Sözcü Gazetesi’ne ilişkin kumpas davasının bugün görülen duruşmasında savcılık skandal bir karara imza attı. Henüz birçok delilin toplanmadığı, tanıkların dinlenmediği bu aşamada savcı görüşünü açıkladı ve gazetemizin yazar ve yöneticilerine “örgüte yardım” suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istedi.

AVUKATLAR: DOSYA EKSİK... MÜTALAA YAZILAMAZ

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmanın başlamasıyla birlikte dosyaya bir önceki duruşmada atanan duruşma savcısı Alaattin Çolak, 17 sayfadan oluşan mütalaasını mahkemeye sunduğunu açıkladı. Mahkeme başkanı da mütalaanın dün 17 Nisan itibariyle mahkemeye ulaştığını bildirerek beyanda bulunup bulunmayacaklarını sordu.

Avukatlar, mütalaanın kendilerine tebliğ edilmediğini, delillerin toplanması, mali yönden inceleme yapılması ve tanıkların dinlenmesi taleplerinin olduğunu, bu nedenle de mütalaanın bu aşamada okunmasının hukuka aykırı olacağını söyledi.

Avukat İsmail Yılmaz, “Dosya eksiktir, olgunlaşmamıştır bu nedenle mütalaa yazılamaz. Deliller eksiktir. Şahitler var. Bunlar tamamlanmadan bu dosyada savcının mütalaa yazması son derece yanlıştır. Bu aşamada mütalaanın okunmamasını talep ediyoruz” dedi.

Avukat Celal Ülgen de; Mütalaanın henüz tebliğe verilmediğini belirterek, “Oysa mütalaa size de dün ulaşıyor. Bu hususun düzeltilmesini istiyoruz” dedi.

Avukat Ceren Yakışır da, “Daha mali konuda teknik bir inceleme yapılmadan mütalaa verilmesi hatalıdır” ifadesinde bulundu.

Avukatların taleplerine karşı duruşma savcısı, “Kovuşturmanın genişletilmesi talepleri konusunda daha önceki celse karar verilmişti” diyerek mütalaayı tekrarladığını söyledi.

Avukat İsmail Yılmaz yeniden söz alarak, “Israrla şu aşamada mütalaa verilemeyeceğini düşünüyoruz. Bu son derece hukuka aykırıdır. Savcı dosyaya yeni geldi. Bu dosyada soruşturma aşamasında yapılması gerekenlerin daha yüzde 50’si yapılamadı. Bitmeyen dosya bitirilmeye çalışılıyor” dedi.

Duruşmaya Sözcü Ailesi tam kadro katıldı.


MAHKEME, MÜTALAAYI KABUL ETMEDEN SABAH GAZETESİ KABUL ETTİ

Heyet, avukatların taleplerini incelemek için müzekkereye çekildi. Henüz mütalaanın kabul edilip edilmeyeceği karara bağlanmazken Sabah Gazetesi, mahkemenin mütalaayı kabul ettiğini yazdı.

MAHKEME TALEPLERİ YİNE REDDETTİ

Kısa bir aranın ardından tekrar duruşma salonuna dönen mahkeme heyeti başkanı Akın Gürlek, avukatların kovuşturmanın genişletilmesi ve yazılı mütalaadan dönülerek gerekli araştırmanın yapıldıktan sonra mütalaa alınması talebini, önceki ara kararda olduğu gibi, dosyaya yarar sağlamayacağı iddiasıyla reddetti.

Mahkeme, Sözcü Gazetesinin sahibi Burak Akbay hakkında ise Kırmızı bülten çıkarılmasına ilişkin işlemlerin başlatılmasına karar verdi. Esasa ilişkin son beyanı hazırlamak için süre verilerek duruşma 14 Haziran’a ertelendi.

ÜLGEN’DEN YANDAŞ MEDYA ELEŞTİRİSİ

Mütalaanın daha mahkeme tarafından kabul edilmeden yandaş medya organlarında çıkmasını eleştiren Avukat Celal Ülgen, mahkeme başkanına “Sayın Başkan siz bir gazete muhabiri değilsiniz” diye tepki gösterdi.

Ülgen “Siz iddianameyi daha bize okumadınız. Esas hakkındaki mütalaa bize tebliğ edilmemiş olmasına rağmen bugün Sabah Gazetesi’nin internet sitesinde yayına girmiştir. Sayın Başkan siz kimsiniz? Türkiye Cumhuriyeti’nin mahkemelerisiniz. Siz bir gazetenin muhabirleri değilsiniz. Bunu soruşturun lütfen.” dedi. Mahkeme başkanı ise “Dün savcı bey yazılı mütealayı verdi. Yazılı olarak UYAP sistemine yüklendi. Yani o konuda ben nasıl aldılar nasıl verdiler bilemem ben.” diyerek salonu terk etti. Bu esnada Avukat Ülgen “Bunları FETÖ’de de yaşadık” dedi.

“ETKİN MUHALEFET YAPARSANIZ SİZİ PERİŞAN EDERİZ” DENİLİYOR

Mahkemenin skandal kararını duruşma çıkışı da değerlendiren Avukat Celal Ülgen “Bu kararla Sözcü’ye ‘Eğer siz etkin muhalefet yaparsanız; reisimize, cumhurbaşkanımıza, bizde o takdirde sizi perişan ederiz.’ deniliyor. ‘Sizi FETÖ’cülükle suçlarız’ deniliyor. Ancak biz bu çemberi de yırtacağız. Nasıl seçimlerde Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi alınmış ve çember yıkılmıştır, bu yargı çemberini de yırtacağız. Tıpkı FETÖ çemberini yıktığımız gibi.” diye konuştu.