İstanbul Davutpaşa’da 31 Ocak 2008 tarihinde 21 kişinin hayatını kaybetmiş ve 115 kişinin de yaralanmıştı. Yargıtay 5 sanık hakkındaki hükmü onarken 1 sanığın davasını düşürmüş diğer 4 sanık yönünden kararı ise bozarak geri göndermişti. Bozma kararının ardından Bakırköy 6.Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen davaya avukatlar ve şikayetçiler katılırken, tutuksuz sanıklar katılmadı.

SANIKLAR DURUŞMAYI CİDDİYE ALMIYOR!

Duruşmada mağdur ailelerin avukatlarından Özlem Özkan söz alarak 10 yıla aşkın süredir devam etmekte olan davanın kısaca özetini yaparak’’ Sanıklar duruşmayı o kadar ciddiye almıyor ki duruşmaya katılma gereği bile hissetmiyorlar. ‘’ diye konuştu. Bir diğer mağdur avukatı Nermin Kaplan ise uzun süredir devam eden davanın maddi ve manevi olarak yıpratıcı bir süreç yaşattığına dikkat çekerek,’’ Biz sanıkların taksirle ölüme sebebiyet verme suçundan vicdanları da tatmin edecek bir karar verilmesini talep ediyoruz’’ dedi.

‘’VERİLECEK KARAR İŞ CİNAYETLERİNE YA DUR DİYECEK YA DA DEVAM’’

Patlamada kardeşini kaybeden Haki Güleç ise söz alarak,’’Bizim buradaki mücadelemiz başka ocaklara ateş düşmesin, verilecek karar iş cinayetlerine ya dur diyecek ya da devam diyecek, adalet istiyoruz’’ dedi. Yaşanan üzücü olayda yakının kaybeden Onur Tayranoğlu gözyaşları içinde,’’ Ben hala gazetedeki ağlayan yüzümü görmek istemiyorum…Adaletli bir karar verilmesini istiyorum’’ ifadesini kullandı.

SAVCI BERAAT TALEP ETTİ

Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı denetim görevinin İçişleri Bakanlığı ve Valilikte olduğuna dikkat çekerek belediyede çalışan kamu görevlilerinin yaşanan olayda eylem arasında uygun illiyet bağının olmadığını belirterek sanıkların beraatini talep etti.

Mahkeme heyeti sanıklar Hatice Küçükakyüz ve Şevket Yıldırım için “İhmal suretiyle görevi kötüye kullanma” suçundan 10 ay hapis cezası verdi. Diğer sanıklar Rüstem Tekin ve Feruz Kutsal hakkında da ise “görevi kötüye kullanma” suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezasına hükmeden mahkeme 4 sanığa da verdiği cezayla ilgili hükmün açıklanmasının geri bırakılması(HAGB) kararı alarak davayı sonlandırdı.

NE OLMUŞTU

Davanın 14 Temmuz 2014 tarihinde görülen karar duruşmasında dönemin Zeytinburnu Belediyesi Ruhsat ve Denetleme Müdürü Rüstem Tekin ile Zabıta Müdürü Feruz Kutsal 7 yıl 6 ay, bina sahipleri Remzi ve Resul Koçyiğit kardeşler de 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Dönemin İmar ve Şehircilik Müdürleri Şevket Yıldırım ve Servet Kırna’ya verilen 4 yıl 2 ay hapis cezası 30 bin 400 TL para cezasına çevrildi. İmar ve Şehircilik Müdürü Hatice Küçükakyüz’e verilen 2 yıl 6 ay hapis cezası 18 bin 200 TL para cezasına çevrildi. Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve atölye çalışanlarından Hasan Altay beraat etti. Yakınları ölen aileler dosyayı temyiz etti. Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi Murat Aydın, Atakan Tanış ve Hasan Altay hakkında verilen beraat kararları ile Remzi Koçyiğit ve Resul Koçyiğit’in 5 yıllık hapis cezasını onadı. Taksirle ölüme neden olma suçundan para cezasına çarptırılan Servet Kırna, Şevket Yıldırım ve Hatice Küçükakyüz suçlarının “İhmal suretiyle görevi kötüye kullanmak suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtildi. Servet Kırna hakkında 5 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğu belirtilerek davanın düşmesine karar verilmesi istendi. “Taksirle ölüme neden olma suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verilen sanıklar Rüstem Tekin ve Feruz Kutsal hakkındaki suçun “görevi kötüye kullanmak kapsamında değerlendirilmesi gerektiği belirtilerek bu karar da bozuldu.