Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde, 25 kişinin hayatını kaybettiği ve 340 kişinin yaralandığı tren kazasına ilişkin yargılanan 4 sanığın duruşması dün Çorlu Halk Eğitim Merkezi'nde kurulan mahkemede görüldü.

Sanıkların ve müştekiler dinlendikten sonra avukatlar taleplerini dile getirdi.

ARA KARAR AÇIKLANDI

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, TCDD'ye müzekkere yazılarak Uzunköprü-Halkalı hattının kaza tarihi öncesinde kapatılıp kapatılmadığı, kapatıldıysa hangi tarihte hangi sebeple kapatıldığı, kapatılmadıysa hangi tren seferlerinin yapıldığı hususunun sorulmasına ve yol kontrol bekçiliği unvanının devam edip etmediği belirtilen kadroya yeni alım yapılıp yapılmadığının sorulmasına karar verdi.

Heyet, bilirkişi için üniversitelere tekrar yazı yazılmasına da karar vererek duruşmayı 21 Nisan 2020 tarihine erteledi. Duruşmada, ‘bilirkişi çıkmazı’ yaşanmasına sanık avukatları ve müşteki avukatlarından tepki geldi.

Sanık avukatı Mehmet Ektaş


“KAZAYA SEBEBİYET VERECEK DÖRT ÖNEMLİ NEDEN VAR”

Sanık avukatı Mehmet Ektaş, kazaya sebebiyet verecek dört neden olabileceğini söyledi.

Ektaş şunları söyledi;

*Bu dört nedenden birincisinin lokal öngörülemeyen bir yağışın olması ve bu yağışın da demiryolu hattında alt yapının yetersiz olması nedeniyle yağışa karşı direniş gösterememesi nedeniyle toprak kısmının çökmesi.

*İkincisi, toprak kısmıyla yağışın temas etmesini engelleyecek istinat duvarı gibi takim yapıların bulunmaması nedeniyle bu çökmenin meydana gelmiş olması.

*Üçüncüsü yağış konusunda demir yoluyla personeliyle meteoroloji arasında anında bilgilendirecek bir erken uyarı sisteminin olmaması.

*Dördüncüsü ise TCDD’nin uzun yıllar öncesinden başlayarak yol bekçiliği görevini kaldırıp yerine herhangi bir sistemde kurmayarak yolu nezaretsiz bırakan personel politikasının bir sonucu olmasıdır.