İnsan Hakları Derneği (İHD) Irçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon canlı olarak yaptığı televizyon programında 13 yaşındaki Ermeni bir mülteci çocuğun dinini Hristiyanlık'tan Müslümanlık'a geçme ritüeli ile değiştirmeye çalışan ilahiyatçı Nihat Hatipoğlu ve ATV kanalı için suç duyurusunda bulundu.

Bia.net'te yer alan habere göre; komisyon, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na yaptığı suç duyurusu dilekçesinde TCK 115/3 ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 9. maddesinin ihlalini suç gerekçesi olarak gösterdi.

Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan'da dün yaptığı açıklamada RTÜK'e dilekçe yolladığını, konuyla ilgili suç duyurusunda da bulunacağını belirtmişti.

"Adın bundan sonra Nihat olacak"


İHD'nin basınla paylaştığı dilekçenin açıklama metninde şu ifadeler yer aldı:

1-) ATV televizyonunda yayınlanan ve Nihat Hatipoğlu tarafından sunulan ve canlı yayınlanan iftar programında, 12 Mayıs günü bir suç işlenmiştir. İsmi "Arthur" olan 13 yaşındaki bir Ermeni çocuk, 'Kelime-i şehadet' getirttirilerek Müslüman dinine geçirilmiş ve isminin de bundan böyle 'Nihat' olacağı canlı yayında açıklanmıştır.

"Çocuğun üstün yararı ilkesi gözetilmedi"


2-) Çocuk hukukunun en temel ilkesi, ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI ilkesidir. Her şeyden önce bu ilke gözetilmeden, çocuk canlı yayında milyonlarca insanın izlediği bir programda yüzü açıkça gösterilecek şekilde kullanılmıştır.

"Çocuğun özel alanına müdahale"


3-) Türk Ceza Kanununun 115. maddesinin 3. fıkrası, 'Cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir kimsenin inanç veya düşüncesine müdahale edilmesini' suç saymıştır. ATV canlı yayınında hukuka aykırı bir yol izlenmiş, henüz reşit olmayan 13 yaşındaki bir çocuğun özel alanına müdahalede bulunulmuştur. Daha sonra kamuoyundan edilen bilgilere göre, çocuğun annesi de bu durumu televizyondan öğrenmiştir.

"9. Maddeye aykırılık var"


4-) Türkiye Cumhuriyeti Devleti Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini imzalamış ve taraf olmuştur. Anayasanın 90. maddesi uyarınca uluslararası sözleşmeler iç hukukun üzerinde kabul görmektedir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 9. maddesi DİN VE VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜ 'nü düzenlemiş olup, söz konusu canlı yayında yapılanlar, sözleşmenin 9. maddesine de aykırılık teşkil etmektedir.

"Dava açılmasını talep ediyoruz"


"SONUÇ OLARAK: 12 Mayıs günü, ATV canlı yayınında 13 yaşındaki Arthur'un 'dininin değiştirilmesi' ve çocuğun üstün yararı gözletilmeden bu durumun kamuoyuna duyurulması, çocuk hakları sözleşmesinin ihlalini teşkil etmektedir. Ayrıca TCK 115/3 ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 9. maddesi de ihlal edilmiştir. Sayın Cumhuriyet Savcısı, ihbarımızı kabul edip, konuyla ilgili soruşturma başlatmanızı ve ATV televizyonu ve Nihat Hatipoğlu hakkında dava açılmasını saygı ile talep ederiz."

Ne olmuştu?


Nihat Hatipoğlu tarafından ATV'de 12 Mayıs Cumartesi günü yayınlanan iftar programında, 13 yaşındaki mülteci çocuğun Müslüman olduğu iddia edilerek, kişinin İslam'ı seçme ritüeli uygulandı. Hatipoğlu, canlı yayında "Kelime-i Şehadet" getirttiği çocuğun, annesinin bilgisi dahilinde orada olduğu söyledi.