira çok para” ifadelerini kullandı.

TİYATRO OYUNCUSU DA VAR…

Tiyatro oyuncusu olduğunu belirten Bayram Ünal, “Ünlü oyuncuların reklamlarda oynadığını, sunuculuk yaptığı belediye başkanlarının açılışlara katıldığını gördüm. Güvenerek para yatırdım. 9 bin 700 lira yatırdım. Sadece 800 lirasını geri aldım. Sanıkları tanımıyorum, bir kısmını sosyal medyada görmüştüm” ifadelerini kullandı.

‘KALAN PARAM HARAM OLSUN’

Güvenlik görevlisi Bekir Sami Gök, Çiftlik Bank'ı basın ve sosyal medya üzerinden gördüğünü söyleyerek “9 bin lira yatırdım. 4 bin lirasını aldım. Gerisi haram olsun” dedi. Teknisyen olduğunu söyleyen Adem Güler, sistemi açılışlar ve reklamlardan öğrendiğini belirterek, “2017 yılında toplamda 97 bin lira yatırdım. 47 bin lirasını geri aldım. Kalanı alabilmiş değilim” ifadelerini kullandı.

EV HANIMI DA PARA YATIRMIŞ…

Ev hanımı Derya Köse ise, “Kardeşimin kurbanı oldum. TRT’de gördüğüm reklamlara güvendim. 7 bin 600 lira para yatırdım. 2 bin 600 lirasını geri aldım” dedi.

MAĞDUR: SANIK ÜNİVERSİTE ARKADAŞIM

Uçak teknisyeni Barış Günay, sanıklardan Ahmet Furkan Ferman ile üniversiteden arkadaş olduklarını söyledi. “Bana tavsiyede bulundu. Bir sıkıntı olmayacağını söyledi. 28 bin lira para yatırdım. 9 bin lira geri aldım” diyen Günay, Ahmet Furkan dahil sanıklardan şikayetçi olduğunu söyledi. Duruşma, mağdurların beyanlarının alınmasıyla devam ediyor.

İŞİTME ENGELLİ MAĞDURLAR DA ANLATTI

Duruşmada işitme ve konuşma engelli 16 mağdur da şikayetlerini tercüman aracılığıyla mahkemeye anlattı. Arkadaşlarının söylemesi ve televizyon reklamlarından öğrendiğini anlatan işitme ve konuşma engelli Ali Hayrık, 4 ay içinde toplam 30 bin lira yatırdığını bunun 8 bin lirasını geri aldığını anlattı. İşçi olarak çalıştığını söyleyen işitme ve konuşma engelli Salih Atabey ise, “Arkadaşımdan para alarak sisteme 600 bin lira para yatırdım. Bunun 150 bin lirasını geri alabildim” dedi.

Mahkeme heyeti, diğer mağdurların dinlenmesi için duruşmayı yarına erteledi.