Büyük Çamlıca Camii'nin resmi açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle gerçekleşti.



Üsküdar Çamlıca'da temeli 6 yıl önce atılan, 63 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği bir kompleks olarak tasarlanan Türkiye'nin en büyük camisi, Büyük Çamlıca Camii'nin resmi açılışı, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapıldı. Resmi açılış töreni öncesi, çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı. Büyük Çamlıca Camii Türk Bayrakları ile donatıldı. Sabah saat 09.30'dan itibaren Büyük Çamlıca Camii'nin hocaları ile Filistin ve Mısır'dan gelen hafızlar, Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okudu.



Cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş kıldırdı, daha sonra caminin açılış törenine geçildi. Törene Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Filistin Başbakanı Muhammed İbrahim İştiyye, Afganistan İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Esadov, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Şefik Caferoviç, Bosna Hersek Halklar Meclisi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Libya Meclis Başkanı Halid Elmeshri, Tunus El Nahda Hareketi Lideri Raşid el Gannuşi da katıldı.



Törende yabancı devlet adamları kısa birer tebrik konuşması yaptı. Ardından sözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aldı. Erdoğan, "Resmi açılışını yaptığımız Büyük Çamlıca Camii'nin İstanbul'umuza hayırlı olmasını diliyorum. Böylesi bir eserin ortaya çıkmasında emeği olan herkese teşekkür ediyorum. İstanbul'umuzun güzelliğine güzellik katan Büyük Çamlıca Camii'nin içinden cemaati, minarelerinden ezanı, kubbesinden Kur'an nidalarını kıyamete kadar eksik etmesin diye rabbime dua ediyorum. Bu vesileyle 566 yıl önce İstanbul'un kapılarını İslam'a açan Büyük Sultan Fatih Sultan Mehmet'i, bu coğrafyaya medeniyetimizin damgasını vuran Mimar Sinan'ı rahmetle, minnetle yad ediyorum. Asırlardır canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimize rahmet niyaz ediyorum. Gazilerimizden darı bekaya intikal edenleri şükranla anıyor, hayatla olanlarına hayırlı, sağlıklı ömürler diliyorum. 11 aylık hasretin ardından Pazar gecesi kavuşacağımız Ramazanı Şerif'inizi tebrik ediyorum" dedi.


"ESER, YATIRIM VE HİZMETLERİMİZLE İSTANBUL'U İLMEK İLMEK DOKUYACAĞIZ"


Erdoğan, "İstanbul, bir birinden güzel cami ve türbeleri ile görenleri kendine meftun eden bir şehirdir. Bu aziz şehre hizmet etmekten daha büyük bir gurur yoktur. Hem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı hem Başbakan hem de Cumhurbaşkanı olarak İstanbul'a hizmet ettik. Birbirinden güzel eserlerle bu şehre izler bırakmayı Allah bize nasip etti.  İstanbul 6 asra yakın zamandır semalarından ezanın eksik olmadığı kutlu bir şehirdir. Rabbim bizlere Marmaray'ı, Avrasya Tüneli, Yavuz Selim Köprüsü ve İstanbul Havalimanı gibi eserlerle silinmez izler bırakmayı nasip etti. Çeyrek asırdır İstanbul'a hizmet için geçirdiğimiz her anın mutluluğunu yüreğimizde hissettik. Gecemizi gündüzümüze katarak İstanbul için mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Eser, yatırım ve hizmetlerimizle İstanbul'u ilmek ilmek dokuyacağız. İstanbul'un güzelliğine güzellik katmaya devam edeceğiz. Burası aynı zamanda bir külliye. Sadece bir cami değil. Sergi salonlarıyla, konferans salonlarıyla, Türk-İslam eserleri müzesiyle burası aynı zamanda büyük bir külliye. Sizlerin de gördüğü gibi Büyük Çamlıca Cami, mimarisi konumuyla muhteşem bir eserdir"  İfadelerini kullandı.


"İSTANBUL'UN HER NOKTASINDAN RAHATLIKLA GÖRÜLEBİLİYOR"


Büyük Çamlıca Camii'nin öne çıkan bazı vasıflarını sıralayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çamlıca Camii 57 bin 500 metre karelik bir alana kuruludur. Toplam inşaat alanı 350 bin metrekaredir. Burası ibadet bölümü yanında, konferans salonu, kütüphane, atölyeler, otoparka sahip külliyelerdir. Camimiz 6 minareye sahiptir. Aynı anda camimizde 65 bin mümin ibadetini gerçekleştirebiliyor. Her ne kadar birileri 'nasıl dolduracaksınız' deseler de elhamdülillah doluyor. Engelli dostu olarak inşa edilen külliye içerisinde geleneksel el sanatlarının icrası için de 2 bin 500 metrekare alana sahip atölyeler var. Türkiye'nin en büyük camisi vasfını taşıyan bu eser İstanbul'un her noktasından rahatlıkla görülebiliyor" şeklinde konuştu.

[old_news_related_template title="AKP Kocaeli İl Başkanı istifa etti!" desc="13 AKP’li belediyenin bulunduğu Kocaeli’de 31 Mart seçimleri sonrasında merkez ilçe İzmit’i CHP kazanmıştı. Kocaeli’deki seçim sonuçlarının faturası AKP İl Başkanı AbdullahEryarsoy’a kesildi. Eryarsoy bugün genel merkezin talebi ile görevinden istifa etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/05/03/iecrop/ilbaskani_16_9_1556890230.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/akp-il-baskani-istifa-etti-4665276/"]

"ÇAMLICA CAMİSİ CEMAATSİZ KALMAYACAK, DOLUP TAŞMAYA DEVAM EDECEK"


Erdoğan konuşmasının devamında, "Camiler Müslümanların cem olduğu yani birleştiği, bütünleştiği, aynı safta kalplerini birbirine kenetlediği mekanlardır. Adına ümmet dediğimiz; sınıf, sınır, mesafe, renk, dil, ırk tanımayan evrensel kardeşliğimiz evvela camilerimizde vücut bulur. Müminler tüm renkleriyle, ümmet olduklarının, kardeş olduklarının bilincine öncelikle camilerde varır. Bundan dolayı camiler sadece bir ibadethane değil, aynı zamanda günde 5 defa muhabbetimizin mayalandığı yerlerdir. Milletimizin Büyük Çamlıca Camii'ne sahip çıktığını, camiyi cemaatsiz bırakmadığını görüyoruz; Cumalar ve inşallah mübarek geceler bunların yanında sabah namazında bile buranın dolup taşması, vatandaşlarımızın sahiplenişinin göstergesidir. Çamlıca Camii cemaatsiz kalmayacak, dolup taşmaya devam edecektir" diye konuştu.


"İBADET MEKANLARINI BOMBALAMANIN ADI CİHAD DEĞİL, TERÖRDÜR"


"Terörün karanlık yüzüne her geçen gün daha görüyoruz" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dünyanın farklı köşelerinde terörün insanlık dışı yüzüne her geçen gün muhatap oluyoruz. Yeni Zelanda'da katliam ile Sri Lanka'daki terör saldırısı tehdidin boyutlarını bir kez daha ortaya koymuştur. Artık hiç kimsenin terör karşısında amalı cümleler kurma lüksü yoktur. Bundan sonra hiçbir devlet teröristler arasında iyi kötü ayrımına gidemez. Terör örgütlerine karşı artık daha ilkeli, tutarlı, net bir tavır alınması gerekiyor. İbadethaneleri kan gölüne çeviren vahşi zihniyete artık herkesin dur demesi şarttır. Bunların tamamı insanlığın ortak düşmanıdır. Bizim inancımızda ibadet hakkı kutsaldır. Kimse Kur'an'ın çizdiği sınırları keyfine göre değiştiremez, helali haram kılamaz. Hiç kimse kendi anlayışına göre kural koyamaz. Hele hele cihad yapıyorum diyerek hiç kimse ibadethanelere saldıramaz. Masumları katletmenin, ibadet mekanlarını bombalamanın adı cihad değil, terördür, vahşettir, cinayettir" dedi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki protokol üyeleri yapılan duanın ardından kurdele kesilerek Büyük Çamlıca Camii'nin resmi açılışını yaptı.

DHA