Kulp'a 20 kilometre uzaklıkta bulunan ormanda çalışan işçileri eve götüren 59 FT 542 plakalı kamyonetin Ağaçkurur mevkiinden geçtiği sırada, PKK’lı teröristlerce tuzaklanan el yapımı patlayıcı (EYP) uzaktan kumandayla infilak ettirildi. Patlamayla kontrolden çıkan kamyonet, şarampole devrildi. Kamyonette bunan işçilerden Ahmet Ay (22), Mehmet Bozyel (17), İhsan Çelikbilek (43), Sinan Diğer (25), Abit Yıldız (22) ve kardeşi Ömer Yıldız (15) ile amcaoğulları Siraç Yıldız (26) şehit oldu, 10 işçi ise yaralandı.

[caption id="attachment_5332741" align="alignnone" width="1200"] DHA[/caption]

İhbarla bölgeye sevk edilen sağlık ekiplerince araçtan çıkarılan yaralılar, helikopter ve ambulanslarla Kulp ile Diyarbakır’daki hastanelere götürüldü. Acil servislerde tedaviye alınan yaralılardan biri tedavisinin ardından taburcu edilirken, 3'ünün hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi.

KULP'TA 4 ŞEHİT İÇİN TÖREN DÜZENLENDİ

Saldırıda şehit olanların cenazeleri ise Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Burada otopsileri yapılan 7 şehitten Mehmet Bozyel ve İhsan Çelikbilek'in cenazeleri memleketleri Batman'a, Sinan Diğer'in cenazesi ise memleketi Muş'a gönderildi.

Diğer 4 şehit ise Kulp ilçesine getirildi. Şehitler için Merkez Camisi’nde cenaze töreni düzenlendi. Törene İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Milletvekili Oya Eronat ile kamu kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

[caption id="attachment_5332742" align="alignnone" width="1200"] DHA[/caption]

BAKAN SOYLU KONUŞMA YAPTI

Şehitlerin özgeçmişlerinin okunmasının ardından konuşma yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şunları söyledi:

"Allah sabredenlerle beraberdir. Şehittirler, buna inanıyoruz. Ama size birkaç cümle söylemek isterim. Sizin vakur duruşunuza, asaletinize minnettarız. Her şeyi yapmalarına rağmen bu milletin birlik hamuruna sahip çıkmanıza minnettarız. Size borçluyuz. Asaletinize borçluyuz. Bu topraklarda kardeşliğe sahip çıkmanıza borçluyuz ve Hüseyin'lerimize, 15 yaşındaki Ömer'imize borçluyuz. Sığınacağımız yer Allah'tır. Bilmenizi isterim ki, sizin gibi şu anda kalbi kavrulan bir adam var. Dün akşam bu olayı öğrendikten sonra yanıp tutuşan, aileleriyle konuşan bir adam var. 'Bana kardeşlerimle beraber olmanız vecibemizdir' diyen bir adam var. O da Cumhurbaşkanımız. Başsağlığı, sabır diliyor. Dua eden milyonlarca kardeşimiz var. Allah bizi, Ömer'imize, Abit'imize, Ahmet'imize, Siraç'ımıza mahcup etmesin. Allah rahmet eylesin. Muharrem ayının merhametini ve şefkatini, yüreklerinde merhamet olmayan ve bu ülkede birilerine uşaklık yapan, kötülük yapmak isteyenlere de muharrem ayının merhametini ve muhabbetini ihsan etsin. Allah, Cenab-ı Allah'ın bu ihsanına uymayanları kahretsin."

[caption id="attachment_5332744" align="alignnone" width="1200"] DHA[/caption]

TEKBİRLERLE UĞURLANDI

Daha sonra şehitlerin cenaze namazları kılındı. Helallik alındı. Türk bayraklarına sarılan tabutları omuzlara alınıp, tekbirler eşliğinde Kulp'un Aygün ve Koçkar Mahalleleri'ne götürülerek, toprağa verildi.

KARDEŞİ VE KUZENİYLE ŞEHİT OLDU, AMCASI GAZİ

Saldırıda kardeşi Ömer ve kuzeni Siraç ile birlikte şehit olan Abit Yıldız'ın, 1994 yılında PKK'lı teröristlerin ev baskını sırasında yengesi ve 6 kuzenini kaybettiği, amcası İhsan Yıldız'ın da gazi olduğu öğrenildi. Emekli güvenlik korucusu olan babası Mehmet ile annesi Mehdiye'nin vefat ettiği öğrenilen Abit Yıldız'ın, ortaokul mezunu olduğu, evlenmek için çalıştığı belirtildi.

Ağabeyi Abit ve kuzeni Siraç ile şehit olan Ömer'in de ortaokul mezunu olduğu bildirildi.

ANNESİ GÖRMÜYOR

Saldırıda iki kuzeniyle birlikte şehit olan Siraç Yıldız ise evli ve 2 çocuk babası. Ebedin-Menfiye Yıldız çiftinin oğlu olan Siraç'ın, şehit yakını olduğu öğrenildi. Emekli muhtar Kudbettin ve Taat Ay çiftinin oğlu Ahmet Ay'ın da bekar ve lise mezunu olduğu bildirildi. Şehit Ay'ın, annesi Taat'ın şeker hastalığı nedeniyle 2 gözünün görmediği belirtildi.

Batman'da Kulp şehitleri, Kürtçe ağıtlarla uğurlandı

Kulp'ta, şehit olan İhsan Çelikbilek ile Mehmet Bozyel'in cenazeleri, Batman'a getirildi. Batman Valiliği'nin bahçesinde düzenlenen törene Vali Hulusi Şahin, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Aksoy, şehitlerin yakınları ile çok sayıda kişi katıldı. Tören, şehitlerin Türk bayrağına sarılı cenazesinin getirilmesiyle başladı. Şehitlerin öz geçmişinin okunması ile devam eden törende, dua edilip, helallik istendi. Tören sırasında şehit yakınları teröre lanet edip, Kürtçe ağıt yaktı.

[caption id="attachment_5332746" align="alignnone" width="1200"] DHA[/caption]

Törene katılan İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, birlik ve beraberlik mesajı verdi. Ersoy, "Elbette ki onlar ne yapsalar yapsınlar, bu ülke toprakları üzerinde gözü olanları bizim birliğimize, beraberliğimize, bütünlüğümüze ve güvenliğimize karşı maşa olarak kullananların hedefleri ne olursa olsun, biz Allah'ın izniyle bu topraklar üzerinde ilelebet bir ve beraber olarak bundan sonrada devam edeceğiz. Ödeyeceğimiz her türlü bedele rağmen devam edeceğiz. Bu alçakların, hainlerin, gözü dönmüş uşakların içerde ve dışarıda ne kadar destekçisi olursa olsun, bu evlatların ve insanların kanları üzerinde gözyaşlarının üzerinden ne kadar siyaset yapmak isteyen olursa olsun, ne kadar makam mevki sahibi olmak sahibi olmak isteyen olursa olsun, onların ne kadar sevicisi ne kadar destekçisi olursa biz bir ve beraber olarak yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Törenin ardından şehit İhsan Çelikbilek ile Mehmet Bozyel'in cenazeleri, Asri mezarlıkta toprağa verildi.

Kulp'ta şehit olan işçi Muş'ta toprağa verildi

Şehit Sinan Diger için bugün memleketi Muş'ta tören düzenlendi. Törene Vali İlker Gündüzöz, Muş Belediye Başkan Vekili Muhterem Bozkurt, İl Emniyet Müdürü Ahmet Arıbaş, il Jandarma Komutanı Albay Bülent Baykal, kurum müdürleri, dernek başkanları Diğer'in yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

[caption id="attachment_5332776" align="alignnone" width="600"] DHA[/caption]

Merkez Çağlayan Camii'ndeki cenaze töreninde konuşma yapan Vali İlker Gündüzöz, "Senin ailen bizim ailemiz, evlatların bize emanettir. Allah mekanını cennet eylesin. Hainler hesap verecekler. Allah şahittir. Burada bugün Müslüman kardeşlerimizin yanında bu aziz milletimizin önünde söz veriyoruz, o katleden hainler en kısa sürede gereği yapılacak ve senin kanın yerde kalmayacak. Zaten bittiler, sayıları çok azaldı. Fareler gibi kaçıyorlar. Sonuç itibariyle sen şehit oldun, herkese Allah şehadeti nasip eylemez. Çok büyük bir mertebeye ulaştın. Rızkın için, vatan için toprağa düştün. Ben hainlere şunu söylüyorum; hainlerin gereği yapılacak ama uzantıları şehir içinde dolaşanlar, legal kisvelerin altında dolaşanlar, sizlere de sesleniyorum, çok az vaktiniz kaldı. Hepinizin diyetlerini bu aziz millet verecek" dedi.

[caption id="attachment_5332778" align="alignnone" width="600"] DHA[/caption]

İkindi namazı sonrası kılınan cenaze namazının ardından evli ve 5 çocuk babası Sinan Diger Yeşilce Mahallesi'ndeki mezarlıkta toprağa verildi.

(DHA)