31 Mart Yerel Seçimleri'nin resmi olmayan sonuçlarına göre Muş'un Bulanık İlçesine bağlı Rüstemgedik beldesinde CHP'nin Adayı Fikret Hamarat yüzde 514 oyla seçim yarışını önde tamamladı. Beldede HDP'nin Adayı Salih İlhan 491 oyla ikinci, AKP'nin adayı Necmettin Karagöz ise 219 oyla üçüncü oldu.

Ancak YSK, seçimi kazanan CHP'li Hamarat'a ‘adli sicil kaydı' nedeniyle mazbatasını vermeyerek ikinci olan HDP'ye mazbata verilmesini kararlaştırdı. Bu kararın ardından HDP'den 'Kabul etmiyoruz' başlıklı bir açıklama geldi.

HDP genel merkezinin resmi twitter hesabından paylaşılan açıklamada; "Muş Rüstemgedik Beldesinde seçilen CHP adayına adli sicil kaydı nedeniyle mazbatası verilmedi. YSK, 2nci sıradaki HDP adayına mazbata verilmesine karar verdi. İlkesel olarak kabul etmiyoruz. Halkın seçtiğini YSK bu şekilde iptal edemez. Burada seçim yenilenmelidir" ifadelerine yer verildi.

HDP genel merkezinin twitter hesabından paylaştığı mesaj.


Aday için kısıtlılık halini YSK’nin başvuru esnasında değerlendirmemesinin tam bir hukuksuzluk olduğu vurgulanan paylaşımlarda "YSK, iktidar yanlısı icraatine bir yenisini eklemiştir. 'Seçilme yeterliliği var' diyen YSK adeta oyun oynamış, tuzak kurmuştur. YSK, sandıktan çıkan halk iradesine karşı geliştirilen AKP darbesinin bir aracı haline gelmiştir. Halk sözünü söylemiş kararını vermiştir. YSK’ya düşen, halkın kararını ve iradesini kabul etmek ve gereğini yerine getirmektir. YSK bu kararıyla yeni dönemin kayyım atayanı rolüne soyunmuştur." denildi.