İstanbul’un dört bir yanında maketten ön ödemeli konut satın alan fakat yıllardır evlerine kavuşamayan sayıların binleri bulan mağdurların kurduğu “Türkiye Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu” üyeleri İBB’nin Saraçhane’deki binası önünde bir araya geldi. Mağdurlar açtıkları “Adaletin en kötüsü geç tecelli edenidir. Sonunda hüküm isabetli olsa da geciken adalet zulümdür” yazılı pankartın önüne, kendilerine maketten satılan konutları temsilen yaptıkları ev maketlerini dizdiler. Yapılan açıklamanın ardından “Hayallerimizi yakanları adalet sistemi de böyle yaksın” diyerek ev maketlerini ateşe verdiler.

FOTO:SÖZCÜ/Özlem GÜVEMLİ

“HUKUKUN ÖNÜNÜ AÇIN”


Platformun Sözcüsü Fahri Kaygu yaptığı ortak açıklamada, “Burada toplanan insanlar devletine, kanunlarına, yöneticilerine ve ülkemizin geleceğine güvenerek çoluk çocuğunun boğazından giyiminden kuşamından keserek ev sahibi olmaya çalışmış insanlardır” denildi.

FOTO:SÖZCÜ/Özlem GÜVEMLİ


“HUKUKUN ÖNÜ AÇILMALIDIR”

Maketten ev satışı yapan müteahhitler tarafından dolandırıldıklarına ifade eden Kaygu, “Mahkemeler elinde sözleşmesi ev dekontu olan vatandaşlara ‘bu mal senin’ diye karar verip tapusunu tescil edemiyor. İnsanlara hukuka gidin diyen devlet yetkilileri hukukun önünü açmalıdır. Hukukta tıkanan noktalarla ilgili uygun kanunları ve yönetmelikleri çıkartıp mahkemelerin önünü açmanızı, milleti çetelere karşı savunmasız bırakmamanızı talep ediyoruz” diye konuştu.

“ANLATAMAMIŞIZ, VATANDAŞ MAĞDUR OLDU”

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu da tüketici yasalarında maketten ev satın alanları koruyan birçok düzenleme bulunduğunu belirterek, “Ama biz tüketici örgütleri yeteri kadar anlatamamışız. Bilgi eksikliğinden vatandaş mağdur oldu. Bir çok müteahhit firma vatandaşı tuzağa düşürdü. Devletin bu konuya el atması gerek. Yasaya aykırı iş yapan müteahhitlere yaptırım uygulanması gerek” ifadelerini kullandı.