Ailece hadi bu akşam 19.30'da! Instagram'dan yayınlanan ipucu sorusu ile ilgili şu duyuru yapıldı: "Çocuk Hakları Kültür Sanat Derneği tarafından “çocuk hakları” konusunda farkındalığı artırmak amacıyla 12 Nisan tarihinde Bursa'da başlayan festival, 19 Nisan'a kadar devam edecek. Her yıl Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin bir maddesini ele alan festivalin bu yılki teması nedir?"

17 NİSAN HADİ İPUCU SORUSU

CEVAP: KİMLİĞİN KORUNMASI



UNICEF Türkiye Milli Komite Başkanı Prof. Dr. Talat Halman’ın desteğiyle, 2005- 2012 yılları arasında UNICEF gönüllüsü olarak çalışan çocuklar, çocuk haklarının görsel olarak daha dikkat çekici olduğunun farkına varır.

Bu amaçla çekmiş oldukları “Komite 16” adlı kısa filmde, Bursa Çocuk Hakları Çocuk Komitesi’nin kuruluş ve çalışma prensiplerini çocuk gözüyle anlatırlar. 2010 yılında çekilen film, 800 çocuğun katıldığı Dünya Çocuk Günü’nde, Bursa Valiliği öncülüğünde, Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Osmangazi Belediyesi ve Yıldırım Belediyesi’nin desteğiyle gösterime girer.

Çocuk Hakları ile ilgili olarak farkındalık yaratmayı amaçlayan çocuklara bir destekte, Bahçeşehir Üniversitesi Sinema Televizyon Bölümü’nden gelir. Yard. Doç Dr. Erkan Büker’in düzenlediği film atölyesine katılan çocuklar, aldıkları eğitim sonrası sinemaya ilgi duyan diğer arkadaşlarıyla birlikte çocuk hakları konulu kısa filmler çekmeye başlar.

Çocuk Hakları filmlerinin çocuklar için eğitici, öğretici ve ilgi çekici olduğunu görünce, daha çok çocuğa ulaşmak için “Çocuk Hakları Film Festivali” düzenlemeye karar verirler. Bu amaçla, New York Şehir Üniversitesi Çocuk Ortamları Direktörü Prof. Roger Hart’tan “Çocuk Katılımı” konusunda eğitim alırlar.

2011 yılında, 58 çocuk, Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İlçe belediyeleri ve çeşitli kurumların ve yetişkinlerin gönüllü işbirliği ile, 1.Uluslararası Bursa Çocuk Hakları Film Festivali’ni düzenleyerek, 4000 den fazla çocuğun film yoluyla haklarını öğrenmesine katkıda bulunur.

Festivalin her aşamasında aktif rol alan gönüllü çocuklar ve yetişkinler, Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezih Orhon’un önerisiyle “Çocuk Hakları Kültür Sanat Derneği”ni kurar.

2013 yılında, Bursa Valiliği, Anadolu Üniversitesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Yıldırım Belediyesi ve Çocuk Hakları Kültür Sanat Derneği ortaklığında, “ 2. Uluslararası Çocuk Hakları Film Festivali” düzenlenir.

Festival kapsamında 6875 çocuk, çocuk hakları ile ilgili filmleri izleme fırsatı bulur. Festival süresince çocukların katıldığı sinema, resim ve fotoğraf atölye çalışmaları yapılır.

Gelen talepler üzerine Malatya, Erzincan ve Eskişehir’de 940 çocuğun yaş gruplarına yönelik Çocuk Hakları ile ilgili 24 adet film izlemesi sağlanır. 2177 çocuğa “Çocuk Hakları” bilincine yönelik anket çalışması yürütülür.

2014 yılında düzenlenecek olan festivalde, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 3. Maddesinde yer alan “ Çocuğun Yüksek Yararı”na kamuoyunun dikkatinin çekilmesi, sözleşmenin temel yapı taşlarından biri olan “Çocuk Katılımı”nın sağlanması ve çocuk hakları fikrinin yaygınlaşarak içselleştirilmesi hedeflenmektedir.