İzmir'in Karabağlar ilçesinde pazar günü başlayan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen orman yangınını söndürme çalışmaları devam ediyor. 500 hektarlık alanda etkili olan ve kırsal Çatalca ile Beyler mahalleleri yakınlarında yoğunlaşan yangına 20 helikopter, 200 arazöz ile müdahale ediliyor. Bu arada gelen ihbarlar doğrultusunda yangının çıkış nedeninin sabotaj olma ihtimaline karşı da araştırmaların sürdüğü bildirildi.

AA


Karabağlar Tırazlı Mahallesi'nde geçen pazar günü saat 13.00 sıralarında başlayan orman yangını, saatteki hızı zaman zaman 60 kilometreyi bulan rüzgarın da etkisiyle hızla büyüdü. Menderes'ten Ürkmez ve Seferihisar ilçesi yönüne kadar olan yaklaşık 15 kilometrelik alana yayılan yangının ekiplerin aldığı önlemlerle köylere ulaşması engellendi. Yangının başlangıcından beri bölgede bulunan ve dün gece boyunca da söndürme çalışmalarına katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gece görüş sistemi takılı helikopterden ekipleri koordine etti. Yangın, rüzgarın de etkisini azaltmasıyla birlikte kırsal Beyler ile Çatalca mahalleleri yakınlarında yoğunlaştı. 500 hektarlık alanda etkili olan yangını söndürme çalışmalarının 20 helikopter, 200 arazöz ve orman işçileri ile sürdüğü bildirildi. Bu arada çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangınla ilgili özellikle vatandaşlardan gelen bazı ihbarlar sonrasında sabotaj olma ihtimaline karşı ekiplerin araştırmalarını sürdürdüğü belirtildi.

AA


VETERİNERLER YARALI HAYVANLARA YARDIMA HAZIR

İzmir'in Karabağlar ilçesinde başlayan ve Menderes ile Seferihisar ilçelerine kadar ulaşan, 500 hektarlık alana zarar veren yangını söndürme çalışmaları sürerken, İzmir Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Gökhan Özdemir de yazılı açıklama yaptı. Yangının en kısa sürede kontrol altına alınarak soğutma çalışmalarına başlanmasını dileyen Özdemir, "Bu süreçte orman yangınları nedeniyle mağdur olan yaralı yaban hayvanları için elimizden gelen katkıyı ortaya koyacağımızı belirtmek istiyoruz. Her zaman hatırlattığımız gibi, yanan sadece ormanlarımız değil, kaybımız da sadece hektarlık alanlar değil. Kaybettiğimiz doğal varlığımızın içinde yaban hayatın üyesi ve bizlere emanet canlılar da var. Biz veteriner hekimler olarak bu zor zamanda, yangınla mücadele sırasında yaralanmış olan yaban hayvanlarına ilk müdahalelerini yapmak amacıyla gönüllü klinisyen meslektaşlarımızla yardıma hazırız" dedi.

 

AA


İZSİAD'DAN FİDAN KAMPANYASI

İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) de son günlerde özellikle İzmir ve çevresinde çıkan orman yangınlarından sonra halkın katılımına açık bir fidan kampanyası başlatıyor. İzmir Karabağlar, Urla ve Seferihisar'da 500 hektarlık ormanın yanması sonrası böylesi bir kampanyayı başlatmak istediklerini söyleyen İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, "İzmir'in ciğerlerini yaktılar. Kaybımızın bugün yerini tutamaz belki ama çocuklarımıza, gelecek nesillere yeni ormanlar yaratmak adına fidan kampanyası başlatıyoruz" dedi.

Bu kampanyaya tüm sivil toplum kuruluşlarının katkı koymasını dilediklerini ve beklediklerini söyleyen Küçükkurt, "Aynı şekilde vatandaşlarımızdan da katkı bekliyoruz. Bir ya da bin fidan, rakamın önemi yok, her bir katkı çok değerli. Tüm İzmir'in bu kampanyaya omuz vermesini bekliyoruz" diye konuştu.

AA


Ege Orman Vakfı ile yürütecekleri bu kampanya ile İzmir'in çeşitli alanlarında ağaçlandırma ve dikim yapılacağını vurguladı.



YANGININ GENİŞLEMESİ DURDURULDU

İzmir'in Karabağlar ilçesinde başlayan ve Seferihisar ile Menderes ilçelerine kadar uzanan orman yangının genişlemesi durduruldu. Yaklaşık 500 hektarlık alanı etkileyen yangında büyük çaplı alev bulunmadığı ifade edildi. Yangın alanında sadece Çatalca ve Beyler mahallelerindeki iki noktadan dumanların yükseldiği, havadan ve karadan söndürme çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

SÖNDÜRME ÇALIŞMALARINDA SON TEKNOLOJİ DE KULLANILDI

İzmir'in Karabağlar ilçesinde geçen pazar günü çıkan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle hızla büyüyüp, 500 hektarlık alanda etkili olan yangının söndürülmesi sırasında son teknoloji de kullanıldı. Bunlardan birisini ise Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, uygulamaya aldı. Gece uçuşu yapan helikoptere takılı gece görüş sistemindeki kızıl ötesi algılayıcılardan alınan veriler, anında mesaj olarak yerdeki birimleri aktarıldı. Böylelikle de ekiplerin müdahale için koordinasyonları kolaylıkla sağlandı. Bakan Pakdemirli'nin uyguladığı sisteme dair görüntüler de basın mensuplarıyla paylaşıldı.

ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN YANGINLA MÜCADELE TEDBİRLERİ

Bunun yanı sıra Orman Genel Müdürlüğü, yangınlarla mücadele için teknolojik sistemleri de uygulamaya başladı. Buna göre, yangınların kim ya da kimler tarafından çıkartıldığının saptanması için ormanlık alanların belli bölgelerine 'fotokapan' yerleştirildiği öğrenildi. Sese, ışığa ve harekete duyarlı olan fotokapanların bu anların görüntülerini alıp merkeze ulaştırdığı ifade edildi. Yine 776 yangın gözetleme kulesinin bulunduğu Türkiye'de, 1800 de kamera sisteminin olduğu, bunların da 254'ünün İzmir'de yer aldığı açıklandı.



 

İzmir'de son 10 yılda iki büyük ormanı yangını çıktı

Menderes ilçesinde 1 Temmuz 2017'de çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüdü. Menderes'in turistik beldesi Gümüldür'e ulaşması Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin kritik müdahalesiyle engellenen alevler ancak 4 gün sonra kontrol altına alınabildi. Yangında yaklaşık bin hektar ormanlık alan zarar gördü.

Rüzgar nedeniyle müdahalenin güçleştiği büyük yangınlardan biri de İzmir'in Seferihisar ilçesiyle Doğanbey Körfezi arasında 10 Ağustos 2009'ta çıktı. Yaklaşık 700 hektarlık alanın etkilendiği yangın 17 saatlik çalışmayla kontrol altına alındı.



İzmir'in semalarını duman kapladı
FOTO : AA


FOTO: AA