Gölcük Tersane Komutanlığında düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2027 yılında 6 denizaltının daha hizmete gireceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gölcük Tersane Komutanlığında Yeni Tip Denizaltı Projesi'nin ilk deniz altısı Pirireis'i Havuza Çekme ve 5. Gemisi Seydialireis'in İlk Kaynak Töreninde yaptığı konuşmada, havuza çekilecek Pirireis denizaltısının inşasının yaklaşık 4 yıl önce başladığını, 2022 yılında Pirireis denizaltısının hizmete gireceğini söyledi.

Yeni Tip Denizaltı Projesi'nin ilk deniz altısı Pirireis'i Havuza Çekme ve 5. Gemisi Seydialireis'in İlk Kaynak Töreninde yaptığı konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Akdeniz politikasında geri adım atamayacağını vurguladı. Foto: AA


Türkiye olarak geleceğimize güvenle bakabilmek için önce geçmişten geleceğe üçlü bir köprü kurulması gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan “Milletimize uzun yıllar boyunca bilinçli bir şekilde tarihi, kültürü, medeniyeti, kahramanlıkları, başarıları unutturulmak istenmiştir. Türkiye’nin haklarına göz dikenler, meydanın boş olmadığını bilmelidir. Sanki bu millet ve bu devlet gökten zembille inmişçesine geçmişiyle ilişkisi kesik bir tarih anlayışı yerleştirilmeyi çalışılmıştı. Türkiye’nin haklarına göz dikenler, meydanın boş olmadığını bilmelidir" dedi.

‘VAZGEÇERSEK OLTA ATACAK SAHİL BULAMAYIZ!’

Libya ile Türkiye arasında bulunan mutabakatı hatırlatan Erdoğan, “Akdeniz'de en uzun kıyı şeridine sahip Türkiye'nin balıkçılıkta yüzde 1 pay alabileceği düzene rıza göstermeyeceğiz. Libya ile yaptığımız mutabakat muhtırasının kendi hukukumuzla da uluslararası hukukla da çelişen yönü bulunmuyor” ifadesini kullandı.

Gelinen noktada suskun kalma imkanının olmadığını öne süren Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC ve Libya ile başlatılan süreçlerden vazgeçilemeyeceğini sözlerine ekledi. Erdoğan, Türkiye’nin Akdeniz politikasında geri adım atamayacağını şu sözlerle hatırlattı:

Türkiye'nin Akdeniz politikası üzerine konuşan  Erdoğan, "Hiç kimse bizi dışlama, kıyılarımıza hapsetme, ekonomik çıkarlarımızı gaspetme niyetiyle karşımıza gelmesin” ifadesini kullandı. Foto: AA


“Şayet KKTC ve Libya ile başlattığımız süreçlerden vazgeçersek, bize denize girecek kıyı, olta atacak sahil bile bırakmayacaklar. Karşımızdakilerin hak, hukuk, adalet, ahlak, insaf diye bir dertleri kesinlikle bulunmuyor.”

‘ULUSLARARASI HUKUKA UYUYORUZ’

Türkiye’ye karşı büyük bir kin olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin gizli ve açık saldırılara karşı kendi hakkını, hukukunu ve çıkarlarını koruyacak iradede olduğunu söyledi. Türkiye’nin KKTC ve Libya ile yaptığı anlaşmaların uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler (BM)  sözleşmelerine uyduğunu ifade etti.

“Türkiye'nin haklarına göz dikenler meydanın bol olmadığını bilmelidir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemize emrivaki yapılmasına izin veremeyiz. Libya ile yaptığımız deniz yetki alanlarının sınırlandırılması mutabakatın kendi ve uluslararası hukuku aykırı bir şey yoktur. Libya ile 10 yıl önce ilk adımını attık” ifadelerini kullandı.

'KİMSE EKONOMİK ÇIKARLARIMIZI GASPETMEYE NİYETLENMESİN'

Ayrıca Erdoğan, “Hiç kimse bizi dışlama, kıyılarımıza hapsetme, ekonomik çıkarlarımızı gaspetme niyetiyle karşımıza gelmesin” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı, “Gerekirse Libya’ya desteğimizin askeri yönünü artıracağız” dedi.

'EGE'NİN VE AKDENİZ'İN SAHİBİ BU DENİZLERE KIYISI BULUNAN ÜLKELERDİR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satışbaşları şöyle:

* "Ülkemizin izlediği politika, boyundan büyük işlere kalkışarak başını belaya sokma veya hakkı olmadığı yerlere müdahalede bulunma değildir."

* "Akdeniz'de en uzun kıyı şeridine sahip Türkiye'nin balıkçılıkta yüzde 1 pay alabileceği düzene rıza göstermeyeceğiz."

* "Ege'nin de Akdeniz'in de sahibi bu denizlere kıyısı olan ülkelerin tamamıdır."

'HAK VE MENFAATLERİMİZİ KORUYACAĞIZ'

Törende konuşan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, "Türk Deniz Kuvvetleri denizlerdeki güç mücadelesinde envanterindeki denizaltılar ile etkin ve caydırıcı bir kuvvet olarak yer almaktadır" dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler törende, "Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Reis Sınıfı denizaltılarla de yeni imkanlara kavuşacak ve gücüne güç katacaktır" ifadesini kullandı. Foto: AA


Türk Deniz Kuvvetlerinin, kendi kara sularının yanı sıra Atlantik'ten Büyük Okyanus'a kadar her coğrafyada etkin harekat icra etmeye hazır olduğunu vurgulayan Güler şunları kaydetti:

"Bugün denizaltıların üç boyutlu ortamda hareket edebilmeleri uzun süre lojistik destek almadan harekat yapabilmeleri ve en önemlisi tespit ve teşhis edilmeden sürpriz etkisi yaratabilmeleri deniz harbinde üstünlük sağlamakta ve deniz harbinin kaderini değiştirme imkanı vermektedir. Bu nedenle Türk Deniz Kuvvetleri denizlerdeki güç mücadelesinde envanterindeki denizaltılar ile etkin ve caydırıcı bir kuvvet olarak yer almaktadır."

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının da değişen harekat ihtiyaçları ve teknolojik ilerlemelere uygun olarak platformlarını geliştirdiğine dikkati çeken Güler, ayrıca:

"Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Reis Sınıfı denizaltılarla de yeni imkanlara kavuşacak ve gücüne güç katacaktır. Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın pek çok zaferi tarihe altın harflerle yazdıran kahraman komutan ve leventlerinin taşıdığı inanç ve ruhla en modern deniz harp silahlarını öz kaynaklarımızla inşa ediyoruz. Denizcilikte en üstün eğitim seviyesine ulaşarak kendisine verilen görevleri bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da başarıyla yerine getireceğine ve denizlerdeki Türk hak ve menfaatlerini koruyarak atalarımızdan aldığımız şerefli sancağı daha da yükseklere taşıyacağına olan inancımız tamdır."

Pirireis'in 2022 yılında hizmete girmesi planlanıyor. Foto: AA


PİRİREİS DENİZALTISININ ÖZELLİKLERİ NELER?Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na kazandırılacak olan denizaltılarda dalmış durumda ve gizlilik içerisinde uzun süre hareket icra edebilme, yüksek süratli gelişmiş torpidolar, satıh hedeflerine atılabilen güdümlü mermi kabiliyeti gibi özellikler bulunacak.

Thyssen Krupp Marine Systems’in ana yükleniciliğinde üretilen denizaltılarda ASELSAN, HAVELSAN, MilSOFT, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, Koç Bilgi ve Savuma, TÜBİTAK, AYESAŞ tarafından geliştirilen sistemler kullanılıyor. Gürdesan, Sirena Marine, Arıtaş, İ-Marine gibi şirketler de denizaltıların inşa sürecine katkıda bulunuyor.

2011 yılında başlanan Denizaltı Bilgi Dağıtım Sistemi çalışmalarında gömülü yazılım teknolojisi kullanıldı. İlk sistemin tamamlanması, ek özellikleriyle birlikte 8 yılı buldu.

Denizaltı projesi, ASELSAN için ise farklı bir önem arz ediyor. ASELSAN, Yeni Tip Denizaltı Projesi ile ilk defa denizaltı platformuna yönelik haberleşme sistem çözümü tedarik etmiş oldu. Entegre Muharebe Sistemi için ise telsiz sistemleri, Uydu Haberleşme Sistemi, Muharebe Kontrol Sistemi, Mesaj İletim Sistemi, Güç Dağıtım Sistemi gibi birçok alt sistem geliştirildi.

Pirireis'in 2022 yılında hizmete girmesi planlanıyor.