Çökme tehlikesi olduğu için boşaltılan ve apartman sakinlerinin itfaiye asansörü aracılığıyla girdikleri evlerinden sadece değerli eşyalarını almalarına belirli bir süre imkan tanınan Yunus Apartmanı'nın dün ara verilen yıkım işlemlerine tekrar başlandı.

KAĞIT İMZALADILAR


Yetkililerin 'risklidir girilemez' uyarısına karşın Yunus Apartmanı'nda ikamet eden vatandaşların "En azından ziynet eşyalarımızı alalım" talebine karşılık, her aileye 5'er dakika izin verildi.

Vatandaşların imzalı olarak Kriz Merkezi Başkanlığına hitaben kaleme aldıkları dilekçede "Oturduğumuz binada deprem risk tespitlerinin yapılması ve gerekli önlemlerin alınmasını arz ederim" talebinin yer aldığı bildirildi.

Yunus Apartma'nına değerli eşyalarını almak için itfaiye merdiveni ile 5 dakikalığına giren ev sahiplerinin de bu dilekçenin altına "5 dakikalığına riskli binaya, kıymetli eşyalarımı almak için girmeyi talep ediyorum" yazdığı ve imzaladığı öğrenildi.

FOTO:SÖZCÜ - Yunus Apartmanı'ndaki yıkım çalışmaları sürüyor.


5 AİLE GİRMEK İSTEMEDİ

10 katlı Yunus Apartma'nında sadece 5 ailenin binaya yeniden girmek istemediği öğrenildi.

"YÖNETİCİ BİNANIN SAĞLAM OLDUĞUNU SÖYLEMİŞTİ"


11 yıldır Yunus Apartmanı'nın 3'üncü katında oturduğunu söyleyen Mustafa Badem ise, "Bu bina riskli binaydı. Biz bu eve girerken ilgili yönetici arkadaş, bu binanın sağlam ve korkulacak bir şey olmadığını söylemişti. Tabi bunlar sözlü olarak söylenmişti. Zaman zaman sallantılar daha önce de vardı. Buranın bir bodrum katı vardı. Orada bir marangoz oturuyordu. Onun da zeminde sürekli su çıkıyordu, kolonlarında hasarlar vardı. İlgilenilmedi genel olarak. Çok fazla söylenecek şey var ama yeri değil" şeklinde konuştu.

"GÖZ GÖRE GÖRE LADES OLDUK"


Badem, "Olay olmadan 2 buçuk saat önce daha fazla bir sarsıntı ve gürültü olmuş. Deprem diye düşünmüşler herhalde. Saat 4 gibi de çöktü. Tıpkı deprem gibi ben geliyorum dedi. Bu çöken bina da bizim yıkılan bina gibi. Kaçak bir yapı. Göz göre göre lades olduk. Eşya ile de ilgili söylenecek çok şey yok" dedi.

"KAÇAK OLDUĞUNU BİLMİYORDUM"


Bir başka apartman sakini Şükrüye Durmaz ise, "Hemen anında müdahale edildi. İçeri girmemize müsaade edilmedi. Şu anda da yıkım var gördüğünüz gibi. Çok üzgünüz yapacak bir şey yok. Kendimi çok kötü hissediyorum, psikolojim gerçekten bozuldu. Yandaki binada 21 ölü olduğunu düşününce daha kötü oluyoruz. Dışarıda kaldık, gerçi devletimiz bunu karşılayacağını söyledi. Hayatını kaybedenler için çok üzülüyoruz. Allah rahmet eylesin, kalanlara da Allah sabır versin. Şu anda bütün hatıralarımız orada ve yok oldu. Az önce annemin işlediği yatak örtüsü sallanıyordu. Onu görünce çok üzüldüm. Annemden hatırlar, resimlerimiz, her şeyimiz kaldı. Çok üzgünüm, elimizden bir şey gelmiyor. Sadece izliyoruz. Ben kaçak olduğunu bilmiyordum, dediler ki çok güvenli bir apartman. Biz öyle tuttuk burayı. Bizim gerçekten kaçak ve riskli olduğundan haberimiz yoktu. O yüzden kendimizi güvende hissediyorduk" dedi.

AİLELER NEREDE KALIYOR?

Yıkılması planlanan 8 binadaki yaklaşık 120 aileye ise kira yardımında bulunulacağı öğrenildi. 6 gündür evlerinden uzak kalan vatandaşların bir kısmının; komşularının evine bir kısmının da devlet tarafından ayarlanan misafirhanelerde ve otellerde kaldığı bildirildi.

25 BİN LİRA PEŞİN AYLIK BİN 500 LİRA KİRA YARDIMI

Yıkılan binadaki ev sahiplerine de eşyalar için 25’er bin lira para verileceği öğrenildi. Ailelere ayrıca bin 500'er lira aylık kira yardımında bulunulacağı bildirildi. Öte yandan ismini vermeyen ve Yunus Apartmanı'nda ikamet ettiğini söyleyen bir kadın, iş makinelerini yaşlı gözlerle izledi.

BAKAN 8 BİNAYI İŞARET ETMİŞTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, çöken bina çevresindeki 10 apartmanın analiz edildiğini ve 8'inin yıkımına karar verildiğini açıklamıştı. Bu kapsamda dün başlanan Yunus Apartmanı'nın yıkım işlemlerine akşam saatlerinde ara verilmişti.