Ankara'daki bir otelde gerçekleştirilen toplantıda 17 kişilik Parti Başkanlık Kurulu ve 16 kişiden oluşan Politika İzleme Kurulu üyelerini açıklayan Davutoğlu, Siyasi İşler Başkanlığı ve Parti Sözcülüğüne Selim Temurci, İletişim Başkanlığına Neslihan Çevik, Seçim ve Hukuk İşleri Başkanlığına Ayhan Sefer Üstün ile Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanlığına ise Selçuk Özdağ'ın getirildiğini duyurdu.

"GÖLGE KABİNE"

Politika İzleme Kurulunun, Türk siyasetine katacakları yeni bir unsur olduğunu kaydeden Ahmet Davutoğlu, "Yürütme erkinin bakanlık yapılanmasının yakından takip edilmesi ve olumlu gelişmeleri destekleyecek, olumsuz gelişmeler olduğunda yapıcı eleştiriler yaparak alternatif politikalar önerecek, raporlarıyla da kamuoyunu aydınlatacak bir kurul olarak görüyoruz. Kamuoyunda 'gölge kabine' olarak da adlandırıldı. Bu bağlamda var olan bakanlık yapılarının doğrudan muadili bir yapı öngördük" diye konuştu.

[old_news_related_template title="Kanal İstanbul güzergâhında en büyük araziler 3 Arap şirketine ait" desc="İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul proje güzergâhında arazi hareketliliği ile ilgili dikkat çeken bir açıklama yaparak, “2011’den bu yana arsa hareketi tam 30 milyon metrekareyi bulmuştur. Tarım alanı olan bu alanlara bu ilgi niye? Bölgede en büyük arazisi olan ilk 3 şirket de Arap şirketi. Bizden detay isterlerse paylaşırız” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/25/iecrop/resimid_103674321_10367432_16_9_1577270364.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/kanal-istanbul-guzergahinda-en-buyuk-araziler-3-arap-sirketine-ait-5530096/"]

KANAL İSTANBUL AÇIKLAMASI

Ahmet Davutoğlu, Montrö Anlaşması ve Kanal İstanbul Projesi ile ilgili soruyu ise "Montrö'de Türkiye'nin boğazlar üzerindeki egemenliği konusunda sağlanan kazanımlar tahkim edilmeli, bu kazanımlara halel getirecek bir uygulamadan da kesinlikle kaçınılmalıdır" şeklinde yanıtladı.

ERDOĞAN'LA GÖRÜŞMÜŞ

Partisinin söz konusu projeyle ilgili raporunu yakında kamuoyu ile paylaşacaklarını dile getiren Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı bir görüşmede, "Bu projeden vazgeçilmesi ve tekrar değerlendirilmesi" yönünde görüş bildirdiğini de anlattı.

[old_news_related_template title="Son dakika... Bahçeli'den Kanal İstanbul 'çelişkisi'ne dair açıklama" desc="2011'deki 'Kanal İstanbul'a muhalif' konuşması sosyal medyada geniş yankı bulan MHP lideri Bahçeli yeni bir açıklama yaptı. MHP lideri '12 Haziran 2011 Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde Sayın Erdoğan Kanal İstanbul Projesi’ni ilan etmiş ve hedef olarak koymuştur. Biz o dönem muhalefet anlayışımız doğrultusunda eleştirdik, itiraz ettik. Daha sonra millet destek verdi, AK Parti’yi tekraren iktidara taşıdı. Yani projelere de 'tamam' dedi.' yorumunda bulundu ve CHP'yi sert sözlerle eleştirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/25/iecrop/bahceli-aa_16_9_1577269154.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/son-dakika-bahceliden-kanal-istanbul-celiskisine-dair-aciklama-5530056/"]

LİBYA İLE VARILAN MUTABAKAT

Daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplayan Davutoğlu, Libya ile varılan mutabakata ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı:

*Doğu Akdeniz, Türkiye'nin en önemli hayat alanıdır. Stratejik açıdan ihmal edilmemesi gereken, çıkarlarımızın olduğu ve gelecekte ülkemizin sadece askeri değil enerji güvenliğini de doğrudan ilgilendiren bir alandır.

*Dolayısıyla Libya ile yapılan anlaşma doğrudur. Türkiye, Akdeniz'le ilgili hiçbir gelişmenin dışında kalamaz.

*Burada dikkat edilmesi gereken husus şu; Libya'nın uluslararası arenada tanınmış hükümetiyle bu çalışmalar yürütülürken Libya'daki iç savaşı doğru takip edip, Türkiye'yi bu iç savaşta ileride telafisi mümkün olmayacak bazı askeri risklerin içine girmeksizin bu çalışmaların yürütülmesi lazım. AA