DSP 31 Mart yerel seçimlerine; CHP başta olmak üzere diğer partilerden 'transfer ettiği' adaylarla girmeye hazırlanıyor. İşte o isimlerden bazıları:

Mustafa Reşat Oktay ( Antalya Büyükşehir Belediyesi)
Haydar Yılmaz (Ankara Büyükşehir Belediyesi)
Selami Gördebil ( Adana Büyükşehir Belediyesi)
Celal Doğan ( Gaziantep Büyükşehir Belediyesi)
Sevgi Küpelioğlu ( Muğla Büyükşehir Belediyesi)
Naif Alibeyoğlu ( Kars Belediyesi)
Suat Bahçekapılı ( Kırklareli Belediyesi)
Musatafa Sarıgül ( İstanbul- Şişli)
İsa Yıldırım ( Antalya-Aksu )
Mehmet Habalı ( Antalya-Serik)
Buket Dağlı ( Antalya-Konyaaltı)
Necati Topaloğlu ( Antalya-Kemer)
Coşkun Özden ( İstanbul-Adalar)
Handan Toprak Benli ( İstanbul-Avcılar)
Ali Fatinoğlu ( İstanbul- Bakırköy)
Selami Değirmenci ( İstanbul-Silivri)
Handan Toprak (İstanbul - Avcılar)
İsmail Bekiroğlu
( İzmir-Buca)
Ali Acar (Muğla-Marmaris)
Haydar Çorum ( Eskişehir-Mihallıçık)
Salim Özkarakaş (İzmir-Kiraz)

İŞTE DSP'NİN BAŞARILAR VE HÜSRANLARLA DOLU TARİHİ...

Türkiye'de demokratik solun temelleri, 'Ortanın Solu' adıyla 1960'ların başında atıldı. 1963'te demokratik işçi hakları için verilen ve kazanılan mücadeleden doğan bu hareket, İsmet İnönü'nün başkanlığını yaptığı Cumhuriyet Halk Partisi'nde parti içi muhalefete dönüştü. Ortanın Solu hareketindeki "sol" sözcüğü parti içinde ve dışında yoğun tepkilerle karşılaştı fakat hareketi başlatanların direnci Türkiye'deki solculuk anlayışına siyasal meşruluk kazandırdı. Ortanın Solu Hareketi bunu, Marksizm'den farklılığını vurgulayarak yaptı. Hareketi toplumsal ve ulusal özelliklere dayandırarak, inançlara saygılı laikliği benimsediler. Bu sayede halkın güvenini kazandılar.

FOTO:depophotos - Bülent Ecevit CHP'de İsmet İnönü'ye karşı muhalefet bayrağını açtı ve partinin başına geçti.


ORTANIN SOLUNDAN DEMOKRATİK SOLA

Bülent Ecevit'in öncülüğündeki Ortanın Solu hareketi, 1960'ların sonlarında Demokratik Sol adını benimsedi. Bu hareket 12 Mart 1971 Muhtırası'nın ardından adeta bir demokrasi mücadelesine girişerek, askerin siyasete müdahalesine karşı çıktı. Bu konuda İsmet İnönü ile ters düşen Ecevit genel sekreterlik görevinden istifa ederek, parti içinde çalışmalarını daha etkin bir biçimde sürdürdü.

FOTO:depophotos - Bülent Ecevit CHPnin politikasında 'ortanın solu'nu seçti.


Milli Şef, parti meclisi seçiminde Ecevit'e yenilerek, bunun üzerine 34 yıllık genel başkanlığını bıraktı. Ecevit, 14 Mayıs 1972'de Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü'nün ardından Cumhuriyet Halk Partisi'nin üçüncü genel başkanı oldu. Parti, Ecevit'in genel başkanlığı ve Demokratik Sol akımıyla büyük bir ivme kazanarak yükselişe geçti. Bunun en somut göstergesi 1973 seçimleriydi. 1969 seçimlerinde CHP'nin oyları yüzde 27,37'e kadar gerilemişken, 1973'te yüzde 33.30'a, 1977'de yüzde 41.38'e yükseldi. "Umudumuz Karaoğlan!" sloganları da 1973 Seçimleri'nde atılmaya başlandı.

FOTO:depophotos - Bülent Ecevit DSP'nin temellerini cezaevindeyken attı.


1980 DARBESİ SONRASI YERİ ARAYIŞ


12 Eylül 1980 Darbesi'nin ardından diğer parti başkanlarıyla beraber Bülent Ecevit de siyasetten uzaklaştırıldı ve bir süre gözaltında tutuldu. Daha sonra bütün partilerin ileri gelenleriyle birlikte 10 yıl süreyle siyasete girmesi yasaklandı. Ecevit, yeniden gazeteciliğe döndü.

KARAOĞLAN YENİDEN GENEL BAŞKAN

12 Eylül Darbesinden sonra siyaset yasağı getirilen Ecevit, çevresindeki destekçilerini tek tek kaybetti. Bülent Ecevit'in bu dönemle ilgili olarak "Mücadelenin güçlüklerini göze alamayanlarla yollarımız ayrıldı" tespiti o dönem çok konuşuldu. Ecevit, Demokratik Sol söylemini bir partiyle yeniden hayata döndürmek için uğraştı.

FOTO:depophotos - DSP'yi Rahşan Ecevit kurdu.


14 KASIM 1985: DSP KURULUYOR

Bunun sonucunda, yasaklı olan Bülent Ecevit'in yerine eşi Rahşan Ecevit 14 Kasım 1985 Demokratik Sol Parti'yi kurdu. 6 Eylül 1987'de siyasi yasakların kalkması yönünde yapılan halk oylaması sonucunda eski siyasetçilerin önündeki siyaset yasağı kalktı.

FOTO:depophotos - Bülent Ecevit'in DSP'si kısa sürede Türk siyasetinde 'umuda' dönüştü.


1987'DE ECEVİT DSP LİDERİ: İLK SEÇİM YÜZDE 8,5

Bunun üzerine DSP'nin başına Bülent Ecevit geçti. Bülent Ecevit'in liderliğinde girilen 1987 seçimlerinde parti yüzde 8.53'lük bir sonuç aldı ve TBMM dışında kaldı. Partisi barajı aşıp Meclis'e giremeyince Bülent Ecevit, 30 Kasım 1987'de aktif politikadan çekildiğini açıkladı.

ECEVİT ARA VERİYOR

Boşalan genel başkanlık koltuğuna Necdet Karababa getirildi. Genel başkanlık görevini bir yıldan az sürdüren Karababa'nın görevi bırakmasından sonra 1989'da Bülent Ecevit partililer tarafından liderliğe yeniden getirildi.

1991'DE MECLİS'E 7 VEKİLLE GİRDİ

1991 seçimlerinde yüzde 10,75 oy alan ve meclise 7 milletvekili ile giren DSP, istifalar nedeniyle milletvekili sayısını üçe düşürdü.

1995'DE 76 VEKİLLE MECLİSE GİRDİ HÜKÜMET ORTAĞI OLDU


1995 seçimlerinde oy oranını yüzde 14,64’e yükselten DSP, meclise 76 milletvekilli sokmayı başardı. DSP, Anavatan Partisi ve Demokrat Türkiye Partisiyle 30 Haziran 1997'de Mesut Yılmaz'ın başbakanlığında kurulan ANASOL-D koalisyonunda yer aldı. Bülent Ecevit de 18 yıllık aradan sonra Başbakan Yardımcısı olarak yeniden hükümete girdi.

FOTO:Depophotos - 1999 seçimlerinin ardından Ecevit üçlü koalisyon hükümetinde yeniden başbakanlık koltuğuna oturdu.


AZINLIK HÜKÜMETİNDE BAŞBAKAN ECEVİT

Mesut Yılmaz’ın istifasının ardından 1999'da ülkeyi seçime götürmek üzere Demokratik Sol Parti tarafından bir azınlık hükümeti kuruldu. Bülent Ecevit dördüncü kez başbakanlık koltuğuna oturdu.

APO YAKALANDI DSP SANDIKTAN BİRİNCİ PARTİ ÇIKTI

Azınlık hükümetinde PKK elebaşı Abdullah Öcalan yakalanıp Türkiye'ye getirilince Karaoğlan efsanesi geri döndü. 1999 seçimlerinde DSP, kullanılan oyların yüzde 22,19’ unu alarak Meclis'e birinci parti olarak girmeyi başardı. 136 milletvekili çıkaran DSP’nin lideri Bülent Ecevit DSP, MHP ve ANAP'ın yer aldığı 57. Hükümeti 28 Mayıs 1999 tarihinde kurdu.

Foto:depophotos - 2001 ekonomik krizi, DSP için de sonun başlangıcı oldu.


EKONOMİK KRİZ DSP'NİN SONUNU GETİRDİ

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile hükümet arasındaki anlaşmazlıklar 19 Şubat 2001 tarihli MGK toplantısında en üst noktada kendini gösterdi. Ecevit, Sezer’le tartışmasının ardından MGK toplantısını terk etti. Ülke ekonomik anlamda büyük bir kriz yaşarken Ecevit, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Kemal Derviş’i Türkiye’ye çağırdı ve 3 Mart 2001’de Bakanlığa getirilen Derviş ekonominin başına geçti. Bu ekonomik bunalımların ardından parti içerisinde ayrı gruplar oluştu.

DSP'NİN İÇİNDEN YTP ÇIKTI

Partinin önemli iki ismi Hüsamettin Özkan ve İsmail Cem partiden ayrılarak Yeni Türkiye Partisi (YTP) adında yeni parti kurmak için çalışmalara başladılar. Bu kriz parti içerisinden 60 vekilin istifası ile daha da derinleşti. Kemal Derviş’in istifası ile ekonomideki sıkıntıları atlatamamışken, erken seçime gitmeye hazırlanan DSP meclisten güvenoyu alamadı. Bu süreçte Ecevit’in hastalığı daha da şiddetlendi.

FOTO:depophotos - Ecevit 2002 seçimlerinde sandıktan tarihinin en kötü sonucunu aldı.


2002... ECEVİT TARİHİNİN EN KÖTÜ SEÇİMİNİ GEÇİRDİ

3 Kasım 2002 erken seçimine bu şartlarla giren önceki seçimin birinci partisi DSP, son seçimlerdeki oyunun yüzde 20,97’sini kaybederek yüzde 1,22 oyda kaldı. 2002 seçimlerinin sonucunda son seçimde Meclis'e giren tüm partiler baraj altında kaldı.

2002 SONRASI DSP

Ecevit, 22 Mayıs 2004'te Genel Başkan Yardımcısı Zeki Sezer'e görevi devretmek isteğini söyledi. 24 Temmuz 2004'te toplanan DSP 6. Olağan Kurultay'da, genel başkanlıktan ayrılan Bülent Ecevit'in yerine Zeki Sezer DSP Genel Başkanlığına seçildi. 2004 Türkiye yerel seçimlerinde Bartın, Eskişehir ve Ordu illerinin belediyeleriyle beraber toplam 30 belediye kazandı.

FOTO:depophotos - Zeki Sezer de DSP'nin eski günlerine dönmesini sağlayamadı.


2007 DSP SEÇİME GİRMEDİ... ECEVİT VEFAT EDİNCE PARTİSİ İYİCE DAĞILDI

Bülent Ecevit'in 2006'daki vefatından sonra eşi Rahşan Ecevit'in parti içindeki etkisi azalmasına rağmen devam etti. Demokratik Sol Parti, 22 Temmuz 2007 genel seçimlerine katılmadı. Bu seçimlerde, CHP listesinden aday olan 13 DSP'li, milletvekili seçilerek parlamentoya girdi.

2009... TARTIŞMALARIN GÖLGESİNDE ZEKİ SEZER İSTİFA ETTİ

Demokratik Sol Parti, 2009 yerel seçimlerinde oy oranını ve belediye başkanlığı sayısını artırmasına rağmen, seçim sonuçlarının beklenenin altında olması gerekçesiyle DSP içinde tartışmalar başladı.Ordu ve Eskişehir belediyeleriyle beraber toplam 60 belediye kazandı. Daha sonra bu iki ilin belediye başkanları görev sırasında partilerinden istifa ederek CHP'ye katıldı. Ahmet Tan, Mücahit Pehlivan,Tayfun İçli ve Recai Birgün DSP'nin seçim çalışmalarına katılmayıp CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçim çalışmalarına katıldıkları gerekçesiyle Merkez Disiplin Kurulu'na sevk edildiler. 14 Nisan 2009'da Ahmet Tan DSP'den ihraç edilirken, diğer milletvekillerine uyarı cezası verildi. Zeki Sezer de 11 Nisan 2009 günü yaptığı basın toplantısıyla genel başkanlıktan istifasını açıkladı.

FOTO:depophotos - Zeki Sezer'in ardından DSP'de Masum Türker dönemi başladı.


MASUM TÜRKER DÖNEMİ... DSP'DEN AYRILAN DSHP'YE

17 Mayıs 2009'da yapılan olağanüstü kurultayın 3. turunda kullanılan 834 geçerli oydan 431'ini alan Masum Türker genel başkanlığa seçildi. Kurultayın hemen ardından 2009 Mayısından 2010 başlarına kadar devam eden süre içerisinde kurucu genel başkan Rahşan Ecevit ile Eskişehir milletvekili Tayfun İçli, Ankara milletvekilleri Emrehan Halıcı ve Mücahit Pehlivan, İzmir milletvekili Recai Birgün Demokratik Sol Parti'den istifalarıyla DSP'nin TBMM'deki sandalye sayısı 6'ya düştü.Haziran 2009'da, DSP'den ayrılan Rahşan Ecevit ve arkadaşları Demokratik Sol Halk Partisi (DSHP)'ni kurdular.

MASUM TÜRKER 0,25'LİK GÜVENİNİ TAZELEDİ

6 Haziran 2010'da Ankara'da yapılan 8. Olağan Kurultay'da Masum Türker tekrar genel başkanlığa seçildi.12 Haziran 2011 Genel Seçimleri'nde toplam oyların yüzde 0.25'ini aldı. Seçimlerden hemen sonra seçim sonuçlarındaki başarısızlık nedeniyle parti için muhalefetin yaptığı olağanüstü kurultay talepleri olumlu karşılandı. 10 Temmuz 2011'de, Ankara'da yapılan DSP Olağanüstü Kurultayı'nda, genel başkanlığa yeniden Masum Türker seçildi. DSP'nin 30 Haziran 2013 tarihinde yapılan 9. Olağan Kurultayında Masum Türker, eski DSP Gençlik Kolları Başkanı Emrah Konuralp'a karşı kullanılan 635 oydan 448'ini alarak yeniden Genel Başkan seçildi.

FOTO:AA - Ecevit'in DSP'si artık Önder Aksakal'a emanet


2015... TÜRKER BIRAKTI DİREKSİYONA AKSAKAL GEÇTİ

13 Aralık 2015 tarihinde yapılan 10. Olağan Kurultay'da ise Önder Aksakal, partinin 6. Genel Başkanı seçildi. 2016 yılında 10. Olağan Kurultay'da da ikinci kez genel başkan seçilen Aksakal, halen görevinin başında.