Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu başkan adaylarının haram lokma yememenin sembolü olan ‘cepsiz ceket’li olacağını belirtti. Karamollaoğlu Cumhur ittifakının belediye seçimlerini ‘beka sorunu’ göstermesine karşı çıktı, seçimlerin adil bir biçimde yapılacağına inanmadığını söyledi.

Belediye seçimleriyle hükümetin değişmeyeceğini hatırlatan SP Lideri seçim beyannamesinde yer alan konuları açıkladı, sinemalarda gösterime başlanan ‘Sülün Osman’ reklamının da yasaklandığını kaydetti.

Karamollaoğlu gazetelerin temsilcileriyle biraraya geldiği kahvaltıda gündeme ilişkin soruları şöyle cevaplandırdı:

PARMAK BOYASI KALMALIYDI

Yirmi yıl öncesine kadar dünyadaki en doğru seçim sisteminin Türkiye’de olduğun inanıyordum zaman içinde güven kaybolmaya başladı parmak boyasının kaldırılması mükerrer oy şüphesini artırdı boyamayı gericilik olarak gösterdiler boya kalmalıydı. Sandık seçim kurulu listesini devlet atıyor. Mühürsüz oy pusulalarının kullanımı seçim kurullarına olan güveni iyice sarstı. Yüksek Seçim Kurulu’nın (YSK) bu konuyu gözardı etmeye hakkı yok. Hile yapılmasının kapısı açılıyor. Ayrıca elektronik ortamda oyların sayılmasına güvenim yok.

Cumhurbaşkanı seçimlerle ilgili en aktif kişi çünkü bütün televizyon programlarında onun konuşmaları veriliyor. Bizim attığımız adımlar engelleniyor adalet zaten yok. Televizyonlarda gazetelerde iftiraya varacak sözler duyuyoruz Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olarak ağzından çıkan bir şeyi eleştirdiğinizde mahkum ediliyorsunuz. AKP Genel Başkanı olarak konuşunca da yine Cumhurbaşkanına hakaretten yargılanıyorsunuz. Cumhurbaşkanı olanın partide olmaması lazım.

SEÇİM GÜVENLİĞİ YOK

Seçimlerden önce içişleri, adalet, ulaştırma bakanları istifa ederken bugün böyle bir uygulama da yok. Bağımsız olması gereken seçim kurulları adil davranmıyor, bu seçimde oylarımızı artırmak gibi derdimiz yok bizim derdimiz seçim kazanmaktır.

Siyasette iki kere iki bazen dört etmiyor üçte beşte ediyor. Yerel seçimde baraj söz konusu olmadığı için ittifakta yer almadık. Partilerin biraraya gelmesi tabanların biraraya gelmesi anlamına da gelmiyor.

GÜYA HUKUK DEVLETİ

Kamuoyunda yeraltı dünyasının lideri olarak tanıtılan Sedat Peker ülkenin bekası için silahlanma çağrısı yapıyor. Öyle bir hava oluşturuldu ki belediye seçimlerini ülkenin bekasına dönüştürdüler. Bir ülkede seçime giderken böyle bir havanın oluşturulması doğru değil böyle bir havada seçim bile olmaz. Türkiye güya demokratik hukuk devleti.

TEK PARTİ DÖNEMİ GİBİ

AKP yetkilileri sıkça Türkiye’de tek parti döneminden bahsediyor. Evet tek parti dönemini gördük, bugün de tek parti dönemi var adeta. Bizim büyük kitlelere hitabımızı daraltıyorlar, toplantılara gelenlerin fotoğrafı çekiliyor, üzerlerinde baskı oluşturuluyor herkes korkuyor, adalet rafa kalkmış durumda. Böyle dönemlerde kurunun yanında yaş da yanıyor.

Bekamız tehlikede demek, adalet mekanizmasının tam olarak çalışmadığı anlamına da gelir. OHAL uygulamaları adalet daha hızlı işlesin diye vardı ancak farklı bir biçimde uygulanıyor.

HDP GÜNDEMİMİZDE YOK

Bizim gündemimizde HDP yok ama HDP seçmeni var. Cumhur ittifakı diğer partileri sürekli olarak HDP ile işbirliği ithamı altında tutuyor ama bu iş birliğini AKP yapsa görülmüyor. Biz, vatandaş geçmişte hangi partiye oy verirse versin onların oyunu istiyoruz. AKP belli yerlerde seçimi tek başına kazanamayacağını bildiği için ittifak yaptı. Bugüne kadar adımızı bile anmayan Erdoğan ilk defa grupta adımızı andı.

Türkiye’de kürt sorunu yok ama kaşıdılar. Siyasi arenada AKP’nin HDP ile ilgili bizi çekmek istediği oyuna gelmeyeceğiz. 1994’te Diyarbakır, Batman, Van belediyelerini kazanmıştık. İktidar polemiklerle bize bir şeyler sıçratmaya çalışıyor, biz oyuna gelmedik gelmeyeceğiz. Türkiye’yi bir bütün olarak, vatanımız olarak görüyoruz. Seçilmiş belediye başkanlarının mahkeme kararı olmadan görevden alınmasını da doğru bulmuyorum ama hükümet buna uymuyor.

EKONOMİ ÇÖKTÜ

Ülkemizin ekonomisine bir bütün olarak baktığımızda ne yazık ki çökmüş durumda. Bu durum hükümetin politikalarından kaynaklanıyor. Domates ithal eden hale gelmiş Türkiye. Çarşı pazarı emir komutayla yürütmek istiyorlar, emir komutayla serbest piyasada fiyatlar belirlenemez siz üreticiyi destekleyeceksiniz aksi halde daha çok başka ülkeye muhtaç olursunuz. Tarım Bakanı 2 milyon hektarlık alanı tarıma açacaklarını söylüyor bu kadar alanın niçin ekilmediğinin üzerinde durmak lazım.

FETÖCÜLERLE AYNI YATAKTA

İktidarda bulunanlar milli görüşten kendileri koptu. Gömleği çıkardılar tamamen fetöcülerle birlikte aynı yatakta uyudular, devleti de bütünüyle fetöcülere bıraktılar. Biz hiçbir zaman fetöcülerle bir arada olmayız. Bazı bakanların fetöcülerle birlikte fotoğrafları var. Biz, Fethullah Gülen’in tavrını bugün değil kırk yıl önce görmüştük. Sonradan bunlarla birlikte olduğumuz için özür dilemedik.

KÖTÜ SÖZ SAHİBİNİ BAĞLAR

Millet ittifakına zillet ittifakı yakıştırması bulunmasını doğru bulmuyorum. Peygamberimiz kendisine hakaret edene ‘doğru söylüyor’ diyordu. Ebubekir niçin böyle söylediğini sorunca ona da ‘Biz Müslümanlar aynaya benzeriz aynada kendi vasıflarımızı tarif ederiz kötü söz sahibini bağlar’ diyordu.

Bugün cumhur ittifakı kullandığı sözle sadece kendilerini tarif ediyorlar. Sarayda yaşayacak ‘garibanın derdiyle dertleniyorum’ diyeceksin. Buna kimse inanmaz.

ABD’NİN İPİYLE İNİLMEZ

‘Suriye’deki gelişmeleri yakinen izliyoruz ABD’nin ipiyle kuyuya inilmeyeceğini bir kez daha gördük. Menfaati olmayan hiçbir yerde ABD yoktur. ABD’ye rağmen Türkiye, Suriye’ye harekât yapabilir ama AKP yapamaz çünkü el altından anlaşmayı tercih eder.’

YUNANİSTAN’A TERK ETTİK

Kıbrıs’ta, Akdeniz’de, Ege’de önemli sorunlarımız var. Bunlar Kıbrıs’a sahip çıkmıyorlar. Ege adalarını adeta Yunanistan’a terk ettik. Hükümetin bu konudan söz etmemesinin nedeni de buradan kaynaklanıyor.

ABDULLAH GÜL SORUSU

Karamollaoğlu, soru üzerine yeni parti kuracağı iddia edilen eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile temasları olmadığını bildirdi. Karamollaoğlu, "Türkiye'nin yeni bir oluşum beklentisi içinde olduğu kanaatinde değilim. Eğer Türkiye'de bir arayış varsa biz sanki o arayışın muhatabıyız gibi geliyor. Türkiye'deki problemlerin çözümüne yönelik fikirlerimiz çok net ve kapımız da herkese açık." ifadesini kullandı.