Kars Sarıkamış'a 79 kilometre uzaklıktaki Ortakale köyünde yaşayan Yadigar- Hayrettin Sade çiftinin 8 çocuğundan 7'ncisi Nurcan, 12 Mayıs Pazar günü saat 12.00 sıralarında, evlerinin önünde oynarken kayboldu. Sade çifti, köylülerle birlikte yapılan aramadan sonuç alamayınca jandarmaya haber verdi.

NURCAN'I ARAMA ÇALIŞMALARI DEREDE YOĞUNLAŞTI

Köye gelen Jandarma Arama Kurtarma (JAK), Artvin İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı dalgıçlar, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri katıldı. Köylüler ve köy korucularının katıldığı, iz takip köpeği 'Atak'ın kullanıldığı arama çalışmaları, Nurcan'ın düşmüş olabileceği tahmin edilen köyün ortasından geçen derede yoğunlaştırıldı.

Dere kenarını tarayan ekipler, köye 4 kilometre uzaklıkta dün sabah saatlerinde küçük Nurcan'ın kırmızı- siyah renklerde eteğini buldu. JAK timleri tarafından bulunan etek baba Hayrettin Sade'ye teşhis ettirildi. Kızının eteğine sarılarak gözyaşı döken baba Hayrettin Sade, Nurcan'ın bu kıyafetini çok sevdiğini, üzerinden hiç çıkarmadığını söyledi. Ekipler, bunun üzerine çalışmalarını derede sürdürdü.

ACILI BABA: ACIM BİRAZ DİNDİ

Ekiplerle birlikte kızını her yerde arayan hayvancılıkla uğraşan baba Hayrettin Sade "Nurcan Pazar günü öğlene kadar çocuklarla oynuyordu. Ondan sonra çocuğumun kaybolduğundan haberdar olduk. Net olarak suyu bilmiyorduk. Ben hep çocuğumun kaybolduğunu düşünüyordum. Allah'tan eteği ekipler tarafından köyün 4 kilometre aşağısında bulundu. Acım biraz dindi. İnşallah cenazesini bulurlar. Allah devletimizden razı olsun. Kızım inşallah bulunur benim acım da diner. Arama çalışmaları devam ediyor" diye konuştu.

Köy ortasından geçen Ortakele deresinin etrafından koruma olmaması nedeniyle daha önce de 2 çocuğun düşüp öldüğünü belirten Ortakele Cami İmamı Atilla Boğazlı, su kenarında olan tüm köylerin risk altında olduğunu bildirdi. Boğazlı, "Çocuğun direk suya düştüğü ihtimali var. Dağdaki kar eriyince günden güne su fazlalaşıyor. Sadece bu köy değil dere kenarındali her köyde risk var. Her an için korkuyoruz, tehlike içindeyiz. Köylüler çocuklarını dışarıya çıkarmaktan korkuyor. Devlet Su İşlerinden ekipler geldi. Biz daha önce de müracaatımızı yapmıştık. Derenin her iki tarafında çitler olması lazım. Geçenlerde iki çocuğumuz daha düştü köy öğretmenleri kurtarmış. Nurcanla beraber üç evladımızı bu suda kaybettik. Devletimizden ricamız yardımcı olsunki, önlem alısın başka acı çekmeyelim" dedi.

Havanın kararmasıyla dün ara verilen çalışmalarına bugün yeninden başlandı. İki dağ arasında kalan köyün ortasından geçen dere Nurcan Sade'nin hemen evinin karşısında olunca, ekipler bu alanda da tarama yaptı. 5 kişilik kurbağa adamlar, botlarla köydeki dereye indi. Dalgıçlar su içeresinde, JAK timleri de dere kenarlarında cubuklu arama yaptı. Ortakele ile Kazıkkale köyleri arasındaki 10 kilometre mesafede tarama yapan ekipler, Aras Nehriyle birleşen dereler ve dere yataklarında da çalışmalarını sürdürdü. Nurcan'ın eteğinin bulunduğu Ağalar Çayırı bölgesinde daha çok yoğunlaşan ekipler, ters yönden köye doğu küçük Nurcan'dan bir iz arıyor. Su debisinin zaman zaman yükseldiği derede JAK, dalgıç polisler, AFAD küçük kızı arama çalışmlarına devam ediyor.