TBMM'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile ona bağlı kurum ile kuruluşların 2020 yılı bütçe görüşmeleri sırasında CHP’li vekiller Kaz Dağları’nda binlerce ağaç kesen maden şirketinin ruhsatının durumunu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu. Söz konusu sürecin durdurulduğunu belirten Kurum şunları söyledi:

"Çanakkale 'Kirazlı Dağı Altın ve Gümüş Madeni Kapasite Artışı ve Zenginleştirme Projesi' kapsamında biz de ilgili bakanlıklarla, Cumhurbaşkanı Yardımcısı nezdinde bir araya geldik ve burada hakikaten yapılan bir yanlış olup olmadığının tespiti ve gerekirse verilmiş ruhsatların durdurulması dâhil her türlü süreci o toplantı çerçevesinde değerlendirdik. Biz de doğamızı, çevremizi herkes gibi korumak istiyoruz. Bize bırakılmış emanetleri çocuklarımıza en iyi şekilde koruyarak aktarmak istiyoruz ki bu çerçevede zaten bu süreci de durdurduk."

Bir süredir ruhsatı yenilenmeyen maden şirketinin yakın zamanda maden arama ve çıkartma faaliyetlerini sonlandıracağı iddia ediliyor.

200 BİN AĞAÇ KESEN FİRMA FAALİYETİNİ ERTELEMİŞTİ

Kaz Dağları’nda yaklaşık 200 bin ağaç kesen Kanada firması Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik şirketi, 13 Ekim’de dolan inşaat ruhsatı için uzatma başvurusunda bulunmuştu. Maden ve Petrol İşler Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı uzatma talebi kabul edilen şirketler arasında Doğu Biga Madencilik yer almamıştı. Bunun üzerine şirket madencilik faaliyetlerini ruhsatlandırma yapılana kadar ertelediğini açıklamıştı.

[old_news_related_template title="Kazdağları'ndaki Alamos Gold firmasına ikinci kez ruhsat çıkmadı" desc="Maden ve Petrol İşler Genel Müdürlüğü, maden şirketlerinin başvurularının güncel sonuçlarını dün akşam internet sitesinde yayınladı. Süresi dolan inşaat ruhsatları için uzatma talebinde bulunan Kazdağları'ndaki Doğu Biga Madencilik (Alamos Gold) şirketinin adının ruhsat uzatma listesinde yine yer almadığı görüldü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/19/iecrop/10kaz3_16_9_1564626733_16_9_1571060433_16_9_1571472030.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/kaz-daglarindaki-alamos-gold-firmasina-ikinci-kez-ruhsat-cikmadi-5398921/"]

KAZ DAĞLARI'NDA NE OLMUŞTU?

Çanakkale’nin Kaz Dağları bölgesinde yer alan Kirazlı köyünde Kanada firması Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik şirketi tarafından yürütülen altın madeni projesinde, ÇED raporunda 45 bin denmesine rağmen yaklaşık 195 bin ağaç kesildiği ortaya çıkmıştı. Çok büyük tepki sonrası birçok siyasetçi, sanatçı ve vatandaş Kaz Dağları’nda yapılan katliamın durdurulması çağrısında bulunmuştu. 26 Temmuz’da da Çanakkale Belediyesi öncülüğünde maden şantiyesine yakın bir alana kamp kurularak, ‘Su ve Vicdan’ nöbetlerine başlatılmıştı.

[old_news_related_template title="'Kaz Dağları'nı kaybetmenin Türkiye'ye zararları çok ağır olur'" desc="Kanadalı şirket Alamos Gold'un, Kaz Dağları'nda siyanürle altın işletmesine tepki göstermek için 26 Temmuz'da Kirazlı bölgesinde 'Su ve Vicdan Nöbeti' başlatılmıştı. Konunun kısa sürede geniş kitlelere yayılmasını sağlayanlar ise, sosyal medya fenomenleri oldu. Nöbetin ilk günlerinde bölgeye gidenlerden biri de, 44 yaşındaki e-ticaret uzmanı ve blogger Gökhan Konaş... İki hafta boyunca bölgede kalıp her türlü gelişmeyi aktarmak için büyük çaba gösteren Konaş, 'Burada hangi şirketin olduğunun hiç bir önemi yok, ben işin doğa tarafındayım, tek derdim onu korumak' diyor..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/08/11/iecrop/gokhan3_16_9_1565521032.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/kaz-daglarini-kaybetmenin-turkiyeye-zararlari-cok-agir-olur/"]