Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) Maslak'taki binasında düzenlediği basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

"AĞIR HASARLI OLANLARDA TAHLİYELER YAPILDI"

Yapılan incelemelerde 320 dairenin ağır hasarlı, yaklaşık bin 895 dairenin de az hasarlı olduğu bilgisini veren Oktay, "Özellikle ağır hasarlı olanlarda tahliyeler yapıldı. Tahliye edilenlerden de çoğu yine yakınlarının yanında kalıyor. 96 kişi de bizim misafirimiz olarak ilgili kurumlarımızca misafir ediliyor. Şu ana kadar bir sıkıntımız yok. Okullarımızla ilgili Valimiz gerekli açıklamalarını yaptı. Şu anda 29 okulumuz yarın tatil olacak. Bunlarla ilgili incelemeler de yapılacak. Salı günü de açılmayacak olan diyelim ki ağır hasarlı olan okulumuz varsa bunlar hemen yenilenecek. Bu okuldaki öğrencilerin nerelerde eğitim görecekleriyle ilgili en geç salı günü konuyla ilgili gerekli çalışmaları yapılıyor, açıklamaları da yapılacak." diye konuştu.

[old_news_related_template title="Üniversite yönetiminden depreme sıvalı çözüm!" desc="İstanbul’da yaşanan 5.8 büyüklüğündeki depremde Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hasar oluşan binaların çatlakları sıvayla dolduruldu. Geçtiğimiz Cuma Günü 'Mezar taşı değil diploma istiyoruz' diyerek oturma eylemi yapan öğrencilere yapılan açıklamada 'Bina dikey kuvvetlere dayanıklı, yatay kuvvetlere hassas' açıklaması yapılmıştı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/09/29/iecrop/resimid_95355591_953555_16_9_1569774728.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/universite-yonetiminden-depreme-sivali-cozum-5360361/"]

GSM ŞİRKETLERİYLE GÖRÜŞME

Oktay, haberleşme ve iletişimle ilgili GSM şirketleriyle yapılan görüşmelerde ele alınan konulara değinerek, şunları kaydetti:

"İlgili operatörlerle ve Türk Telekom'la bir toplantımız olacağını söylemiştik. Orada da yine bazı kararlar aldık. Biz sadece şunu gördük. Normal, zamanda herhangi bir zamanda 20 milyon... Bu GSM şirketlerimizle Türk Telekom'dan aldığımız verilerdir bunlar. Şu anda mesela 20 milyon kişinin birbirini aradığı bir hatta deprem olduğu andan sonra yaklaşık 160 milyona çıkıyor arama. Tabii teknik sebeplerle de kendileri bize bunu çok detaylı olarak izah ettiler. Hattın çöktüğünü ifade ettiler. Dolayısıyla biz bunu tekrar yaşamamak adına ne tür tedbirlere alabiliriz diye baktığımızda şunu gördük. Şu kararları aldık. Mevcutta Türkiye'de olan 3 operatörün toplam kapasitesi 118 milyon kişinin aynı anda haberleşme kapasitesi var. Bunun 175 milyona çıkarılması dolayısıyla bunun ilgili operatörler arasında da paylaşımını yaptık. Yaklaşık 6 ay içerisinde bunlar bu kapasiteye ulaşacaklar. Vodafone da bize 1 haftaya kadar döneceklerini ifade ettiler süreyle alakalı. Dolayısıyla biz Vodafone'da da yine bir sosyal sorumluluk olarak da görürsek onların da yine en kısa sürede bu kapasite artışını sağlayacağını düşünüyoruz. Biri buydu. 118 milyondan 175 milyon kapasiteye çıkarmak."

"ORTAK OLARAK HAYATA GEÇİRİLİYOR OLACAK"

Teknolojinin geliştiğini, ses iletişiminin bundan sonra normal hatlar üzerinden ziyade internet üzerinden yapılacağını belirten Oktay, "Ses iletişimi... Buraya kaymamız gerekiyor. Üç operatörün bir araya gelerek ortak bir hat kurmaları, bu belki AFAD bünyesinde kullanıma açılıyor olacak. Ücretsiz olacak. Herhangi bir afet anında da bunu vatandaşlarımıza duyuracağız. Sadece bu hattı kullanıyor olmaları... Burada sınır yok o zaman. Herkesin herkesle haberleşebileceği ücretsiz olarak belli bir süre için tabii, bir hat oluşturuyoruz. Kısmet olursa bu da 3 aylık süre içerisinde bu hat ortak olarak hayata geçiriliyor olacak. Üçüncüsü telsiz sistemi. İçişleri Bakanımızın ve bakanlığımızın bünyesinde devam eden farklı çalışmalar var. DMR diye ifade ettiğimiz bir çalışma, yine Jandarmanın JEMUS sistemi var. Kırsal bölgeleri de içerisine alan. Sayısal sistem diye ifade ettiğimiz özellikle karar vericilerin ve depremi yönetecek ekibin kendi içerisindeki iletişimini kesintisiz sağlayabilmesini garanti altına alacak bu sistemi çok hızlı bir şekilde ayağa kaldırılması ve tamamlanması çalışmamız sayısal anlamda" dedi.

"Dördüncü karar şu an itibarıyla özellikle İstanbul ve Türkiye'nin diğer bölgelerinde ama İstanbul öncelikli" diyen Oktay sözlerini şöyle sürdürdü;

"Normal şartlarda baz istasyonları yıkılabilecek binalarda olan baz istasyonlarının bunların zaten hasar tespit çalışmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızda bu verilerimiz var. Yine AFAD'ın da ilgili birimleri buna katkı veriyor olacak. Bu binalar çok hızlı şekilde tespit edilip bu tür binalarda baz istasyonları varsa bunları da hızlı bir şekilde diğer daha sağlıklı binalara kavuşturuluyor olacak. Haberleşme alanında aldığımız kararlar bunlar. Ama asıl 5G'ye geçildiğinde orta ve uzun vadedeki asıl çözüm bu. O zaman hiçbir sorunumuz kalmıyor. GSM şirketleri doğal olarak bu alana yatırım yapmak istiyorlar. Biz şu anda tüm kurumlarımızla ve GSM şirketlerimizle birlikte yine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın ilgili birimlerinin takibiyle burada iletişimi en sağlıklı şekilde sağlanabileceği bir alt yapıyı oluşturmaya çalışıyoruz. Burada da oldukça iyi durumdayız. Kısmet olursa bir 3 ay ve 6 aylık süreler içerisinde bunu oluşturuyor olacağız."

[old_news_related_template title="İmamoğlu: Devletimin davet ettiği hiçbir yere katılmamazlık etmem" desc="İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın AFAD’daki toplantıya davet edildiği halde katılmamasına yönelik eleştirilerine yanıt verdi. İmamoğlu, “Devletimizin davet ettiği hiçbir yere katılmamazlık etmem. Devletimin davet ettiği her yere koşa koşa giderim. Ama bu gündemin depremle ilgili şu anki yoğun gündemin yerine geçmesini şiddetle reddediyorum, kabul etmiyorum. Bu mevzuya ben dahil olmadım, dahil olanların da bir an önce gerçek gündeme dönmesini bekliyorum” dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/09/27/iecrop/basliksiz-2-1_16_9_1569605543.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/imamoglu-devletimin-davet-ettigi-hicbir-yere-katilmamazlik-etmem-5358224/"]

“AFETİN YÖNETİMİ DAVET BEKLEMEZ”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelikte konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Biz iş yapmaktan bu tür çalışmalara konuşmalara fırsat bulamadık. Biz planladığımız zaman yaparız. Söz verdikse yaparız. Biz burada afeti yönetiyoruz. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla biz buradayız. Birisinin davetini beklemeyiz. Afetin yönetimi davet beklemez. Burada bir koordinasyon kuruluna herkes gelmek durumundadır. 28 çalışma grubu vardır. Akşam toplantı yapıyoruz, burada sabah buluşacağız diyoruz. Ben kimseye ayrıca özel davette bulunmadım. Ama herkes buradaydı. Bazılarına bu yetmiyormuş gibi ilave davette sayın valimiz bir açıklamayla yaptı. Bizim işimiz birilerine laf yetiştirmek değil, kanal kanal dolaşmak değil. İnsanlar biraz otursun işine baksın, afetin yönetimiyle alakalı sorumlu olduğu şehirde, onu yerine getirsin. Sorumluluk insan hayatı üzerinde siyasetle alakalı, nasıl afetin yönetileceği yazılıdır. Niye özellikle ayrıca davet iletildi, ona rağmen, talimat verildiği zaman herkes buradadır. Görevinin gereğini yerine getiremeyenler, ne yazık ki, bunun psikolojik ezikliğiyle farklı şekillerde gündem değiştirmeye çalışıyorlar. Sürekli laf üretmeye çalışıyorlar. Laf üretmek için değil iş üretmek için buradayız. İş üretmek isteyen herkese kapımız sonuna kadar açıktır. Hepimiz aynı gemideyiz” şeklinde konuştu. (AA/İHA)