Hadi 100 bu akşam Bip'in katkılarıyla 20.30'da! Ödül 10.000 TL. Hadi ipucu sorusu genellikle Instagram ve Twitter üzerinden yayınlanıyor. Hadi ipucu sorusu şöyle soruldu: "Elimizden düşürmediğimiz akıllı telefonlarımızın sık kullandığımız bir özelliğinden gelsin ipucumuz.
Uzaktaki sevdiklerimizle yüz yüze konuşmamızı mümkün kılan görüntülü görüşmeden bahsediyoruz.
Son dönemde internet erişiminin de iyice artmasıyla görüntülü görüşmeler de hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. İlk görüntülü görüşme kaç yılında yapılmıştır?"

İLK GÖRÜNTÜLÜ GÖRÜŞME KAÇ YILINDA YAPILMIŞTIR?

CEVAP: 1964



Skype, Hangouts gibi görüntülü görüşme platformları hayatımızda önemli bir yer edinmeye başladı. Ancak ilk görüntülü görüşmenin tarihi epey geriye gidiyor.

O dönem ismi Bell olan şimdiki AT&T operatörü, 1964 yılında tarihteki ilk görüntülü görüşme teknolojisini icat etmişti. Şimdiki gibi internet üzerinden değil, operatörün telefon hizmetini sunduğu altyapı üzerinden sağlanan görüntülü görüşme o yıllarda bir devrim niteliği taşıyordu.

20 Nisan 1964 tarihinde New York'da düzenlenen Dünya Fuarı'nda tanıtılan görüntülü görüşme sistemi bir kamera ve bir ekrandan oluşuyordu. Bir kulübe içerisinde ziyaretçiler 15 dakika boyunca Kaliforniya'daki Disneyland'da çalışan bir yetkili ile görüntülü görüşme yapabiliyordu.

Servis saniyede 30 kare olarak siyah-beyaz aktarım yapıyordu ve kullanıcılar kamera karşısında hareketsiz durmak zorundaydı. Picturephone adı verilen bu sistemden fuarda 6 adet sergilenmekteydi.