İHLAS Finans mağdurlarının paralarını alabilmeleri için 2005 yılında TBMM’de önce kabul, sonra da reddedilen teklif, bir kez daha gündeme getiriliyor.

CHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi tarafından hazırlanan yasa teklifi, 5 Şubat’ta TBMM’nin açılması ile birlikte, doğrudan Genel Kurul gündemine sunulacak.

AKP METİNDEN ÇIKARDI

Hamzaçebi bu yöndeki bir düzenlemeyi ilk olarak 2005’te TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda önerge ile Bankacılık Yasası’na ekletmişti. Ancak komisyonda kabul edilen madde, Genel Kurul’da AKP oyları ile metinden çıkarılmıştı. Hamzaçebi, “Daha sonra bu konuyu yasa teklifi olarak birçok kez TBMM’ye getirdim ancak ya gündeme alınmadı ya da reddedildi’’ dedi.

Hamzaçebi son olarak geçen yıl kanun teklifini yeniledi. Teklife CHP Genel Başkan yardımcıları Orhan Sarıbal ve Onursal Adıgüzel de imza verdi. Ancak aradan geçen sürede komisyon gündemine alınmadı ve görüşülmedi. Teklif 45 gün içinde komisyonda görüşülmediği için iç tüzük gereği doğrudan Genel Kurul’a getirilebiliyor ve gündeme alınması öneriliyor.

CHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi tarafından hazırlanan yasa teklifi, 5 Şubat’ta TBMM’nin açılması ile birlikte, doğrudan Genel Kurul gündemine sunulacak. CHP Genel Sekreteri ve İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi tarafından hazırlanan yasa teklifi, 5 Şubat’ta TBMM’nin açılması ile birlikte, doğrudan Genel Kurul gündemine sunulacak.


Akif Hamzaçebi kanun teklifinin gerekçesinde, batık bankaların tasfiyesinde devletin garantör olduğunu ve vatandaşın mağduriyetinin giderildiğine işaret etti. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu aracılığıyla yapılan bu tasfiyenin bir benzerinin, özel finans kuruluşları için de yapılmasını istedi.

TEKLİFİN DETAYLARI

Teklifle, TMSF’nin Bankacılık Yasası’nda batık bankalar için sahip olduğu yetkilerin, İhlas Finans için de kullanılması sağlanıyor ve “Tasfiye kapsamındaki alacakların borçları karşılamaması halinde,
aradaki fark özel finans kurumunun yönetimini doğrudan ya da dolaylı olarak tek başına veya birlikte elinde bulunduran hissedarlardan tahsil edilir’’ hükmü getiriliyor.