“Balyoz davasında kumpas” iddialarına yönelik olarak Mehmet Baransu, Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Yıldıray Oğur ve firari sanık Tuncay Opçin'in İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılamasının 14. duruşması yapıldı. Davanın tutuklu sanığı Mehmet Baransu, sağlık problemi yaşadığı gerekçesiyle duruşmaya katılmadı. Duruşmaya, sadece müşteki emekli askerker Tuğamiral Hasan Hoşgit, Albay Suat Aytın ile emekli Albay Cemal Temizöz katıldı.

EMEKLİ GENERAL VE ALBAYLAR KATILMA TALEBİNDE BULUNDU


Duruşma dilekçe veren, "Balyoz" davası mağduru emekli askerler Tümgeneral İhsan Balabanlı, Tuğgeneral Mustafa Kemal Tutkun, Tuğgeneral Faruk Oktay Memioğlu ve Albay Bora Serdar davaya katılma talebinde bulundu. Sanık Yıldıray Oğur'un avukatı Gülçin Avşar söz alarak, katılma talebinde bulunanların mağduriyetlerinin bulunmadığını ileri sürerek, bu taleplerin reddine karar verilmesini talep etti.

ALTAN VE ÇONGAR'IN AVUKATI: BU DAVA BALYOZ EYLEM PLANINA İLİŞKİN DEĞİL

Ahmet Altan ve Yasemin Çongar'ın avukatı Figen çalıkuşu da, müştekilerden Dursun Çiçek'in müvekilleri hakkında açtığı tazminat davalarının kısa süre önce reddedildiğini belirterek, katılma taleplerinin reddedilmesini istedi. Avukat Figen Çalıkuşu ayrıca, "Şu anda açılan dava Balyoz Eylem Planına ilişkin değil, Egemen Harekat Planına  ilişkin davadır. Bu da iddianamede açıkça yazılmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Balyoz harekat planı belgelerini sahiplenmemiştir" dedi.

baransu-davasi-orta"BAVULDAN CASUSLUK GELDİ"

Avukat Çalıkuşu'nun beyanına karşı söz alan davanın müdahillerinden Hasan Hoşgit ise, emekli bir amiral olduğunu ve seminere katılmadığı halde 3.5 yıl hapis yattığını belirterek, "Buradaki sanıklar tetikçidir, vatan hainidir. O plan internette dolaştı. Siz silahları falan değiştirebilirsiniz ama coğrafyayı değiştiremezsiniz. Bavuldan casusluk gelmiştir. Baransu niye gelmedi? Geçmiş olsun, kolay değil Silivri'de yatmak. Ben 3.5 yıl yattım. Bunlar Balyoz'un basın tetikçileridirler ve casusturlar." diye konuştu.

"EGEMEN HAREKAT PLANI GERÇEKTİ... İÇİNDEN SAHTE BALYOZ ÇIKARDILAR"

Daha sonra söz lana müştekilerden emekli Albay Suat Aytın ise, "Her ne kadar sanık Ahmet Altan'ın avukatı tarafından burada Balyoz'un yargılanmadığı, Egemen Harekat Planının yargılandığı bahsedilse de Egemen harekat Planı tamamen gerçektir ve Yunanistan'a karşı gelişebilecek müdahale hususunda yapılmıştır" dedi. Aytın, "Taraf gazetesi misyonunu tamamlayıp kapandı. 'En tehlikeli senaryo' diye başlık attıkları, EMASYA protokolüdür. Biz orada onu da konuştuk. Egemen harekat planı tamamen gerçekti. Ama söylenenleri içinden alıp çektiler ve Balyoz harekat planı diye yazdılar" diye konuştu.

BİLİŞİM UZMANLARI CD'LERİN 2003 YILINDA HAZIRLANMADIĞINI TESPİT ETTİ

Aytın; "Ancak o dönem ki Taraf gazetesi bu harekat planı dışında ve tamamen sahte oluşturulmuş harekat planını manşetlere taşıyarak, yargılanmamızı ve mahkum edilmemiz sağladı. Genel olarak operasyon sefahati incelendiğinde o dönem ki birinci ordu askeri savcılığı tarafından açılan soruşturma çerçevesinde adli bilişim uzmanından alınan teknik bilirkişi raporunda iddialara konu, CD'lerin 2003 yılında hazırlanmadığı, birinci ordudaki tüm bilgisayarların incelendiği hatta 1999 yılına kadar incelendiği ve buna ilişkin emareye rastlanmadığı tespit edilmiştir. Buna rağmen, sahte olarak oluşturulan Balyoz harekat Planı üzerinde yargılama devam ederek mahkum ve mağdur edilmemiz sağlanmıştır" dedi.

CEMAL TEMİZÖZ: SAHTE ÜRETİLEN CD'LER HARİÇ, BAVULLA GELEN BELGELER KOZMİK ODADAN ALINDI

Söz alan emekli Albay Cemal Temizöz de, "Bizim yargılandığımız sahte üretilen döküman ve CD hariç ortaya çıkartılan ve bavullar ile teslim edilen belgeler devletin gizli kalması gereken kozmik odada saklanması gereken bilgilerdir" dedi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Mehmet Baransu'nun tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, sanık Tuncay Opçin hakkında çıkarılan yakalama kararının infazının beklenmesine karar verdi. Katılma taleplerinin ise Baransu'nun savunmasının alınmasının ardından değerlendirmesine karar verdi. Duruşma Mart'a ertelendi.

İDDİANAMEDEN

İddianamede, Baransu ile Opçin'in, "silahlı örgüt kurmak, yönetmek, zincirleme şekilde devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme dışında kullanma, hile ile alma, çalma, zincirleme şekilde devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri temin etmek ve açıklamak" suçlarından, 35 yıldan 75 yıla kadar hapisle cezalandırılması, dönemin Taraf gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan, Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Yasemin Çongar ve köşe yazarı Yıldıray Oğur’un da "devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme dışında kullanma, hile ile alma, çalma, zincirleme şekilde devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek ve açıklamak" suçlarından, 20 yıldan 52 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.