İBB Meclisi mayıs ayı oturumunda gerçekleştirilen İSKİ Genel Kurulu’nda su tarifesinde değişikliğe gidildi. Seçilmiş İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun suya yüzde 40 indirim vaadi bu değişiklik ile mazbatası elinden alınmış olmasına rağmen hayata geçirilmiş oldu. Konuya ilişkin hazırlanan rapora göre hanede yaşayan kişi sayısına göre dinamik tarifelendirme modeline geçildi. Evrensel İnsan Hakları Beyannamesine göre “İnsani su hakkı” kapsamında 6 metreküp su ücretsiz olarak verilecek. Kademeli olarak konutlarda yüzde 46’ya varan oranda, işyerlerinde ise yüzde 10 indirim yapıldı. 2015 yılında beri uygulanan ve Sayıştay raporlarında da mevzuata aykırı bulunan suyun her ay enflasyon oranından otomatik olarak zamlanmasından da vazgeçildi. Fiyat değişikliği yılda bir kez İSKİ Genel Kurulu sırasında yapılacak.

[old_news_related_template title="Son dakika... İBB Meclisi'nde İmamoğlu vaatleri bir bir kabul edildi" desc="Ekrem İmamoğlu’nun mazbatası iptal edildi ama seçim vaadi olan ve kısa görev süresi içinde hayata geçirilmesi için talimat verdiği ulaşım indirimleri bugün AKP’nin çoğunlukta olduğu İBB Meclisi’nde oy birliği ile kabul edildi. 200 geçişlik aylık öğrenci kartı 85 TL’den 40 TL’ye indirildi.19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nda ve 3 günlük Ramazan Bayramı boyunca toplu taşıma araçlarının ücretsiz olması karara bağlandı. Ayrıca YKS, LGS, AÖF ve KPSS sınavlarını olduğu günler sınava gireceklere toplu ulaşım araçları ücretsiz olacak. İstanbul'da su fiyatlarında da konutlarda yüzde 46'ya varan, iş yerlerinde yüzde 10 indirim sağlayan kararı kabul etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/05/15/iecrop/meclis_16_9_1557924773.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/son-dakika-ibb-meclisinde-imamoglu-vaatleri-bir-bir-kabul-ediliyor-4810561/"]

BİNALİ YILDIRIM’IN BÖYLE BİR VAADİ YOK

Raporun oylanması öncesinde söz alan CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, raporda “Binali Yıldırım’ın vaadi” ibaresinin yer almasını eleştirerek “Binali Yıldırım’ın böyle bir vaadi yok. Yıldırım, hane bazlı yöntemden kişi bazlı yönteme geçilmesini ve yüzde 10-11 oranında indirim yapılması önerisi var” dedi. Balyalı raporda belirsizlikler olduğuna da dikkat çekerek “Yüzde 46’ya varan indirim ifadesi belirsiz. İndirim oranını ve zammın ne sıklıkla yapılacağını öğrenmek istiyoruz” dedi. AKP Grup Sözcüsü Tevfik Göksu da kademeli olarak yüzde 46’ya varan oranda indirim yapıldığını belirterek “6 kişilik bir ailenin 103 TL olan faturası 60 TL’ye, 4 kişilik ailenin 61 TL olan faturası 40 TL’ye, 8 kişilik bir ailenin 144 TL olan faturası da 82 TL’ye düştü” açıklaması yaptı. Göksu su fiyatındaki artışın da kasım ayında yapılacak İSKİ Genel Kurulu’nda belirleneceğini o tarihe kadar bu rakamların geçerli olacağını söyledi. CHP grubu da su indirimine ilişkin önerilerinin bu rapor ile karşılandığını belirtti. Karar oy birliği ile kabul edildi.

ULAŞIMDA İNDİRİM

İBB Meclisi’nde gün içerisinde ulaşımda indirimler görüşülmüş, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor bayramında kentteki toplu ulaşım hizmetinin ücretsiz verilmesi kararı” için yapılmıştı. Bu öneri CHP ve İYİ Parti üyelerinin de desteğiyle, oy birliğiyle kabul edildi. Toplu taşıma araçları Ramazan Bayramı süresince de ücretsiz olacak.

ÖĞRENCİLERE AYLIK MAVİ KART 40 TL OLDU

İBB Meclisi’nde yapılan oylama sonucunda, öğrenciler için aylık mavi kart ücretinin 85 liradan 40 liraya düşürülmesi oy birliği ile kabul edildi. Meclis’te alınan bir diğer kararla Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) , Açık Öğretim Sınavı (AÖF), Liseye Geçiş Sınavı (LGS) ve Kamu Personeli Seçme Sınavlarına (KPSS) gireceklere toplu ulaşım araçları ücretsiz olacak.

15 – 16 Haziran’da YKS, 25 – 26 Mayıs’taki AÖF, 1 Haziran’daki LGS ile 14-20-21 ve 28 Temmuz’da yapılacak KPSS’ye girecek öğrenci, memur adayları ve sınav görevlileri sınav giriş belgelerini veya görevli belgelerini göstererek ücretsiz seyahat edebilecek.