Söz konusu karar, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un 2’nci ve ek 1’inci maddeleri gereğince verildi.
Resmi Gazete’nin 10.07.2019 tarihli 1306 sayılı karar numaralı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararda şu ifadelere yer verildi;
“İstanbul ili, Kağıthane ilçesi Yahya Kemal Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın riskli alan ilan edilmesine, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un ek 2’nci ve ek 1’inci maddeleri gereğince karar verilmiştir”



“FIRSATÇILAR KİRAYI YÜKSELTTİ”

Mahalle sakinlerinden Ayşe Çetinkaya, çöken binanın bulunduğu yerde inşaatın olduğunu ve çökme sonrası inşaata bir süre ara verildiğini söyleyerek; “Sonra yapılan ölçümlerde bu binanın da riskli olduğunu söylediler. 10 güne kadar boşaltmamızı istediler. Biz de başımızın çaresine bakmak zorundayız. Sürekli korku altında yaşıyoruz. Fırsatçılık yapanlar da kirayı yükselttiler.”



“NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ”

Konuyla ilgili konuşan bir diğer mahalle sakini Serkan Eskici, şunları söyledi; “Riskli bina yıkıldıktan sonra, bizim eve de geldiler. Analiz yaptılar. Riskli olduğunu söyleyerek tahliye etmemizi istediler. Binadaki birçok ev sahibi de evi boşalttı. Sadece kira yardımı yapılacağı söylendi. Başka bir bilgide verilmedi. Gelirimiz anca yaşamamıza yetiyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz”


2,5 AYDA 30´A YAKIN BİNA YIKILDI

Bölgede inceleme yapan Kağıthane Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin, şu bilgiyi verdi; "Bugün bölgenin dönüşüm alanı ilan edilmesi ile birlikte komşularımız daha rahat ve huzurlu olacak, taşınma işlemleri güvenle sürecek. 2,5 ayda 30´a yakın bina yıkıldı. Bundan sonraki süreçte daha hızlı yol alacağız. Vatandaşların maddi zararlarını da karşılamaya devam edeceğiz"



İMAMOĞLU İNCELEMELERDE BULUNMUŞTU


İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kağıthane Yahya Kemal Mahallesi Akıncı Sokak üzerinde çöken 22 numaralı apartmanın enkazının olduğu bölgede incelemelerde bulunarak, bilgi almıştı. İmamoğlu, “İBB olarak, özellikle alt yapı sorunları ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Çevredeki kaç bina riskli, buna yönelik rapor hazırlayacağız. Mümkün olduğu kadar tedbir almak lazım. Sonrasında da bir masa etrafında toplanıp ortak kararlar almamız gerekiyor” ifadelerini kullanmıştı.



NE OLMUŞTU?

İstanbul Kağıthane’de 2 yıl önce temel kazısı yapılan inşaat alanının destek duvarı öğle saatlerinde çöktü. Ekiplerin olay yerindeki çalışmaları devam ederken, binalardan 4 katlı olanı bir anda çöktü. Yan tarafta bulunan 5 katlı binanın çökme tehlikesi de devam ediyor. Kağıthane Belediyesi’nin kararıyla toplam 21 bina güvenlik amacıyla boşaltıldı. Bir binanın da yıkılacağı bildirildi.