İBB Meclisi’nin Aralık ayı oturumunda 2020 yılı bütçesi, yeni yatırımlar ve İstanbul’un 5 yıllık yol haritasının çizildiği stratejik plan, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından meclise sunuldu.

Buna göre 25 milyar 850 milyon liralık bütçenin gelirler kalemi 21 milyar 250 milyon TL olarak hesaplandı.

Bütçenin denkliği için 4 milyar 600 milyon TL iç ve dış borçlanma ile sağlanacak.

İBB’nin 25 milyar 850 milyon TL’lik 2020 yılı bütçesinin 10 milyar lirası yeni yatırımlara ayrıldı.

Bütçe; CHP, AKP, MHP ve İYİ Parti’nin oyları ile kabul edilerek onaylandı.

ÖNCE TABLOYU ORTAYA KOYDU:14 MİLYAR BÜTÇE AÇIĞI

İmamoğlu, mecliste yaptığı bütçe sunumunda dikkat çeken tespitler yaptı.

2020 yılı bütçesinden önce nasıl bir yönetim devraldıklarını anlatan İmamoğlu “Biz önümüzde vadesi geçmiş yaklaşık olarak 6 milyar liralık bir borcu teslim alarak işe başladık. İş başı yaptıktan bir hafta sonraya denk gelen gün personelimizin maaşlarını ödeyecek paramız yoktu kasada. Toplamda 14 milyarlık bir bütçe açığı devraldık. Son altı ayda biz bu 14 milyar liralık açığı yönettik” dedi.

İSRAFA SON VERDİK

İmamoğlu, bu tabloyu Türkiye’de devam eden bir ekonomik krize rağmen nasıl yönettiklerini de şöyle özetledi:

“Aralık ayı sonuna yaklaştık ama bizim vadesi geçmiş borçlarımız artmadı. Vadesi geçmiş borçları 5,8 milyar lira seviyesinde aldık, hala da o seviyededir. Devlete ödenen vergiler ve eski yönetimden kalma borçları ödediğimiz halde bu konuda çok büyük bir başarı elde ettik. Öncelikle tasarruf yaptık. Gereksiz bazı işler vardı. Bunları öteledik, yapmadık. Bazı yatırımları da planlananın çok altında fiyatlarla gerçekleştirme başarısı gösterdik. Gerçekleştirmeye de devam ediyoruz. Yani israfa son verdik. Daha fazlasına da son vereceğiz. Unutmayın, bu yıl yapılan hiçbir işi biz planlamadık. Bizden önceki yönetim planladı. Biz sadece onların planladıklarını, onların inisiyatif ve önceliklerine göre yol alınmış işleri yönettik.”

6 AYDA NE YAPTIK?

İmamoğlu, 6 ayda 7,9 milyar liralık bütçe açığını 4,7 milyar TL’ye indirdiklerini, bütçede 3,2 milyar lira tasarruf sağladıklarını vurgulayarak “İBB Meclisi’nden sadece 2,2 milyarlık borçlanma yetkisi alarak yaklaşık 8 milyar liralık açığı yönettik. Geçmişe dönük vadesi geçmiş borçları ödemeye devam ediyoruz. Ve yatırımlarımızın da hiçbiri durmadı. Yeni yatırımlara da başladık. Durmuş pek çok yatırımı yeniden başlattık. 2 metro hattımızın 2 yıl aradan sonra yeniden inşaatlarına başladık. Üçüncüsüne de kısa sürede başlayacağız. Kent yoksulluğu ile mücadele alanında bu ilk 6 ayda bile yeni projelere bütçe ayırabildik. Sosyal yardımlar gibi, kreşler gibi, Halk Süt projesi gibi, 30 bin üniversiteliye destek gibi pek çok yeni destek paketi başlatabildik” dedi.

İBB ŞİRKETLERİ YILI 900 MİLYONLUK KAR İLE KAPATIYOR

İBB’ye bağlı şirketlerin ihaleye giremez, vergi borcunu ödeyemez durumda devraldıklarını anlatan İmamoğlu “İlk 6 ayda iştiraklerdeki bu fotoğrafı tersine çevirdik. İGDAŞ hariç iştiraklerimizde yaklaşık 600 milyonluk fark yarattık ve kâra geçirdik. İGDAŞ ile birlikte 900 milyon lira gibi bir kâr ile bu yılı kapatıyoruz. Önümüzdeki sene iştiraklerin kârını en az iki katına çıkaracağız. Öte yandan talebimize rağmen İSKİ’de bizi kısıtladınız. Maliyet artışına rağmen çok kullanan aboneler için istediğimiz fiyat artışı talebimize karşı çıktınız. Ona rağmen İSKİ’de de yatırımlara devam ediyoruz” dedi.

İBB’NİN 5+5 KAMBURU

İstanbul’un son 5 yılını mercek altına alan durumu “felaket” olarak niteleyen İmamoğlu “2013 ve 2014’ten sonra bütçe yönetimi, mali disiplin ve finans yönetimi işi kontrolden çıkmış. Özellikle son 5 yıl tam bir felaket. Biz iş başı yaptığımızda, gelir gider farkı ve toplam sözleşme yükümlülüğü 60 milyar lirayı aşmıştı. Ben bu tabloya İBB’nin 5 + 5 yıllık kamburu diyorum. İBB’nin kamburu 2013’ten başlıyor, arta arta geliyor. Biz bu kamburu düzeltecek tedbirler geliştiren bir anlayışla yöneteceğiz” diye konuştu.

2020 BÜTÇESİNİN DETAYLARINI AÇIKLADI: 10 MİLYAR YATIRIM

İmamoğlu “Ne israfa izin vereceğiz, ne de hesapsız, kitapsız işler yapacağız” sözleri ile özetlediği 2020 bütçesinin detaylarını da şöyle anlattı:

“Gelirlerimizi 2019 yılına kıyasla yüzde 12’lik bir artışla 21 milyar 250 milyon lira olarak planlıyoruz. Giderlerimizin ise 25 milyar 850 milyon lira olacağını planlıyoruz. Yatırımlarımızı 2019’a kıyasla 14 milyar 139 milyon liradan 19 milyar 479 milyon liraya çıkaracağız. Rutin hizmetler yatırımı 5.487 milyardan 9.483 milyara, Proje yatırımı 4.363 milyardan 5. 849 milyara, Proje hizmet yatırımı 319 milyondan 467 milyona çıkacak. 2020’de 10 milyar lira civarında net bir yatırım yapıyor olacağız.”

5 YILDA NELER YAPILACAK?

İmamoğlu; ulaşım, çevre ve kent yoksulluğu ile mücadele, sağlık ve sosyal hizmet yatırımları, afet ve risk yönetimi ile eğitim ve kültür yatırımlarının asli yatırımları arasında yer alacağını söyledi. 2020-2024 Stratejik Planı’nı yani İstanbul’un 5 yıllık yol haritasını da paylaşan İmamoğlu “Afet öncelikli riskli alanların tamamını tespit etmiş olacağız. Kentsel dönüşüm projelendirme çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen toplam proje sayısını 44’e çıkaracağız. Raylı sistem taşımacılığının toplu ulaşım içindeki payını yüzde 20,6’dan yüzde 30’a çıkaracağız. Yapımı tamamlanan otopark araç kapasitesini 94 bin 471’den 194 bin 471’e çıkaracağız, diğer bir deyişle 100 bin yeni otopark araç kapasitesi oluşturacağız. Kişi başına düşen aktif yeşil alan oranını 7,04 metrekareden 9,04 metrekareye çıkaracağız. Toplam yeşil alan miktarını 30 milyon 872 bin 55 metrekare artıracağız. Yıllık verilen sosyal hizmet sayısını ise 822 bin 162 adetten 2 milyon 552 bin 710 adete çıkaracağız.”




AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu



HAYALİ BÜTÇE ELEŞTİRİSİ


Daha sonra siyasi parti grupları adına bütçe ile ilgili konuşmalar yapıldı. AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu bütçeyi “hayali bütçe” olarak niteleyerek “Bu bütçede aziz İstanbullular siz yoksunuz. Bu bütçede yatırım yok. Kentsel dönüşüm yok. Kadın yok. Genç yok. Çocuk yok. AR-GE yok. Araştırma yok. Bu bütçede İstanbul yok. Küresel vizyon yok. Bu bütçede gönül yok. Ama bütçede ne var bilmiyor musunuz? Projelerin iptali var. Çokça borçlanmak var. Arazi satışı var. Sosyal medya algı yönetimi var. İsraf diyerek kampanya yaptığınız çok sayıda araç kiralama var. Bu bütçede hayal kırıklığı var. Bu bütçede halk yok” dedi. Göksu, “İstanbul halkının geleceği için hizmetlerin engellenmemesi için içeriğini onaylamasak da bütçeye ‘evet’ diyeceğiz” sözleri ile konuşmasını bitirdi. Konuşmaların tamamlanmasının ardından 2020 bütçesi oybirliği ile kabul edildi.