İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün Berlin Duvarı’nın yıkılmasının 30'uncu yıl dönümü etkinlikleri kapsamında davet edildiği Berlin'e gitti.

İmamoğlu, Almanya'nın başkentine indikten sonra TÜSİAD Berlin ve Mercator Vakfı ev sahipliğindeki çalışma toplantısına katıldı.

Burada konuşan İmamoğlu, "Türkiye ve Almanya arasında tarihi, siyasi ve ekonomik anlamda derin bağlar bulunduğunu belirterek, "Tarihte ilk olarak üç ayda iki seçim kazanmış bir belediye başkanıyım" dedi.

Bu sözler üzerine salonda alkışlar yükselince İmamoğlu, "Alkışlanacak bir şey mi, emin değilim, ama sonuç öyle. 23 Haziran’daki seçim, İstanbul’daki belediye başkanlığı seçimlerinin son 50 yıldaki en yüksek oranı. 5 milyona yakın insanın oy verdiği bir insan olmanın sorumluluğu bambaşka" şeklinde konuştu.

[caption id="attachment_5438201" align="alignnone" width="880"] İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Berlin Duvarı’nın yıkılışının 30. Yıl Dönümü etkinlikleri için davetli olarak dün Berlin'e gitti.[/caption]

ÖLEN TÜRKLERİ HATIRLATTI


Berlin’in simgesel bir döneminde Almanya’da bulunduğunu hatırlatan İmamoğlu, “Duvarın yıkılışıyla özgürlüğün elde edilmesi sürecine dönük hayatlarını kaybeden insanların birer demokrasi kahramanı olduğunu buradan hatırlatmak isterim. Çok masum bir Türk çocuğunun ve bir Türk gencinin de o dönemde hayatlarını kaybettiğini ve bunun da burada anılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Berlin Duvarı'nın yıkılışının 30'uncu yıl dönümünde Berlin'de olmanın simgesel açıdan demokrasi ve özgürlüğe özel mesajlar verdiğinin farkında olduğunu söyleyen İmamoğlu, "Geçmişten bugüne bir köprü kurduğumuzda aslında iki demokrasi kahramanı, Berlin’i ve İstanbul’u alkışlamak lazım” diye konuştu.

YENİ İŞ BİRLİĞİ MESAJI VERDİ


Küresel ısınma, yenilenebilir enerji, akıllı kent, kentsel planlama, teknoloji ve metro yatırımlarına öncelik vereceklerini belirten İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Orta vadede sadece yurt dışından çok yatırım çeken bir kent olmayacağız. Geliştireceğimiz özgürlük ve demokrasi ortamıyla dünyadan yetenek çeken, özellikle çok yakın mesafedeki milyarı aşan nüfusun yetenekli insanlarının da tercih ettiği bir merkez haline gelmek istiyoruz."

Bu konularda maksimum bir planlamaya hazır olduklarını anlatan İBB Başkanı, "Bu konuda iş ortaklığına da hazırız. Yeni iş birliklerine hep beraber yelken açabiliriz" dedi.

23 Haziran seçimlerinin İstanbul için yeni bir başlangıç olduğunu belirten İmamoğlu, "İstanbul’daki enerjinin Türkiye’ye, Türkiye’nin enerjisinin de hem Almanya hem de genel olarak Avrupa ile ilişkilerde yeni bir başlangıca yol açacağını" ifade etti.

[caption id="attachment_5438202" align="alignnone" width="880"] TÜSİAD Berlin ve Mercator Vakfı ev sahipliğindeki çalışma toplantısına katılan İmamoğlu burada bir konuşma yaptı.[/caption]

KENDİNE HEDEF KOYDU

Seçim kampanyasında sık sık İstanbul’un gelmiş geçmiş en demokrat belediye başkanı olarak anılmak istediğini belirttiğini anlatan İmamoğlu, bu iddiasında çıtayı yükseltti.

İmamoğlu, “Berlin’de şu cesareti kendimde hissettim: Demokrat olma konusunda, dünyadaki her belediye başkanıyla da yarışmayı kendime hedef olarak bu akşam koymuş olduğumu sizlere duyurmak istiyorum” dedi.