Reklamsız Sözcü

Ertuğrul Özkök’ten Vedat Milor’a Türk şarabı yanıtı

Türkiye'nin iki tanınmış yazarı 'şarap' konusunda karşı karşıya geldi. Vedat Milor'un Kafa dergisine verdiği röportajda Türk şaraplarını eleştirmesi ve Türkiye'de şarap kültürünün olmadığını belirterek üretilen şarapların yerine 'Şahsen su içmeyi kesinlikle ve kesinlikle bunların yerine tercih ediyorum.' demesi Ertuğrul Özkök'ü kızdırdı. Özkök köşesinden gecikmeli de olsa Milor'a yanıt verdi ve 'Yapma Vedat abi Türk şarabını böyle harcama' dedi.

android-time 10:19
Ertuğrul Özkök’ten Vedat Milor’a Türk şarabı yanıtı
Türkiye'nin iki tanınmış yazarı 'şarap' konusunda karşı karşıya geldi. Vedat Milor'un Kafa dergisine verdiği röportajda Türk şaraplarını eleştirmesi ve Türkiye'de şarap kültürünün olmadığını belirterek üretilen şarapların yerine 'Şahsen su içmeyi kesinlikle ve kesinlikle bunların yerine tercih ediyorum.' demesi Ertuğrul Özkök'ü kızdırdı. Özkök köşesinden gecikmeli de olsa Milor'a yanıt verdi ve 'Yapma Vedat abi Türk şarabını böyle harcama' dedi.

Ünlü gurme Vedat Milor Kafa Dergisine şunları söyledi:

“Türkiye’de şarap kültüründen bahsetmek söz konusu değil çünkü Türkiye’de şarap kültürü yok. Türkiye’de şarap kültürü azınlıklarla gelişmişti onların ortadan kalkması ile şarap kültürü bitti.

Bizdeki büyük zenginler illa ki bordeaux tipi şarap diye tutturdular. En acıklı tarafları kendilerinin damak zevkinin olmaması, şarap konusunda bilgilerinin çok sınırlı olması, daha çok rakı kültüründen gelen insanlar olarak yoğun dedikleri ama benim daha çok ağır hantal bulduğum tamamen zerafetten uzak, şarapları sevmeleri. Özellikle meşe yongayle lezzetlendirilmiş marangoz tipi şaraplara yönelmeleri ve bunu iyi şarap zannetmeleri.

Ondan sonra da niye Türk şarapları dünyada sevilmiyor diye şaşırmaları. Halbuki Türk toprağı çok nadir yerler dışında Frenk üzümlerine uygun değil. Gerçi tek tük çıkabilir yani hiç değildir demiyorum. Bir de bize gelen klonlar verimliliği en yüksek olan yanı onların da gerçek anlamda yoğunluğu az oluyor. Bundan dolayı şarapları yoğunlaştırmak için kendi posasıyla birlikte bir süre dinlendiriyorlar bu da şaraplara bir acılık getiriyor.

Genellikle üzümler sıcak iklimlerden elde ediliyor, sıcak iklimlerden hiçbir zaman iyi şarap çıkmaz. Gece gündüz sıcaklık farkının çok olduğu hiçbir zaman çok sıcak omayan iklimlerden çıkar. Sıcaklarda üzümler çabuk olgunlaşır ve bu tip üzümler fenolik olgunluğa erişmez. O yüzden tanelleri de yeşilimsi olur bunu örtmek için meşe yonga kullanıyorlar. Ben bunlara ‘meta şarap’ adını veriyorum. Yani şarap katagorisine bile almıyorum bunları içeceğim şeyler değil, şahsen su içmeyi kesinlikle ve kesinlikle bunların yerine tercih ediyorum.”

Ertuğrul Özkök ise Vedat Milor’un bu sözlerine köşesinden yanıt verdi ve “Biz birçok yabancıya “Bu Türkler artık çok oluyor” dedirtecek kadar güzel şaraplar da yapıyoruz.” dedi. İşte Özkök’ün yazısından Milor’ü kendisinin de adıyla Türk şarabı üretip beğendiğini hatırlattığı o yazı. 

YAPMA VEDAT ABİ, TÜRK ŞARABINI BÖYLE HARCAMA

Dün Vedat Milor'un hak edilmiş snopluğunu sevdiğimi yazmıştım. Bugün ise hak edilmemiş snopluğunu yazacağım.

Vedat Milor “Kafa” dergisine Türk şarapçılığı ile ilgili öyle acımasız sözler söyledi ki…

Çok koydu bana…

O günlerde annemin hastalığı ile ilgilendiğim için cevap veremedim.

Şimdi veriyorum.

Vedat Milor diyor ki:

“Türk şarabı yerine su içerim daha iyi…”

Vedat Bey siz de biliyorsunuz ki Fransız şarabı yerine de su içmek daha iyidir. Daha sağlıklıdır.

Diyor ki:

“Türklerin ‘yoğun' dediği şarapları ben ağır, hantal ve çok sıkıcı buluyorum…”

Vedat Bey siz yoğun şarabı sevmeyebilirsiniz ama bilin ki bu dünyada benim gibi dolgun şarabı seven milyonlarca insan var. Sizinki gibi anlayış Robert Parker'ın şarabı snop uzmanların elinden kurtarmasıyla yıkıldı.

Orada da kalmıyor, Türk şarapları ile ilgili diyor ki:

“Hiçbir zaman benim soframda yeri olmayan, varlığını bile hazmedemeyeceğim şaraplar…”

Yapmayın Vedat Bey…

Daha üç yıl önce o şarapların üzerine adınızı koyuyor, öyle pazarlıyordunuz.

Bu kadar acımasız olmayın.

Diyor ki:

Öküzgözü Elazığ'da çok iyi çıkardı. Baraj yapımı ile mikro klima değişti. Öküzgözü'nün kalitesi düştü.”

Yapmayın Vedat Bey, benim gibi binlerce insan Türk şarabını Elazığ Şükrü Baran bağlarından, Alpagut bağlarından çıkan Öküzgözü
üzümü ile yapılan şaraplarla sevdi.

Denizli Güney'de harika Öküzgözü çıkıyor.

Unutmayın yoğun bir şaraptır.

Bir de diyor ki…

“Söylemesi ayıp 2012'de benim adımı taşıyan şarabı beğendim…”

Madem konuyu açtınız, ben de hasbelkader şarap içen bir Türk olarak epeyce insanın o konudaki görüşünü aktarayım.

Sözünü ettiğiniz üretici güzel şaraplar yapıyor.

Ama madem şarap biraz da “Hepimize göre” sanatıdır.

“Bana göre”, adınızı taşıyan o şaraplar pek parlak değildi.

Biz birçok yabancıya “Bu Türkler artık çok oluyor” dedirtecek kadar güzel şaraplar da yapıyoruz.

Bir gün, gerçek bir şarap uzmanı olan Mehmet Yalçın'ı dinleyin…

Belki Türk şarabı hakkındaki bu basmakalıp yargıdan kurtulursunuz…

Tüm son dakika haberleri için tıklayın.

Son güncelleme: android-time 10:2509.01.2019
SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet social-whatsapp Whatsapp more