İBB Sözcüsü Murat Ongun, büyükşehir belediyesinin ramazan etkinlikleri ve bununla ilgili kamuoyunda çıkan tartışmalara ilişkin açıklama yaptı.

Ongun, 17 Nisan günün İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını aldığını ve 18 Nisan günü çalışmalarına başladığını anlatarak “Eski yönetim ki, hâlâ mevcut yönetim ile 25 Nisan günü şu an görevinde olan İBB Genel Sekreteri ve genel sekreter yardımcılarıyla önümüzdeki etkinlikleri planlamak üzere toplantılar gerçekleştirdik. 25 Nisan günü yaptığımız ilk toplantıda İBB’nin ramazan ayı etkinlikleri için ayrıntılı bir hazırlığının olmadığını gördük. Seçim süreci nedeniyle böyle bir hazırlık yapılmamıştı. Hemen ardından hem yeni çalışma arkadaşlarımız hem şimdiki çalışma arkadaşlarımızla beraber hızlı bir ramazan planlaması yapıldı” dedi.

“MEVCUT YÖNETİM UYGUN OLMADIĞINI BELİRTTİ”

Son günlerde kamuoyunda Diyanet Vakfı’nın 37 yıldır devam ettirdiği fuarla ilgili tartışmalara dikkat çeken Ongun “Sayın başkanımız da açıklama yapmıştı ama gelinen son süreci paylaşmak isterim. İlk Ramazan toplantımızda mevcut yönetimimiz tarafından bize geçen yıl Ayasofya’nın hemen yanında kurulan fuarın kurulum olarak uygun olmadığını söylediler. Bölge esnafının şikayetleri olduğunu itfaiyenin bir olay olsa müdahale edemeyeceğini, polisin itfaiyenin bölgedekilerin bu kurulumdan memnun olmadıklarını belirttiler. Bu yıl orada böyle bir fuarın kurulmasını uygun görmediklerini hatta Yenikapı’da yer düşündüklerini seçim nedeniyle de bu işle çok ilgilenmediklerini söylediler. Görüşünüz nedir diye sorulduğunda da bu alanda bu fuarın kurulmasının uygun olmadığını belirttiler. Doğal olarak da İBB olarak bu alanda fuarın yapılmaması yönünde karar aldık” diye konuştu.

FAŞİZM SUÇLAMASI

Bu kararın ardından kamuoyunda bazı tartışmalar başladığını dile getiren Ongun “ Bu fuar 2010 yılına kadar Sultanahmet Camisi’nin avlusunda kuruluyor. 2010-2017 arasında Beyazıt Meydanı tercih edildi. İlk kez geçen yıl Ayasofya’nın yanında fuar alanı kurulmuştu. Alanın uygun olmadığı belirtildiği için de bu talebi kabul edemedik. Bunun ardından kamuoyunda tartışmalar başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı, Diyanet Vakfı çok değerli çok önemli kuruluşlar. İBB olarak her zaman el ele kol kola yürüyeceğimiz kuruluşlar. Tabi biz de hemen temasa geçtik. Dolaylı olarak da olsa Diyanet İşleri Başkanımızla, başkanımız arasında temas kuruldu. Diyanet Vakfı’nın fuarcılık şirketi ile görüşmek için bugün davette bulunduk. Kendileri müsait değildi Perşembe günü İBB’ye gelecekler. Bakacağız en uygun en sağlıklı neresi olabilir diye görüşerek konuşarak anlaşarak bu işleri çözmeye gayret edeceğiz. Bunun bir istismarı söz konusu. Bazı basın yayın organlarında ‘faşizm’ suçlamasına kadar varacak ağır benzetmeler var. Bunları iddia edenlere, bunları söyleyenlere bu sözleri iade ediyoruz. Biz, her işimizde mutlaka masa etrafındaki herkesle beraber konuşacağız ve en uygun çözümü bulmaya gayret edeceğiz. Diyanet Vakfımızın hazırladığı fuar ile ilgili durum budur” dedi.

MALTEPE’DE GEÇEN YIL DA KONSERLER VARDI

Tartışma yaratan Maltepe sahilindeki konser programıyla ilgili de açıklama yapan Ongun “Maltepe’deki etkinlik alanında ramazan eğlenceleri kapsamında konserler düzenlenecek. Hatırlatmak isteriz ki geçen yıl hem Maltepe’de hem Yenikapı’da hem Beylikdüzü’nde İBB’nin ramazan eğlenceleri vesilesi ile konser programları vardı. Ama o gün yaptığımız toplantıda yetkililer Beylikdüzü ve Yenikapı’daki etkinliklerden verim alamadıklarını söylediler ve planlamalarında da bu yıl sadece Maltepe olduğunu söylediler. Biz de bu istikamette Maltepe’de ramazan boyunca konserlerimizi ramazan eğlencelerimizi sürdüreceğiz” dedi.

RAMAZAN ETKİNLİKLERİ

İBB’nin ramazan etkinlikleri hakkında bilgi veren Ongun “Cuma günü itibari ile Sultanahmet’te asırlık tadlar alanında sahaf çarşısı açılacak. Sahaflarımız vatandaşlarımızla buluşacak. Sultanahmet sahnesinde de yine cuma gününden itibaren ramazan ayının kültürüne geleneğine uygun sohbetler olacak. Bu sohbetlerde çok kıymetli din adamlarımız, yazarlarımız aynı zamanda çok önemli kamu kurumlarının müdürleri halkımızla bir araya gelecek. İstanbul’un ramazanlarını konuşacaklar” dedi.

5 GECİZİ ARAÇ İLK KEZ YOLDA

Ongun, iftar çadırlarının sayılarını ve alanlarını arttırdıklarını da belirterek “Mecidiyeköy’de, Aksaray’da, Eminönü’nde, Çekmeköy’de, Kadıköy’de, Üsküdar’da İBB’nin iftar çadırları olacak binlerce kişiye iftariye verecek” diye konuştu. Bu yıl ilk kez İBB’nin 5 ayrı gezici aracı ile daha önce İBB’nin herhangi bir etkinlikte bulunmadığı mahallelerde özellikle çocuklara yönelik ramazan eğlenceleri ve ikramlarda bulunacağını, 100’ün üzerinde mahalleye bu hizmeti vermeyi planladıklarını söyledi.