Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan Ulaşım Park A.Ş.’de bir süre önce toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başlamıştı. Türk-İş Konfederasyonu’na bağlı Demiryol İş Sendikası ile işveren temsilcisi Yerel Sen arasında devam eden görüşmeler işverenin ücret artışı konusundaki tutumu nedeniyle tıkandı.



Masaya ilk yıl 500 lira net, ikinci yıl ise enflasyon oranının oldukça altında olan yüzde 6.4 zam artışıyla oturan işveren temsilcisi Yerel Sen, Demiryol İş’in yılda 2 maaş ikramiye, sosyal hakların eksiksiz ödenmesi ve sosyal haklarla birlikte toplam aylık 3 bin lira ücret teklifini kabul etmedi. 90 işçiyi sözleşme kapsamı dışında bırakmak isteyen Yerel Sen’in bu teklifi de Demiryol İş tarafından kabul görmedi. Tıkanan görüşmelere arabulucu atandı ancak arabulucu da çözüm olmadı.

TIRAŞ OLMUYORLAR


Demiryol İş Sendikası 69 maddelik taslak üzerinden devam eden görüşmelerin tıkanması sonrasında bir dizi eylem başlattı. Sendika üyesi otobüs şoförleri alınan eylem kararı gereği sakallarını günlerdir kesmiyor.
Son olarak dün kravatlarını ve apoletlerini çıkaran şoförler, “Bir süre önce yine sakal bırakma eylemi yaptık. Görüşmelerdeki işveren temsilcisinin olumsuz tavırlarını protesto ettik. Sonra bize ‘Her şey düzeliyor’ dediler. Tıraş olduk. Ancak TİS görüşmeleri tıkandı. Bu sebeple yeniden eylemlerimize başladık. Bu durumdan biz de memnun değiliz. Tıraş olmadan araç kullanmaktan hoşlanmıyoruz. Vatandaşımıza saygısızlık oluyor ancak bunun sorumlusu biz değiliz” dedi.


TOPLU ULAŞIM DURACAK


Yaklaşık 720 personeli ilgilendiren görüşmelerle ilgili önümüzdeki hafta grev oylaması yapılması bekleniyor. Sendika üyesi personelin büyük bir bölümünün greve sıcak baktığı, olası bir grev kararı sonrasında belediye araçlarının garajlara kapatılacağı öne sürülüyor. Sadece belediye otobüs şoförleri değil, tramvay makinistleri ve İzmit Otogar İşletmesi personeli de grev kapsamında iş bırakabilir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki UlaşımPark A.Ş.’de olası bir grev kararı ile kent içi toplu ulaşımı felç olabilir.