İstanbul seçim sonuçlarında son durum ülkenin merak ettiği konuların ilk sırasından düşmüyor. Seçimin üzerinden 10 gün geçmesine rağmen resmi seçim sonuçları belli olmadı ve henüz İstanbul'un Büyükşehir Belediye Başkanı belli olmadı. YSK, resmi seçim sonuçlarını açıklamadı ve Binali Yıldırım'ın geçen Ekrem İmamoğlu henüz mazbatasını almadı. Seçim yeniden mi yapılacak sorusu vatandaşların merak ettiği en kritik konuların başında geliyor. CHP'den de AKP'den de bu konuda açıklamalar geldi.Canan Kaftancıoğlu, AKP'nin itirazı sonucu YSK'nın başta 51 sandığın sayılması kararının 63'e çıktığını dile getirdi. İşte İstanbul'da son durum ve seçim sonuçları...

İSTANBUL'DA SON DURUM

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Enver Ayserver’in Halk TV’de yayınlanan programına konuk oldu.

Kaftancıoğlu, YSK’nın önceki gün verdiği İstanbul’da 51 sandığın yeniden sayılmasına ilişkin kararına değinerek, sayılması istenilen sandık sayısının 63’e çıktığını belirtti.

Canan Kaftancıoğlu ayrıca İstanbul’daki son durum için, Ekrem İmamoğlu ile Binali Yıldırım arasındaki farkın 14 bin 462 olduğunu duyurdu.

Büyükçekmece’deki seçim usulsüzlükleri iddialarıyla ilgili olarak Kaftancıoğlu, “Burada neler oluyor? Sorusunun tek bir cevabı var o da İstanbul’da AKP’nin seçimi kaybetmiş olması” dedi.

Canan Kaftancıoğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle;

“Büyükçekmece olayı çok manidar. 17 Ocak-31 Mart tarihleri arasında seçmen listelerini tek tek kontrol ettik. 28 ilçede taşıma seçmenlerin düşürülmesi için, bunun içinde Büyükçekmece de var dilekçe verdik. Bu kapsamda 28 bin tane taşıma, yığma seçmen tespit etmişiz. Bunun 5 bin 262 tanesi düşürülmüş diğerlerinin düşürülmesi kabul edilmemiş. Bunun içine Üsküdar’da evine 40 tane seçmen kaydeden AKP’li yöneticiler de dahil. Biz bu açıklamaları yaparken YSK Başkanı çıkıp ‘Hayali seçmen palavra’ demişti. Bu olaylara hiç sesi çıkmayanlar bugün çıkıp Büyükçekmece’de seçmen kaydırma var diyorlar.

ERDOĞAN:  “YSK VERİR KARARI, İSTERSE 1 OY OLSUN”

Burada itirazlar üzerinde bir şey konuşuluyor. İstanbul gibi 11 milyona yakın seçmenin söz konusu olduğu bir şehirde, 30 binle başlayacak, süratle iş 13 bine kadar düşecek. Neyle? Yapılan itirazlarla. Ne yapalım biz bunun peşini mi bırakalım? İtirazlar devam edecek ki nihai karar mercii YSK. YSK verir kararı, isterse 1 oy olsun. Orası bu kararı verdiği zaman, ‘Eyvallah başım gözüm üstüne’ dersin. İstanbul gibi bir şehirde benim vatandaşım, ‘Benim kalbimin mutmain olması lazım, nereye itiraz yapılacaksa yapılsın’ diyor. 13-14 bin oy fark olduğu zaman seçilmez gibi bir ifade söz konusu değil. Gelin tam manasıyla itirazları ortadan kaldıralım, şaibe kalmasın, YSK da noktayı koysun, biz de öper başımıza koyarız. Ama şu anda bunlar bunu hazmedemiyor. İtirazları hazmedemiyor. ‘Neye itiraz ediyorsun?’ Niye itiraz etmeyelim ki? Sonuna kadar işin takipçisi oluruz. YSK kararını verdikten sonra da iş biter.

[old_news_related_template title="Seçimler sonuçlanana kadar ekonomide neler oldu?" desc="Türkiye İstanbul'daki seçim sonuçlarına odaklanmışken benzine iki defa, motorine bir defa zam geldi. Eşel mobil sistemi yine devreye girdi. Bu süreçte sigaraya da zam yapılırken enflasyon da yükseldi. El yakan meyve sebze fiyatlarına tanzim çadırları da çare olmadı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/10/iecrop/asgari-ucret-1_16_9_1544213422-1_16_9_1545308734_16_9_1554880486.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/secimler-sonuclanana-kadar-ekonomide-neler-oldu-4365801/"]

İMAMOĞLU’NA SEÇİM İPTAL SORUSU


İmamoğlu’na İstanbul’da seçimlerin iptali için yapılan başvurunun sorulması üzerine İmamoğlu şöyle konuştu;

“Biz şüphe duyduğumuz konuları aktarmıştık. Tek yaptığımız şey maksimum duyarlı bir seçim yapmak. Niçin suçluyu ararken aynaya bakmamışlar anlamış değilim. Biz burada sıfır tereddütle verdiğimiz mücadeleyi ben biliyorum, Allah Allah böyle de bir şey olur mu diyorum. Vatandaşımız gelmiştir oyunu atmıştır, tutanağa geçirilmiştir. Tutanağı tutan onlar kaybettik diye didik didik eden onlar. Vatana millete hesap veremezler. 3-5 acemi kendi koltuğunu kaybetmek korkusunda olanlara tecrübeli olanların uyarıda bulunmasını tavsiye ederim. 145 yıldır bu demokrasi için mücadele ediyoruz ama çok büyük hataları bu millet kaldırmaz. Bu seçimin sonucu belli, sokak da kabul etmiş durumda. Çok çalış 5 yıl sonra da sen kazan ya. Mızıkçı hakem gibi bana ne bana ne der durur. VAR sistemi kabul etti, hakem golü küybetti her iki takımın taraftarı da alkışlıyor. Ortada bir iki kişi olmaz olmaz diye mızıklıyor.”

O ZAMAN İKİ AYDA BİR SEÇİM YAPALIM


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim sözleri üzerine İmamoğlu, ‘O zaman iki ayda bir seçim yapalım. Ne olacak Allah aşkına yazık günah. Demokrasinin gereği seçimi kaybeden gelip kazananın elini sıkması gerek, onu yerine getirsinler” dedi.

BUNLARIN HİÇBİR DEĞERİ YOK


AKP sözcüsünün açıklamaları üzerine;

“Sayın Yavuz’un sözlerinin hiçbir değeri yok. Ben medyayı tehdit etmedim, bunların hiçbiri benim ruhumda yok. Ben bazı kurumlara ne kadar itibarlı olduklarını hatırlattım. Şu anda da medya kurumlarının sahibi odlmakla bize karşı sorumlu olduklarını hatırlattım. Üzülüyorum dedim size. Onlar bunu nasıl algıladılar bilemem. Biz sadece sayıyla bu seçimi kazanmadık, gönülleri de kazandık.”

[old_news_related_template title="Son dakika haberi... İstanbul'da sandık görevlileri hakkında soruşturma" desc="Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Kadıköy ve Kartal’da oy sayımında usulsüzlük yapıldığı iddiasına yönelik şikayet üzerine iki ayrı soruşturma başlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/09/iecrop/sandiklar-aa_16_9_1554829913.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/son-dakika-istanbulda-sandik-gorevlileri-hakkinda-sorusturma-4359067/"]

BAĞCILAR’DA SONUÇ DEĞİŞMEDİ


CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat’ın verdiği bilgiye göre, Bağcılar’da da itiraz edilen 1025 No’lu sandıkta sayım tamamlandı. Çıkan sonuç iki aday için de aynı kaldı.

Karabat’ın aktardığı verilere göre diğer sandıklarda durum şöyle:

– Pendik’te tekrar sayımına karar verilen 1095 No’lu sandık sayım sonucu da değişmedi. Sonuç önceki sonuçla aynı.

– Ataşehir’de sayılması kararı verilen 1306 numaralı sandık da sayıldı. Sonuç yine değişmedi.

– Sarıyer’de 1082 No’lu sandıklarda sayımlar bitti. Sonuç aynı…

Sarıyer’deki 1253 No’lu sandıkta da sayım tamamlandı. Islak İmzalı tutanaklarda CHP’nin 141 olan oy sayısı tekrar sayımlar sonucu artarak 143’e yükselmiştir. AKP’nin oyları ise 1 (bir) eksilmiştir.

– Ümraniye’de tekrar sayılan 3023 No’lu sandıkta AKP ve CHP oylarında bir değişiklik olmadı. Sadece (bir) oy geçersiz artışı oldu. Böylece sandıktaki geçersiz oy sayısı 8’e yükseldi.

– Kartal’da tekrar sayımına karar verilen 1034 No’lu sandık sayımı sonuçlandı. Sonuç: AKP’ye fazladan yazılan bir oy silindi.

– Esenyurt’ta yeniden sayılmasına karar verdiği iki sandıktan biri olan 1169 No’lu sandıkta AKP'in oyu 1 azalarak 143’e gerilemiştir. CHP oyu sabit kalarak 108 olmuştur.

– Beşiktaş’taki 1034 No’lu sandıkta AKP’ye fazladan yazılan 1 (bir) oy silinmiştir. Oy dağılımı:

CHP : 212
AKP: 63

[old_news_related_template title="YSK, 22 Ocak'ta 'Hayali seçmen yok' demişti" desc="İstanbul Büyükçekmece'ye yerel seçim öncesi 11 bin 186 kişinin ikamet kaydının taşındığı iddiaları üzerine polis bugün ilçede adres kontrolüne başlamıştı. YSK Başkanı Sadi Güven, 22 Ocak’ta sahte seçmen iddiaları ile ilgili bir açıklama yapmış ve “Mükerrer seçmen olmadığı gibi sahte seçmen de yok. Hayali seçmen de yok' demişti. Güven’in bu açıklamasını resmi haber ajansı Anadolu Ajansı da geniş bir şekilde abonelerine duyurmuştu. Star, Türkiye, Yeni Şafak, Akşam gibi birçok gazete Güven’in açıklamalarına geniş yer vererek, “Hayali seçmen yok” başlığını kullanmıştı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/09/iecrop/sadi-guven_16_9_1554808168.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/ysk-22-ocakta-hayali-secmen-yok-demisti-4354720/"]