Büyükçekmece Savcılığı’na başvuru yapan bir işadamı, sosyal medyada tanıştığı bir kadının kendisine şantaj yaptığını söyledi. İddiaya göre, işadamı bir süre önce sosyal paylaşım sitesi üzerinden bir mesaj aldı.
Kübra S. isimli bir kadından gelen tanışma isteğini kabul eden işadamı bir süre mesajlaşarak sohbet etti. Duygusal konularla başlayan sohbet cinsel içerikli bir hal aldı. Daha sonra görüştüğü kişiden erotik içerikli fotoğraflar alan işadamı, kendisini arayan kadınla sohbet etti.
Kadının “Sen de bana müstehcen içerikli fotoğraflarını atsana” sözleri üzerine fotoğraf gönderen işadamının hayatı kabusa döndü.

‘TUZAĞIMIZA DÜŞTÜN


Fotoğraf gönderdikten bir süre sonra işadamını telefonla arayan bir kişi, “Tuzağımıza düştün, elimizde cinsel içerikli fotoğrafların var. Ayrıca telefonla yaptığın erotik konuşmaları da kaydettik. Bize para vereceksin. Yoksa bunları ailene ve arkadaşlarına göndeririz” sözleri üzerine ne yapacağını şaşıran işadamının şikayeti üzerine İstanbul Emniyeti’ne bağlı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü çalışma başlattı.

İstanbul Siber Polisi, yaşadıklarını anlatan işadamının “ Cinsel içerikli şantaj çetesi” kurbanı olduğunu anladı. Yapılan araştırmalarda işadamının görüştüğü Kübra S., profilinin de sahte olduğu ortaya çıktı. Profildeki fotoğrafından Antalya’da modellik yapan bir kadına ait olduğu belirlendi.

cetenin-manken-oyunu-2-bin-magdur-var-5POLİS PLAN YAPTI


Ekipler şüphelileri belirlemek için bir plan yaptı. İşadamı polisin isteği üzerine parayı banka aracılığıyla gönderebileceğini söyledi. Para gönderildikten sonra takip başlatıldı. Parayı alan şüpheli tespit edildi. Polis ekiplerince belirlenen şüpheliden 4 kişilik bir çeteye ulaşıldı. Yaşları 18 ila 22 arasında değişen 4 kişilik çetenin yüzlerce kişiyi benzer yöntemle dolandırdığı anlaşıldı.

MANKENLERİ ENGELLEDİLER


Çete üyelerinin, önce mankenlik ve modellik yapan kadınların fotoğraflarını kopyalayarak profil açtıkları anlaşıldı. Daha sonra sahte bir profil oluşturuldu. Fotoğrafı kullanılan kadının profil açılan hesaba ulaşması engellendi. Bu profillerle erkekleri tuzağa düşüren çete işleri bitince hesapları kapattı. Çete üyesi kadının ise telefon sohbetleriyle tuzağa düşürülen kişiyi profilin gerçek olduğuna ikna ettiği öne sürüldü.

cetenin-manken-oyunu-2-bin-magdur-var-2

OPERASYON DÜZENLENDİ


Çalışmaların ardından operasyon düzenlendi. Esenyurt’taki adreslere düzenlenen baskında, şebeke üyeleri Umutcan K., Ayfer D., Hakan K., Kerim T. ve Umutcan K. gözaltına alındı. Aramalarda 3 bilgisayar ve şüphelilerin cep telefonlarına el konuldu.

LÜKS YAŞAM


Gözaltına alınan şüphelilerden Ayfer D.’nin bir kafede garson olduğu, Kerim T.'nin bilişim lisesi mezunu olduğu, Hakan K.’nın ise özel bir hastane de hemşirelik yaptığı öğrenildi. Şüphelilerin vurgun paralarla, tatile çıktıkları, sürat tekneleriyle gezi yaptıkları, eğlence mekanlarına gittikeri ve lüks bir yaşam sürdükleri belirtildi.

40 YAŞ ÜSTÜ


Polisin dijital incelemelerinde şebekenin en az 2 bin kişiyi tuzağa düşürdüğü anlaşıldı. Tuzağa düşürülen kişilerin çoğunun 40 yaşın üzerinde olması dikkat çekti. Banka hareketlerinde ise vurgunun boyutu tespit edildi. Çete üyelerince yaklaşık 500 bin lira vurgun yapıldığı anlaşıldı. Şebeke üyelerinin para alamadıkları bir çok kişinin yakınlarına mesaj atmak için kendi aralarında görüşme yaptıkları da ortaya çıktı.

cetenin-manken-oyunu-2-bin-magdur-var-4

ADLİ KONTROL


Şebeke üyeleri emniyetteki işlemlerin ardından Büyükçekmece Adliyesi’ne gönderildi. “Şantaj” ve “Nitelikli dolandırıcılıktan” işlem yapılan şüpheliler “Adli kontrol” hükmü uygulanarak serbest bırakıldı. Şüphelilerin mağdur ettiği bir çok kişinin aileleri ile problem yaşamaktan korktukları ve bu sebeple şikayetçi olmadıkları öğrenildi.