Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın tartışmalara neden olan yeni yasa tasarısına göre İstanbul Boğazı’nda imar yetkisini elinde bulunduran İBB’ye bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün yetkilerinin, Cumhurbaşkanı tarafından atanacak üyelerden oluşacak Boğaziçi Başkanlığı’na devredilmesi gündemde. Tartışmaların odağındaki İBB’ye bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün son dönemde aldığı bir yıkım kararı, “İBB’nin Boğaziçi’ndeki yetkisi bu nedenle mi elinden alınıyor” sorusunu akıllara getirdi.

PALAZOĞLU AİLESİNE AİT

Söz konusu yıkım kararı Üsküdar Çengelköy’de Boğaziçi sınırları içinde kalan 893 adada bulunan 9,10 ve 18 numaralı parsellerdeki izinsiz villa inşaatı için alındı. Tapu kayıtlarına göre 9 numaralı parsel Adstation Reklam Organizasyon İletişim Şirketi’ne ait. Şirket, Cübbeli Ahmet Hoca’nın damadı Esat Palazoğlu’nun ağabeyi Muhittin Palazoğlu ve Ahmet Palazoğlu’na ait. Kısa bir süre öncesine kadar Cübbeli’nin damadı Esat Palazoğlu da şirketin ortakları arasındaydı ve mazbata krizi sırasında İBB’den aldıkları 1.8 milyon liralık maraton ihalesi ile gündeme gelmişlerdi. 10 numaralı parsel Suna Palazoğlu, 18 numaralı parsel de yine Suna Palazoğlu ile birlikte Ahmet Söylemez ve Hamise Albayrak’ın üzerine kayıtlı.

İZİNSİZ YIKTILAR, İZİNSİZ YAPTILAR

Edinilen bilgiye göre Palazoğlu ailesine ait olan ve izinsiz çivi bile çakılamayan Boğaziçi sınırları içinde toplam 2 bin metrekarelik arazi üzerinde bulunan 2 adet villa izinsiz olarak sahipleri tarafından yıkıldı. Boğaziçi İmar Müdürlüğü, parsellerin tamamına yakınını kapsayacak şekilde yaklaşık bin 300 metrekarelik kaçak inşaata başlandığını tespit etti ve inşaatı mart ayında mühürledi. Ekrem İmamoğlu ikinci kez İBB Başkanı seçilip göreve başladıktan sonra 31 Temmuz 2019 tarihinde encümen, kaçak villa inşaatı için yıkım kararı aldı. 17 Eylül 2019 tarihinde inşaat halindeki yapının etrafındaki derin hafriyat nedeniyle kısmi yıkım işlemi gerçekleştirilebildi.

KAYMAKAMLIK YIKIMI DURDURDU

2 Ekim 2019 tarihinde encümenden ikinci kez yıkım kararı çıktı. 21 Ekim 2019 tarihinde İBB ekipleri tekrar yıkıma gitti. 25 Ekim’e kadar yıkım işlemini tamamlamak üzere çalışmalara başlandı ancak mülk sahiplerinin başvurusu üzerine Üsküdar Kaymakamlığı tarafından Boğaziçi İmar Müdürlüğünün yürüttüğü müdahale durduruldu. İBB de bunun üzerine, durdurma kararına karşı dava açtı. Davanın sonuçlanması beklenirken Boğaziçi’nin dokusunu bozan bu gibi kaçak inşaatlara karşı yıkım kararlarını uygulamaya başlayan Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün lağvedilmesi gündeme geldi.

ERDOĞAN’A YAKIN İSİMLER

Cübbeli Ahmet Hoca’nın damadı Esat Palazoğlu ve ağabeyi Muhittin Palazoğlu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eski başbakan Ahmet Davutoğlu’na oldukça yakın isimler. Cübbeli Ahmet Hoca’nın kızı Yüsra Ünlü'yü ailesinden dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu istemişti. Çiftin 2016 yılında lüks bir otelde düzenlenen düğününe Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tebrik mesajı göndermişti. Esat ve Muhittin Palazoğlu, Bolu’da Nakşibendi Şeyhi Sürmeli Hoca Muhittin Palazoğlu’nun torunları. Palazoğlu ailesinin daha önce vefat eden bireyleri için Tokad-i Hayreddin Türbesine defin için bakanlar kurulu kararı çıkartılmıştı.