İstanbul Valiliğinin son açıklamasına göre Kartal’da çöken binanın enkazında şu ana kadar 10 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Hayatını kaybedenlerin kimliklerini belirleme çalışmaları devam ederken, 13 kişinin de yaralı kurtarıldığı bildirildi. Arama ve kurtarma çalışmaları ise aralıksız sürdü.

Arama kurtarma çalışmalarına AFAD, İHH, UMKE, itfaiye ve 112 Acil Servis ekiplerinin yanı sıra çok sayıda belediye birimleri destek veriyor. Polis ve jandarma ise güvenlik önlemlerini üst düzeyde tutuyor. Olay yerine çıkan sokakların tamamına giriş ve çıkışlar polis kontrolünde yapılıyor. Jandarma bir dizi güvenlik tedbirinin yanı sıra drone savarla güvenlik ekiplerine destek veriyor.

Enkaz üzerindeki çalışmalarda beton bloklar ve enkazın içerisinden çıkan ev eşyaları, insan gücü ve iş makineleriyle kaldırılarak enkazın üzeri açılmaya çalışılıyor. Zaman zaman enkaz altından ses duyulduğunun değerlendirilmesi üzerine çevredeki diğer tüm seslerin kesilmesi için megafonla uyarı yapılıyor.

Enkazın altındaki yakınlarını bekleyen ve çevrede yaşayan vatandaşlar ise yeni kurtarma haberlerinin gelmesini bekliyor.



ÖLENLERİN KİMLİKLERİ AÇIKLANDI

Valilik, Kartal'da çöken binada ölen ve yaralananların kimliklerini açıkladı

HAYATINI KAYBEDENLER

Ayşe Alemdar
Yıldız Gündüzoğlu
Fatma Karaman
Mustafa alemdar
Safiye Alemdar(Mustafa Alemdar'ın annesi)
Safiye Alemdar(Mustafa Alemdar'ın eşi)
Erdoğan Alemdar
Saime Alemdar
Ecrin Alemdar
Eslem Alemdar
Son çıkarılan bir kişinin ise kimlik tespit çalışmaları sürüyor.



YARALANANLAR

Hilal Tuana Alemdar (13 yaşında, genel durumu iyi, Bezmialem Dragos Hastanesi)
Halil İbrahim Alemdar (23 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH)
Adem Alemdar (47 yaşında, ameliyat oldu, yoğun bakımda, Kartal EAH)
Hatice Aliefendioğlu (81 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH)
Adile Oral (77 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH)
Nazan Tekgöz (37 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH)
Güler Yılmaz (56 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH)
Bahriye Aktar (75 yaşında, yoğun bakımda, Kartal EAH)
Tayyip Mahmut Alemdar (9 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH)
Ali Alemdar (75 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH)
Hüsniye Yaman (59 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH)
Leyla Yaman (63 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH)
Azra Havva Tekgöz(6 yaşında, yoğun bakımda, Lütfi Kırdar EAH)



BAKAN SOYLU KURTARMA BÖLGESİNDEYDİ

Çöken binanın çevresinde incelemelerde bulunurken, arama kurtarma çalışmalarını yerinde takip etti. Bakan Soylu, göçüğün ardından yaklaşık 31 saattir ekiplerin büyük bir gayretle çalışmasını sürdürdüğünü belirtirken, hayatını kaybedenlerin sayısının 11'e yükseldiğini söyledi. Hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet dileyen Soylu, yaşamını yitiren vatandaşların kimlik tespiti için çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

Arama kurtarma çalışmalarının bütün hızıyla devam ettiğini vurgulayan Soylu, şunları kaydetti:

"Şu anda gerek AFAD ekipleri, gerek itfaiye ekipleri, büyükşehir belediyesi, gerek Sağlık Bakanlığının 112 ekipleri, gerek jandarma kurtarma ekipleri, gerekse UMKE'ler, gerekse de sivil toplum kuruluşlarının ve belediyelerin kurtarma ekipleri, hakikaten insanüstü bir gayretle çalışmalara devam ediyorlar. Duamız, gayretimiz ve çalışmalarımız enkazın altında şu anda bulunan vatandaşlara sağ salim şekilde erişilebilmeleridir. Bunun için hakikaten çok titiz ve önemli bir çalışmayı arkadaşlar ortaya koyuyorlar."

Enkaz altında kalan yakınlarını sabırla ve metanetle bekleyen ailelere şükranlarını ileten Soylu, "Allah sabırlarını arttırsın, hepimizin, bütün milletimizin, geçmiş olsun dileklerimizi tekrar iletiyoruz. Çalışan arkadaşlarımıza gayret vermesi için Cenabı Allah'a dua ediyoruz. Çünkü onların da gayretleri, moralleri önemli. İnşallah şu anda bu çalışmalar, bu dediğim ölçüler seviyesinde yürümektedir. Allah, bizim de buradaki çalışan kardeşlerimizin de yardımcısı olsun inşallah." değerlendirmesini yaptı.



Bakan Soylu, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Enkaz altından ses geliyor mu?" sorusuna Soylu, şu yanıtı verdi:

"Son aldığımız kardeşimize (Azra Havva Tekgöz) ulaştığımız sese kadar şu anda bir sese ulaşmış değiliz ama bu farklı ve olumsuz bir durum olarak da algılanmamalıdır. Bunun böyle algılanması da yanlış olabilir. Onun için bütün umutlarımızla beraber çalışmalarımıza devam ediyoruz. Sesin gelmesi ya da gelmemesi çalıştığımız katlarla ve çalıştığımız seviyeyle alakalıdır. Biz zamanla yarışıyoruz, zamanla yarışmak zorundayız. Arkadaşlarımız da hakikaten uyumadan, gözünü kırpmadan bir mücadele ortaya koyuyor. İnşallah umutlarımızı devam ettirip, enkazın altında sağ salim ulaşabilmeyi hedefliyoruz."



İKLİM OLUMSUZLUĞU YOK

Bakan Soylu, olaya ilişkin soruşturmanın bütün yönleriyle yapıldığını aktarırken, yakın zamanda ilgili değerlendirmelerin kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti.

İklim şartlarının çalışma koşullarını aksatmadığına dikkati çeken Süleyman Soylu, şöyle konuştu:

"Şu andaki iklim bizim çalışmalarımızda bir aksaklığa sebebiyet vermeyecek şekilde devam ediyor. Yani öyle bir problemimiz şu anda yok. Dün akşamki ılıman havayla, sabaha karşı olan havayla, bugünkü hava arasında herhangi bir problem yok. Zaten, çalışılan yeri sizler de sürekli görüyorsunuz, böyle bir olumsuz iklimden etkilenen yavaşlama da söz konusu değil. Tam tersi herkesinbüyük bir gayreti söz konusu. Teknolojik imkanlar kullanılıyor ve böyle bir iklim olumsuzluğu söz konusu değil."

Çalışmalarda şu an 4. katta olduklarını belirten Soylu, "Arka taraf farklı, ön taraf farklı. Bina arkaya daha esneyerek çökmüş öne yığılarak çökmüş ama bir taraftan o katlardan gidiliyor bir taraftan da aynen dün akşamki bugün gibi farklı alanlardan farklı bölgelerden tünellerle altına girilerek çalışılıyor." dedi.

Bakan Soylu, yan taraftaki binanın çökme ihtimali ve olası durumda ekiplerin durumu hakkında sorusuna, "Anı anına izliyoruz. Meselenin riskli olduğunu biliyoruz." yanıtı verdi. Söz konusu binada kolonları, kirişleri riski göz önüne alarak binanın içerisine girerek kontrol ettiklerinin altını çizen Soylu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Çünkü enkazın altında vatandaşlarımız var. Çalışmayı aksatmamamız lazım. Dün de fark ettiniz, yaklaşık bir keresinde 5-10 dakika, birinde de 40 dakika çalışmayı durdurduk ama önemli olan şu, oradaki bütün hareketlilikleri izliyoruz. Sadece o yöntemle değil, arkadaşlarımız başka tekniklerle de bunu izliyorlar. Tabii, inşallah böyle bir riskle karşılaşmayız ama bir risk var. Yani riskin olmadığını söylemek, son derece yanıltıcı olur. Çünkü aşağıdaki kolonları, kirişleri ve oradaki bir takım kopmaları hafif esnemeleri görebilme fırsatına sahip olabildik ama anı anına da izliyoruz. İnşallah böyle bir riskle karşı karşıya kalmadan bu kurtarma çalışmasını tamamlamak istiyoruz."



KÖPEKLERLE ARAMA YAPILIYOR

Öte yandan eğitimli köpeklerle enkaz altında canlı olup olmadığı incelendi ve ses dinlemesi yapıldı.

Kartal'da çöken binanın enkazında gece saatlerinde de çalışmalar sürdürdü. AFAD ve Jandarma ekipleri hassas burunlu 3 köpek yardımıyla enkaz altında canlı olup olmadığını tespit etmeye çalıştı. Ekipler ayrıca, özel araçlar yardımıyla enkaz altına mikrofon salarak ses dinlemesi yaptı. Çalışmalarda henüz bir sonuca ulaşılamazken, olay yerinde AFAD, AKUT, itfaiye, jandarma, Kızılay ve İHH ekiplerinin çalışmaları devam ediyor.

AJANSLAR