Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde basın toplantısı düzenleyen Deprem İzleme Müdürü Doğan Kalafat, Silivri açıklarında bu sabah meydana gelen depremin, büyük bir depremin hazırlık safhasında olduğu gösterdiğini söyledi.

Kalafat, "Küçük depremler hiçbir zaman büyük depremlerin enerjisini almazlar" dedi ve bu durumu şu ilginç örnekle açıkladı:

"Marmara Denizi'nin altında bir fil ayaklarını kırmış yatıyor. Siz ufak depremle 3 tüyünü koparıyorsunuz. Ufak depremler daha büyük bir depremin hazırlık safhasında olduğunu ve bu bölgenin bize büyük depremler oluşturma ihtimali taşıdığını gösteriyor."

İSTANBUL'DAKİ DEPREM JAPONYA'DAKİ DEPREMLE KIYASLANAMAZ


İstanbul'da halen 7 büyüklüğünde bir depremin beklendiğini ve bunun 1999 Gölcük Depremi kadar büyük olmayacağını belirten Kalafat, şunları söyledi:

"Birincisi büyüklük. 7 büyüklüğündeki depremin açığa çıkaracağı enerji 6 büyüklüğünde bir depremin çıkaracağı enerjiden 32 kat daha fazla. Depremin büyüklüğü arttıkça tahrip gücü de artıyor. İkincisi, Marmara Denizi’ndeki deprem kaynakları şehirlerimize çok yakın. Depremin merkezi ne kadar yakınsa etki alanı o kadar fazla olacaktır. Üçüncüsü depremin derinliği. İstanbul'daki depremler Japonya’daki depremlerle kıyaslanamaz. Japonya'da depremlerin derinliği 60-600 kilometre arasındadır. O yüzden etkisi daha az olur. Bizim depremler daha sığ. Faktörlerden bir diğeri zemin koşulları. Biz zemin koşullarını iyi bilip ona göre tasarım yapmak durumundayız.

DEPREMİ NEDEN AVCILAR DAHA FAZLA HİSSETTİ?


Depremi neden Avcılar daha fazla hissetti? Çünkü zeminler iyi değil. Dolayısıyla bu zeminlerde siz depreme dayanıksız bina yaparsanız, enerji kilometrelerce hiçbir şekilde kaybolmadan yapıları etkiliyor ve yıkılmasına neden oluyor."

[old_news_related_template title="Son dakika: İstanbul depremi korkuttu! Kandilli ve AFAD İstanbul depremini son dakika olarak duyurdu..." desc="İstanbul'da saat 11:01'de merkez üssü Marmara Denizi'nin Silivri açıkları olan deprem meydana geldi. İstanbul depreminin şiddeti, derinliği gibi tüm bilgiler ise Kandilli Rasathanesi ve AFAD tarafından paylaşıldı. AFAD, depremin merkezinin İstanbul'un Büyükçekmece ilçesi ile Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi arasında olduğu ve büyüklüğünün 4.6 olduğunu duyurdu. Sarsıntının yerin 5,36 km derinliğinde olduğu bildirildi. İstanbul'un birçok ilçesinde hissedilen deprem için İstanbul Valiliği herhangi bir hasar ihbarı bulunmadığını duyurdu. İşte İstanbul depremine dair ayrıntılar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/09/24/iecrop/afad_16_9_1569316930.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/son-dakika-istanbulda-da-hissedilen-bir-deprem-meydana-geldi-5350601/"]