Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak Zeytinburnu Kazlıçeşme’deki 3 bin 775 metrekarelik arazinin dernek amaçları doğrultusunda kullanılmak üzere 25 yıllığına kendilerine bedelsiz olarak tahsis edilmesini talep etti. Yıllardır Deniz Feneri’nin genel merkezinin bulunduğu hazineye ait arazi, 2018 yılının ekim aynı ilçedeki 7 dönümlük başka bir arazi ile takas edilmiş ve mülkiyeti İBB’ye geçmişti. Taleple ilgili hazırlanan komisyon raporu, 18 Ocak 2019 tarihli İBB Meclisi’nde gündeme alındı. Komisyon raporunda arazinin sosyal hizmetlerde kullanılmak üzere Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği adına 10 yıl süreyle bedelsiz tahsis edilmesi uygun bulundu. Karar mecliste oy çokluğu ile kabul edildi.

“İBB KAYNAKLARI OLUK OLUK AKITILIYOR”


Karara tepki gösteren CHP’li İBB Meclis Üyesi Tarık Balyalı, “Ne dernekler ne vakıflar geldi geçti… İBB olarak gayrimenkuller verdik, bakım ve onarımlarını üstlendik. Şimdi de geçmişi karanlık Deniz Feneri Derneği’nin talebi gündemde. Bu yandaş derneklerden başka çocuk okutan, sosyal yardım yapan dernek yok mu? LÖSEV, ADD, ÇYDD’ye yağmurlu havada su verilmezken yandaş dernek ve vakıflara İBB kaynakları oluk oluk akıtılıyor. İBB yandaş vakıflara yaptığı tahsislerde kantarın topuzunu kaçırdı” dedi. Hukuk Komisyonu’nun AKP’li Başkanı Sibğetullah Şahin ise “geçmişi karanlık dernek” ifadesine tepki göstererek “Almanya’daki Deniz Feneri Derneği için 8 kişi suç duyurusunda bulunmuş. Açılan soruşturma takipsizlikle sonuçlandı. 7-8 yıl geçti hala bu konu konuşuluyor. Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışmak bir anlayış meselesidir. Biz yapılan işlere bakıyoruz” dedi.

[custom_content title="YARDIM YOLSUZLUĞU" desc="Almanya, Deniz Feneri e.V'ye 2007 yılında düzenlediği operasyonda yardım yolsuzluğu yapıldığını ortaya çıkarmıştı. Derneğe gelen 41 milyon avro bağışın, 18 milyon avroluk kısmının amaç dışı kullanıldığı tespit edilmiş, dernek yöneticisi 3 kişi tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. 2009 yılında Ankara Cumhuriyet Savcılığı talimatı doğrultusunda Deniz Feneri Derneği’nin Zeytinburnu’ndaki genel merkezinin de bulunduğu birçok adrese operasyon düzenlendiği duyurulmuştu. Ancak Deniz Feneri Derneği, baskın iddiasını yalanlamış, genel merkezlerine operasyon düzenlenmediğini açıklamıştı."]