İzmir’in Bornova ilçesine bağlı Eğridere Mahallesinde heyelan meydana geldi. Köylüler, İzmir’de yaşanan depremin ve yoğun yağışların ardından yaklaşık olarak 10 gün önce bölgede toprak kayması meydana geldiğini ifade ederken, köyde bulunan birçok ev ve hayvan barınağında hasar meydana geldi. Heyelan bölgesinde bulunan evlerden bazıları tamamen yıkılırken şans eseri kimse yaralanmadı.


Tehlikeye rağmen eşyalarını evlere giriyorlar


Dün gece saatlerinde yaşanan toprak kaymasının ardından köy içinde bulunan bir yol tamamen çöktü, elektrik, su ve kanalizasyon hatları zarar gördü. Su ve elektrik verilemeyen köyde, zarar gören evlerde yaşayan insanlar AFAD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ekiplerince tahliye edildi. Paniğe neden olan olay nedeniyle sağlam evlerde yaşayan ev sakinleri de evlerini boşaltmaya başlarken, hasarlı ev sahipleri de içerideki eşyalarını ve hayvanlarını kurtarmak için tehlikeye rağmen evlerin içine girdi.Belediye ekipleri, köye su verilmesi için geçici hattın yapımına başladı.


“Devletimizden yardımlarını bekliyoruz”


Meydana gelen heyelan nedeniyle evinde çıkmak zorunda kaldığını ve mağdur olduklarını ifade eden vatandaşlardan Murat Boğaziçi, “Devletimiz büyüktür. Her yere kolu uzanır. Bunu biliyoruz, görüyoruz ve duyuyoruz. Devletimizden yardımlarını bekliyoruz. Yaklaşık 10 gündür çatlamalar vardı ama şuanda çok büyüdü. Evlerimiz ve ahırlarımız yıkıldı. Yollarımız kapandı” derken, Mahmut Yılmazlar ise önce küçük çatlaklarla başlayan olayın daha sonra heyelana dönüştüğünü anlattı.



BÜYÜKŞEHİR EKİPLERİ DE BÖLGEDE

AKS 110 arama ve kurtarma araçları olası yangın ve kurtarma faaliyetleri için bölgeye sevk edildi. Bir evin tamamen çöktüğü, 9 evin ise kısmen zarar gördüğü belirtilirken, heyelan tehlikesi altında bulunan 12 evin daha boşaltılacağı bildirildi. AKS 110 ekipleri bölgede güvenlik önlemi alarak vatandaşların boşaltılan evlerden güvenli bir şekilde kıymeti eşyalarını çıkarmalarına yardım etti. İZSU Genel Müdürlüğü ekipleri gece saatlerinde hasar gören binaların branşmanlarını iptal etti. Geçici şebeke oluşturularak boşaltılmayan evlerin su alması sağlandı. Ayrıca büyük ve küçükbaş hayvanların su içmesini sağlamak için bölgeye tanker de gönderildi.

Aşevi tarafından yapılan pide ve ayranlar vatandaşlara ulaştırılırken, Fen İşleri Daire Başkanlığı ve İZSU Genel Müdürlüğü Dereler Şube Müdürlüğü ekipleri de bölgeye gitti. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, toprak kaymasının yaşandığı bölgenin dere sınırı dışında olduğunu belirtirken, Fen İşleri Daire Başkanlığı yetkilileri ise heyelan nedeniyle trafiğe kapatılan yolun yerine alternatif olarak 2 bin 300 metre uzunluğunda 7 metre genişliğinde yol yapımına başlandığını, yolu açmak için zemin düzenleme çalışmalarının sürdüğünü belirtti. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, toprak kayması nedeniyle yaralanma ve can kaybının olmadığını da bildirdi.